Ersin Arslan: "Yerli üretim teşvik edilmeli"

Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Başkan Yardımcısı Ersin Arslan, Türkiye ekonomisinin kronik sorunu olan cari açığa çözüm olarak yerli üretimin önemine dikkat çekti.

Daha çok ihracat, ithalatın azaltılması ve yerli üretimin teşvikinin hep gündemde olduğunu belirten Arslan, bu konuda somut adımların atılmasının gerektiğini ifade etti. Karadeniz'de doğalgaz keşfinin, enerjide yüzde 75 dışa bağımlı Türkiye için önemli bir adım olduğunu vurgulayan Arslan, “Sakarya Gaz Sahası'nda keşfedilen doğal gaz rezervinin 320 milyar metreküp olduğu açıklandı. Enerjide dışa bağımlılığımız ortada, tükettiğimiz enerjinin yüzde 75'ini dışardan alıyoruz ve bütçeden ortalama 50 milyar dolar enerji ithalatına harcıyoruz. Cari açığımızın önemli bir bölümünü enerji ithalatı oluşturuyor. Temennimiz Karadeniz’de daha çok rezervin bulunması” diye konuştu. Cari açık ile mücadele sadece enerji değil diğer sektörlerde de yerli üretimin teşvik edilmesi ve ithalatın azaltılmasının gerektiğini söyleyen Ersin Arslan, inşaat sektöründe kullanılan ithal malzemelerin de cari açığa olumsuz etki yaptığını belirtti.

İTHAL YERİNE YERLİ MALZEME KULLANILSIN

Ersin Arslan, KONTİMDER’in geçen yıl hazırlattığı “İnşaat Sektöründe Ağırlıklı İthal Ürünlerin Analizi Ve İthal İkamesi Ürünlere Yönelik Bir Projeksiyon” Raporu’nu kamuoyu ile paylaştıklarına belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Dernek olarak sektörümüzün yaşadığı sorunlara dikkat çekmeye çalışıyoruz. Mevlana Kalkınma Ajansı’nın (MEVKA) desteği ile hazırlanan raporda belirtildiği gibi Türkiye inşaat sektörü de diğer sektörlerle benzer biçimde ithalat bağımlılığı yüksek olan bir sektör. İnşaat sektörü ile ilgili çarpıcı başka bir bulgu ise ortalama ithalat fiyatlarının ihracatından daha yüksek olduğu. 2017 yılındaki ithalat ve ihracat ortalama fiyatları irdelendiğinde ithalatın ihracattan 4,5 (%459) kat pahalı olduğu sonucu çıkıyor. Bu durum Türkiye’nin inşaat sektöründeki rekabet gücünün oldukça düşük olduğunu göstermektedir. Bir birim ithalat yapabilmek için 4,5 kat daha fazla çalışmak gerekiyor. Sürdürülebilir bir inşaat sektörü için özellikle inşaat malzemeleri üretimi sanayisine yönelik yatırımların ve teşviklerin artırılması gerekmektedir. İnşaat sektöründe özellikle ithal ikameci politikaların etkin çalışabilmesi için yerel halkın ve yatırımcıların marjinal ithalat eğilimlerin azaltılması gerekmektedir.” Türkiye’nin inşaat malzemeleri dış ticaretini değerlendiren Ersin Arslan, 2018 yılında 21,5 milyar dolar ihracata karşılık 8,1 milyar ithalat, 2019 yılında ise 21,5 milyar dolar ihracata karşılık 6,7 milyar dolar ithalat yaptığın belirtti. Ersin Arslan “Konut sektöründe artan rekabet ithalatı da artırıyor. Lüks konut projelerinde yerli ürün yerine ithal ürünlerin tercih edilmesi inşaat malzemeleri dış ticaret açığını büyütüyor” dedi. Ersin Arslan, teşvik sisteminde yeni düzenleme ilçelerin kapsama alınması ile önemli bir adım atıldığın belirterek, Konya’da 18 ilçenin teşvik kapsamına girdiğini söyledi. Ersin Arslan; “Kararnameye göre ilçe bazında sınıflama ile kapsama giren bir ilçedeki OSB’ye yatırım yapılırsa, 2 alt bölgenin teşvikinden yararlanma imkanı sunuyor. Konya’mıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri