Ermenistan, Avrasya Ekonomik Birliği’ne Dahil Oldu

Ermenistan, Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın oluşturduğu Avrasya Ekonomik Birliği’ne kabul edildi. Belarus’un başkenti Minsk’te gerçekleşen Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi toplantısında Ermenistan’ın birliğe dahil olması ile ilgili anlaşma...

Ermenistan, Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın oluşturduğu Avrasya Ekonomik Birliği’ne kabul edildi. Belarus’un başkenti Minsk’te gerçekleşen Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi toplantısında Ermenistan’ın birliğe dahil olması ile ilgili anlaşma imzalandı.

Kırgızistan’ın tam üyeliği ile ilgili de yol haritası kabul edildi. Tacikistan da yeni oluşan ekonomik birlik içinde yer almak istiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan’ın Birliğe üyeliği ile ilgili anlaşmanın yıl sonuna kadar Rusya, Belarus ve Kazakistan parlamentolarında onaylanmasının ardından uygulamaya konulacağını belirtti.

Rus lider Ermenistan’ın diğer üyelerle eşit şartlarda Avrasya Ekonomik Birliği bünyesinde çalışmaya hazır olduğunu kaydetti. Putin’e göre Ermenistan ekonomisinde üyelikle ilgili pozitif sonuçlar birkaç yıl içinde görülmeye başlayacak.

Anlaşma çerçevesinde üye ülkeler arasında mal, hizmetler ve işçilerin serbest dolaşımı öngörülüyor. Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri enerji, sanayi, tarım ve ulaşım alanlarındaki politikalarla ilgili koordinasyon hedefliyor.

YUKARI KARABAĞ DIŞARIDA KALIYOR

Yukarı Karabağ krizi nedeni ile Ermenistan’ın üyeliği konusunda sorun yaşanmış, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’den bir mektup aldığını ifade etmişti. Bu çerçevede Yukarı Karabağ birlik sınırları dışında tutuluyor. Nazarbayev konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ermenistan’ın resmen üyeliğinin tamamlanması durumunda Yukarı Karabağ sınırlar dışında kalacak. Bu açıdan Ermenistan’ın üyeliği açısından sorun bulunmuyor.” dedi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da yaptığı değerlendirmede üyeliğin Yukarı Karabağ’ı kapsamadığını teyit etti. Sarkisyan, “Ermenistan kendi tanınan sınırları çerçevesinde birliğe giriyor.” ifadelerini kullandı.

Ermenistan’ın birliğe dahil olmasının ardından ucuz petrol imkanı, tarım ürünlerinin daha geniş bir coğrafyaya sorunsuz pazarlanması ve Rusya’da çalışan Ermeni nüfus için önemli avantajlar elde edeceği kaydediliyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri