Esed Humus'u ele geçirdi

Son haftalarda ilerleme kaydederek önceki günden itibaren merkezdeki Halidiye Mahallesi’ne giren İran ve Hizbullah destekli Esed birlikleri, şehrin tamamını ele geçirmek üzere.

Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı ilk başkaldırı, 2011 yılında ülkenin üçüncü büyük kenti olan Humus'ta başlamıştı. Bir yıldan uzun süredir muhaliflerin kontrolünde olan 750 bin nüfuslu kent, Esad'a karşı isyanın başkenti haline geldi. Humusluların neredeyse tamamı Suriye ordusunun yoğun bombardımanı yüzünden kenti terk etmek zorunda kaldı. Vatan'a göre, Nisan ayında Hizbullah'ın desteğini alan Esad güçleri, başkent Şam ile Humus kenti arasında stratejik öneme sahip olan Kuseyr kentini haziran başında ele geçirdikten sonra gözünü, muhalif güçlerin kalesi Humus'a çevirdi. Yine Hizbullah milislerinin desteğiyle bir aydır kenti bombalayan Esad güçleri geçen cumartesi kente havadan ve karadan yoğun bir operasyon başlattı. Humus, savaş uçakları, tank ve topçu ateşi destekli operasyona 3 gün dayanabildi. Suriye ordusu dün kentin merkezindeki Halidiye bölgesinin kontrolünü ele geçirdi. Devlet televizyonu kilit öneme sahip Halidiye bölgesinin tamamen Suriye ordusunun kontrolüne geçtiğini duyurdu. Dünkü saldırılarda en az 93 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Muhalif gruplar, Humus'ta isyancıların elinde sadece şehrin eski bölümüyle bir kaç semtin kaldığını söylüyor. Suriye ordusundan bir subay "Humus'un sadece kuzey bölümü kaldı. Orayı da 24 saat içinde kurtaracağız" dedi.

Hayalet kente döndü!

Bir zamanlar 750 bin kişinin yaşadığı Humus'ta bir yıldır süren çatışmalarda ağır hasar gören kentte neredeyse sağlam bina hiç kalmadı.

1500 kişi mahsur kaldı!

Suriye ordusunun Halidiye bölgesinin sadece yüzde 60'ını ele geçirdiğini öne süren muhalifler "Bombardıman yüzünden sivil halk güvenli bölgelere gidemiyor. Çatışmalar nedeniyle Halidiye'de bin 500 kişi mahsur kaldı" açıklaması yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri