Esad'a en büyük darbe

Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleşmekte olan Arap Birliği zirvesinde, Suriye’den boşalan koltuğu muhalif lider Muaz El Hatip doldurdu.

 Zirvede Hatib’in Suriye’yi temsilen bulunması, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın diplomatik izolasyonunun derinleşmesi olarak değerlendiriliyor. Bunun ayrıca dikkatlerin muhalifler arasındaki ayrılıklardan başka yöne çekilmesine de yardımcı olduğu belirtiliyor.

Arap devlet başkanlarının yıllık toplantısında konuşan Muaz El Hatib, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den, Amerikan birliklerinin Suriye’nin kuzeyinde muhaliflerin elinde bulunan bölgeleri, Patriot füze ile koruması için yardım istediğini söyledi. NATO ise bu fikri hızla reddetti. Direnişçilerin Esad’ın savaş helikopter ve uçaklarına karşı koyacak yalnızca birkaç silahtan ibaret mühimmatı var. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Konseyi (SMDK) Başkanı Hatib, iki yıldır devam eden çatışmaların sona ermesinde ABD’ye büyük rol düştüğünü söyledi. NATO’nun geçen yıl Türk hava sahasını korumak üzere, Türkiye’ye gönderdiği Patriot füze bataryalarına atıfta bulunan muhalif lider, “Bakan Kerry’den Patriot füzelerinin gölgelediği şemsiyeyi Suriye’nin kuzeyine doğru genişletmesini istedim; o da konuyu değerlendireceğine söz verdi.” ifadelerini kullandı. Sözlerine devam eden Hatib, “Hala, NATO’dan insanların hayatlarını koruyacak bir karar bekliyoruz.” dedi. NATO’nun Brüksel’deki merkezinden bir yetkili Muaz El Hatib’in konuşmasına cevaben, “NATO’nun Suriye’ye askeri olarak müdahale etmek gibi bir niyeti yok. Uluslararası toplumun barışçıl bir çözüm bulma çabalarını tümüyle destekliyoruz.”dedi.

SAVUNMA AMAÇLI KONUŞLANMA

NATO’nun Türkiye’nin doğusunda konuşlanmış üç adet Patriot füze batarsının tek amacı ülkeyi Suriye’den gelebilecek muhtemel bir saldırı karşısında korumak. Bu Patriotlar düşman füzelerini havada vurup düşürmek için tasarlandı. Sünni bir din adamı olan Muaz El Hatib, Pazar günü Suriye Ulusal Koalisyonu’ndaki görevinden ayrılacağını açıklamasına rağmen ilk kez zirvede Suriye adına bulundu. Esad’ın karşısında yer alan Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani, aralarında muhaliflere karşı ayrılıkların yaşandığı Arap liderlerinden koalisyon liderini zirvede resmi olarak Suriye’yi temsil etmesini istedi. Arap Ülkeleri Birliği’nin geçen yıl Kasım ayında gerçekleşen zirvesinde sivillere karşı şiddet kullandığı gerekçesiyle Suriye’yi dışarıda bırakmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri