Erzurum'da kar yüksekliği 30 yılda 3'te 1 azaldı

Prof. Dr. Egemen Aras, yaptıkları araştırmanın sonucuna göre, Erzurum'da 1991-2021 yılları arasında kar yüksekliğinin yüzde 32 azaldığını, sıcaklığın ise yüzde 6 artış göstererek kar kuraklığı yaşandığının tespit edildiğini bildirdi.

"Erzurum kar kuraklığı" araştırması, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Egemen Aras'ın ve Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Babak Vahedooost'ın yürütücülüğünde gerçekleştirildi.

Araştırmanın sonuçları hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Aras, çalışma kapsamında Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden elde edilen veriler ile çeşitli iklim modelleri kullanarak günlük, aylık ve yıllık yağış verilerini analiz ettiklerini anlattı.

Erzurum'da 1991-2021 yılları arasındaki kar kuraklığını incelediklerini belirten Aras, kar kuraklığının; kar yağışının normalden daha az olması veya hiç olmamasını ifade ettiğini ve bu durumun genellikle kış aylarında karın yeterli miktarda yağmaması veya erken erimesi sonucu ortaya çıktığını kaydetti.

Aras, "Bu, Türkiye'deki kar kuraklığı haritasını çıkarmak üzere başlattığımız bir araştırma ve kar kuraklığını ilk olarak Erzurum'da incelemeye başladık. Araştırma sonucumuza göre; Erzurum'da 1991-2021 yılları arasında kar yüksekliği yüzde 32 azalmış sıcaklık ise yüzde 6 artmış. Bu bize Erzurum'da kar kuraklığı yaşandığını gösteriyor." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri