Erken seçim mi geliyor?

Hükümetin başlattığı demokratik açılım paketinin tartışmalara neden olması erken seçime gidilir mi? sorusunun sorulmaya başlamasına neden oldu
Erken seçimle ilgili olarak siyasi partilerin il başkanları ile demokratik açılım konusunda İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın açıklamaları ve Ermeni sınır kapısının açılması konularını konuştuk. MHP, DSP, BBP, hükümetin hem ekonomik nedenlerden dolayı hem de demokratik açılımla birlikte girdiği çıkmaz sokaktan kurtulmak için erken seçime gideceğini söylerken SP, hükümetin erken seçime giderse açılım paketiyle ilgili olmayıp, ekonomik nedenlerle seçim kararını alabileceğini bildirdi. AKP ise sürecin hükümet tarafından yürütüldüğünü belirterek, teşkilat olarak atılan adımları desteklediklerini dile getirdi. MHP, DSP, SP, BBP, Karabağ sorunu çözülmeden Türkiye ile Ermenistan ilişkilerini geliştirmeye yönelik protokolün imzalanmasının ise Azerbaycan’ı görmezlikten gelmek olduğunu söylerken, AKP ise sürecin hükümet politikası olduğunu açıkladı.  
HİÇ BİR KOMŞUMUZLA KAVGALI OLMAMALIYIZ
Adalet ve Kalkınma Partisi Konya İl Başkanı Mustafa Çevik, il teşkilatı olarak yaşanan gelişmelere bağlı yaşanacak bir olası erken seçime hazır olduklarını ifade ederek, sonuna kadar hükümetin arkasında olduklarını söyledi. Açılımla ilgili İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın açıklamalarını da olumlu bulduklarını anlatan Mustafa Çevik, “Teşkilat olarak hükümetten farklı bir şey düşünmüyoruz. Ülkenin barış ve huzurunu istiyoruz. Ayrıca Ermenistan sınır kapısının açılmasıyla ilgili protokolü de destekliyoruz. Çünkü Türkiye’nin hiçbir komşusuyla kavgalı olmaması gerekir. Tüm komşularımızla yüzyıllara dayanan bir geçmişimiz var. Bu geçmişi görmezden gelemeyiz” diye konuştu.
HÜKÜMET, ER YA DA GEÇ ERKEN SEÇİME GİDECEK
Milliyetçi Hareket Partisi Konya İl Başkanı Ali Yücel, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 2002 yılından bu yana ABD ve AB’den aldığı emirler doğrultusunda iç ve dış siyasetini devam ettirdiğini iddia etti. Ali Yücel, bu süreç zarfında AKP’nin devletin bel kemiği olan kurumların özelleştirmeyle satılmasına rağmen Türkiye’yi 330 milyar Dolar borca soktuğunu anlatarak, “AKP iktidarında çiftçi, esnaf, sanayici mağdur edilmiştir. Kürt açılımı ile başlayıp sonra demokratik açılım, ardından milli duruş açılımı getirilmiştir. Bu süreçte AKP bu yüklerin altından kalkamayacağını kendisi de farkına varmıştır. Hükümet er ya da geç erken seçime gitmek zorunda kalacaktır” diye konuştu. Beşir Atalay’ın demokratik açılımla ilgili sözlerini de değerlendiren Yücel, açıklamanın AKP’nin gerçek yüzünü göstermeye başladığını aktararak, DTP’yle PKK’yı eş tutan Başbakan’ın, bugün DTP’yle aynı masaya oturduğunu söyledi. Ermeni sınırının açılmasıyla ilgili protokole de atıfta bulunan Yücel, Türkiye’nin Ermenistan’dan hiçbir beklentisi yokken ve Karabağ sorunu ortadayken böyle bir protokolün imzalanmasının hükümetin acizliği olduğunu dile getirdi.
EKONOMİK NEDENLERDEN ERKEN SEÇİM OLUR
Saadet Partisi Konya İl Başkanı Av. Veli Tolu, hükümetin 7 yıllık süre içinde Türkiye’yi ekonomik olarak, borç batağının içine çektiğini anlatarak, AKP’nin bu borç batağından kurtulmasının tek yolunun ise erken seçim olduğunu söyledi. Demokratik açılımın ise erken seçime neden olmayacağını açıklayan Veli Tolu, “AKP Hükümeti erken seçime giderse demokratik açılımla ilgili değil, ekonomik nedenlerden dolayı gidecektir. Çünkü AKP demokratik açılımla ilgili dış güçlerin beklentilerini henüz yerine getirememiştir. Fakat ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sorunlar nedeniyle erken seçime gidecektir. Bizim de beklentimiz bu yöndedir” dedi. Beşir Atalay’ın demokratik açılımla ilgili sözlerine de atıfta bulunan Tolu, söylenen sözlerin tamamının boş olduğunu ve halkın beklentilerini karşılayacak hiçbir açıklamanın yapılmadığını aktardı. Ermenistan sınır kapısının açılmasıyla ilgili gelişmeleri de değerlendiren Tolu, hükümetin şimdiye kadar ki yanlış politikalarından biri olduğunu, Karabağ sorunu çözülmeden sınırın açılmaması gerektiğini söyledi.
EKONOMİ ARKA PLANA İTİLİYOR
Demokratik Sol Parti Konya İl Başkanı Betül Öncü de Türkiye’nin gerçek gündemi olan ekonominin demokratik açılım gibi konularla arka plana itildiğini belirterek, Türkiye’nin ekonomik olarak ciddi sorunlar yaşadığını bu yüzden de erken seçimine gidilebileceğini söyledi. Ülke ekonomisinin 7 yıllık süreç içinde iflas ettiğinin altını çizen Betül Öncü, “Özelleştirmelerle birlikte Türkiye ekonomisi iflas etmiştir. Memleket devlet ciddiyetinden uzak yönetilmektedir. Hükümetin önemli evrakları bile öğrenilmemesi için arşive kaydedilmemektedir. Demokratik açılım konusunda işin asıl muhatabı meclise gidilmemesi konuyu başka yerlere çekilmesine neden olmuştur. Hükümet bu açılımda da sınıfta kalmıştır” diye konuştu. Beşir Atalay’ın açıklamaların içi boş sözler olarak niteleyen Öncü, hükümetin asıl politikasının demokratik açılım kapsamında birilerinin hoşuna gidecek bir Anayasa değişikliğine gitmek olduğunu bildirdi. Ermenistan sınır kapısının açılması konusu hakkında da bilgi veren Öncü, Karabağ sorunu çözülmeden protokolün imzalanmasının Azerbaycan’ın görmezden gelinmesi anlamına geleceğini açıkladı.
ERKEN SEÇİME GİTMEKTEN BAŞKA YOL YOK
Büyük Birlik Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Arı, AKP iktidarının 7 yıllık süre içinde muhalefet partileriyle kavga ettiğini ve ekonomiyi çıkmaz bir yola soktuğunu ifade ederek, ülkenin borç batağında yüzdüğünü anlattı.  Vergilerle borçların kapatılmaya çalışıldığını ve zamlarla ekonominin düzeltilmeye çalışıldığının altını çizen Hüseyin Arı, “Hükümet 7 yıllık süre içinde artık iflas etmiştir. Halkın hiçbir beklentisine cevap verememiştir. Kürt sorunuyla beraber başlayıp, ardından demokratik açılımla devam eden açılımın boş bir şey olduğu ortaya çıkmıştır. AKP artık çıkmaz bir sokağa girmiştir. AKP iktidarının erken seçime gitmekten başka yolu yoktur” dedi. Beşir Atalay’ın sözlerine de atıfta bulunan Arı, bu açıklamayla birlikte, açılımın ABD ve AB projesi olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Ermeni sınırının açılmasıyla ilgili durumu da değerlendiren Arı, Türkiye’nin hiçbir komşusuyla sorunu olmaması gerektiğini fakat Karabağ sorununun da çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.
HASAN AYHAN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Politika Haberleri