"Erzurum'un Havasını Kömür Kirletiyor"

Erzurum'da konutlarda tüketilen kömürün birici dereceden hava kirliliğine neden olduğu belirtildi. Havayı kirleten ikinci en büyük unsuru ise dizel araçların egzozlarından çıkan gazlar oluşturuyor. Erzurum Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları...

Erzurum'da konutlarda tüketilen kömürün birici dereceden hava kirliliğine neden olduğu belirtildi. Havayı kirleten ikinci en büyük unsuru ise dizel araçların egzozlarından çıkan gazlar oluşturuyor.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürlüğü (ÇESAM) tarafından, üniversite Mavi Salon'da 'İklim dostu Erzurum- Erzurum ili karbon yönetimi ve sürdürülebilir enerji eylem planı projesi" kapanış toplantısında açıklanan veriler Erzurum'un hava kirliliğini gözler önüne serdi.

GTE Carbon Projeler Yöneticisi Zeren Erik, Erzurum'un 3 aylık karbon ayakizi verileri açıklandı. Erik, Erzurum'da en kapsamlı seragazı envanteri/ karbon ayakizi hesaplama sürecinin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Erik, Erzurum'un hava kirliliğine birinci derecede konutlarda ısınma amaçlı olarak tüketilen kömürün ve trafiğe çıkan dizel araçların neden olduğu karbon salınımının neden olduğunu .belirtti. Zeynep Erik, konutlarn yüzde 27,5'nin kömürle ısındığının ve bunun da hava kirliliğine sebep olduğunu belirterek, doğalgaz tüketiminin yaygınlaştırılmasının gerekliğine işaret etti.

ÇESAM Müdürü Doç. Dr. Zeynep Eren ise dünyada ve Türkiye'de çevre bilincinin arttığını kaydetti. Doç. Dr. Eren, karbon/seragazı salınımının fazla olmasıyla birlikte küresel iklim değişikliklerinin insanlığı tehdit eder boyuta gelmeye başladığını vurguladı. ÇESAM olarak Erzurum'da karbon salınımının nedenlerini belirlemek, kurumlar arasında bilgi paylaşımını sağlamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla söz konusu çalışmayı gerçekleştirdiklerine değinen Eren,"Çevreyi koruma sanayileşmeye engel değil. Sağlıklı yaşamak için çevre çok önemli.Yeşil alanlar çoğaltılmalı. Şehir içi ulaşımda raylı sisteme geçilmeli. Konutları ısıtmada kömür yerine doğalgaza geçilmeli." diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri