Ergün: Yatırımcı çekinmeden gelecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating Agency'nin (JCR) Türkiye'nin kredi notunu artırmasını değerlendirdi. Ergün, Asyalı yatırımcının çekinmeden geleceğini söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating Agency'nin (JCR) Türkiye'nin kredi notunu artırmasına ilişkin, "Asya bölgesindeki yatırımcılar da artık Türkiye'ye daha çok rağbet edeceklerdir. O bölgelerde Türkiye hakkında tereddütleri bulunan yatırımcılar Türkiye'ye artık çekinmeden geleceklerdir" dedi.

Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu iki kademe birden artırarak "BB"den, "BBB-"ye yükselttiğini hatırlatarak, böylelikle Fitch ve Moody's'in ardından bir kredi derecelendirme kuruluşunun daha Türkiye'nin notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye çektiğini kaydetti.

İktidara geldikleri günden bu güne kadar popülist yaklaşımlara asla tevessül etmediklerine işaret eden Ergün, politika yaparken sadece günü kurtarmaya değil, uzun vadeli hedeflere odaklandıklarını söyledi.

Bakan Ergün, kamu mali dengesini bozmamaya, bütçe disiplininden taviz vermemeye her zaman dikkat ettiklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bankacılık sistemini çok iyi regüle ettik ve sisteme dönük büyük riskler oluşmasını engelledik. Bu politikalarımızdan dünyanın krizle boğuştuğu dönemde dahi vazgeçmedik. Makro dengeleri kurduktan sonra mikro hususlar üzerine de ciddi şekilde eğildik. Sanayicimizin, üniversitelerimizin, girişimcilerimizin, bilim adamlarımızın ekonomiye katkı sağlamasının önünü açtık. Bu kadar yapısal değişikliği gerçekleştirirken hiç yorulmadan yeni reformları da başarıyla gerçekleştirdik.

Türkiye'nin kırılganlık gösterdiği alanları tek tek tespit ettik ve önlemleri aldık. Bu konuda en önemli örnek cari açık konusudur. Geçen yıl gündemden düşmeyen bu husus artık gündemin arka sıralarında yerini almıştır. Artık Türkiye'nin önündeki potansiyeller ve büyümedeki kararlılığı, Türkiye'nin yatırım yapmak için ne kadar uygun bir ülke olduğu konuşulmaktadır."

"Yeni not artışları da gelecek"

Bakan Ergün, tüm bu ekonomik başarıların kazanılmasında en önemli hususun, siyasi istikrar olduğunu vurgulayarak, Türkiye bu başarıyı istikrarlı siyasi iklimi sayesinde elde ettiğini dile getirdi.

Siyasi kararların ülkedeki doğrudan yatırım ortamını etkilediğine işaret eden Ergün, sözlerine şöyle devam etti:

"Hem siyasi istikrarı hem de ekonomik istikrarı gören yatırımcılar, Türkiye'yi zaten tercih etmekteydi. Türkiye'nin son dönemde çektiği doğrudan yatırımlar ve dünya piyasaları içindeki yeri bunun göstergesidir. Biz derecelendirme kuruluşlarının da buna daha fazla seyirci kalamayacağını, kalmaması gerektiğini daha önce birçok vesileyle dile getirmiştik. Nitekim JCR da Türkiye'nin kredi notunu artırmıştır.

Böylelikle Türkiye'ye çok uzak coğrafyadaki yatırımcılar ve özellikle de Asya bölgesindeki yatırımcılar da artık Türkiye'ye daha çok rağbet edeceklerdir. O bölgelerde Türkiye hakkında tereddütleri bulunan yatırımcılar Türkiye'ye artık çekinmeden geleceklerdir. Ekonomideki tüm aktörler, ihtiyaç duyduğunda o bölgelerdeki fonlara çok daha uygun koşullarda ulaşabilecektir.''

Bakan Ergün, Türkiye'nin büyüdüğünü, fakat daha da önemlisinin, kırılganlıklarını azaltarak büyümesini sürdürdüğünü dile getirerek, Türkiye'nin bu yönüyle birçok ülkeden olumlu yönde ayrıştığını, Türkiye'nin bu şekilde yoluna devam ettikçe gelecek dönemde yeni not artışlarının da geleceğini sözlerine ekledi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri