Erken yaşta evliliğe projeli çözüm önerisi

Norveç,Türkiye Büyükelçiliği ve Dost Eli Derneği işbirliği ile gerçekleştirilecek olan Erken Yaşta ve Zorlama İle Gerçekleşen Evliliklerin Birey ve Aile Üzerindeki Etkilerinin Araştırılmasıprojesi..

Norveç Krallığı Türkiye Büyükelçiliği ve Dost Eli Derneği işbirliği ile gerçekleştirilecek olan ‘Erken Yaşta ve Zorlama İle Gerçekleşen Evliliklerin Birey ve Aile Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması’ konulu projenin açılış toplantısı gerçekleştirildi. Hilton Garden Inn Hotel’de düzenlenen toplantıya Norveç Krallığı Ankara Büyükelçisi Çecilie Landverk, Proje Yürütücüleri Psikolojik Danışman Nilgün Yamaner, Dr. Psikolojik Danışman Barbaros Yalçın, Dost Eli Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Proje Yöneticisi Mevlüt Yıldırım ve Dr. Zekeriya Mızırak ile İl Müftüsü Şükrü Özbuğday katıldı.
Dost Eli Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Yıldırım, “Erken Yaşta ve Zorlama ile Gerçekleşen Evliliklerin Birey ve Aile Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması” şeklinde özetlenebilecek projenin Norveç’le bağlantılı olmasının nedenini şu şekilde açıkladı: “Norveçte yaşamak ve çalışmak isteyen vatandaşlarımız ya Türkiye’de ya da turist olarak bulundukları sırada Norveç’te tanıştıkları bayan Norveçlilerle evlenmektedirler. Bir Norveçli ile evliliğe bağlı olarak oturma ve çalışma müsaadesi alındıktan sonra vatandaşlarımız boşanmakta ve bilahare Türkiye’den bir ikinci evlilik yapma yoluna gitmektedir. Norveç’e yerleşen vatandaşlarımız açısından sorun boşanma sonrası başlamaktadır. Ayrıca Norveç’te doğup büyüyen ve Norveç’te yaşayan kızlarımız ailelerinin zoruyla ve sırf Norveç’te çalışma imkanı yaratılsın diye Türkiye’den gençlerle evlendirilmektedir. Bu gençler Norveç’te ithal damat olarak adlandırılmaktadır. Bu evliliklerin bazıları mutlu bir şekilde sürmekte, ancak daha çoğu adaptasyon zorlukları, iki ülke kültürü ve yaşam tarzı farklılıkları nedeni ile sorunlarla karşılaşmaktadır” ifadelerini kullandı.
Proje Koordinatörü Nilgün Yamaner ise projenin amacını açıklayarak, “Hedef grupta yer alan bireyleri erken ve zorla yapılan evliliklerin doğurdukları sonuçlar hakkında bilinçlendirmek. Hedef grubu bu olayın sonuçları hakkında bilgilendirerek erken ve zoraki evlilikleri önlemek. Norveç’teki Türk diasporasına ve ailevi nedenlerden ötürü Norveç’e gidebilecek bireylere katkıda bulunmaktır” dedi. Projenin sonucunda hedef grup olarak tespit edilen 12-18 yaş arasındaki çocuklar, gençler ve ailelerinin erken ve zoraki evliliklerin kendileri üzerindeki olumsuz sonuçları hakkında bilgi sahibi olacaklarını dile getiren Nilgün Yamaner, “Bu sayede gençlerimiz evliliklerini kendi tercihleri ile yapma yeterliliğine sahip olacaktır” dedi.
RASİM ATALAY

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri