Ergün: Rakamlar, Ekonominin İkinci Çeyrekte Daha Hızlı Büyüyeceğini Gösteriyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretim endeksinin yıllık bazda 4,2 oranında arttığına değindi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretim endeksinin yıllık bazda 4,2 oranında arttığına değindi. Bu verilerin piyasa beklentilerini aştığıın vurguladı öncü göstergeleri de gelmeye başlamıştır.. Ergün, “Bu rakamlar ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte ilk çeyrekten daha hızlı büyüyeceğini göstermektedir. Önümüzdeki dönemlerde büyüme daha da hızlanacak ve yıl sonunda büyüme Orta Vadeli Program (OVP) tahminleri doğrultusunda gerçekleşecektir.” dedi.

Bakan Ergün, bugün açıklanan 2013 yılı Haziran ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi. 2013 yılı Haziran ayında sanayi üretim endeksi beklentileri aşarak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 arttığını aktaran Ergün, takvim etkilerinden arındırılmış endeksin ise yıllık bazda yüzde 4,2 oranında; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimin de bir önceki aya göre yüzde 1,4 oranında artış elde ettiğini bildirdi.

"ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMLERDE BÜYÜME DAHA DA HIZLANACAK"

Sanayi üretiminin piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini kaydeden Ergün, “Bu veriler piyasa beklentilerinin üzerinde olmasına rağmen ana hatlarıyla Bakanlık olarak bizim beklentilerimiz içinde gerçekleşmiştir. Türkiye’nin büyüyeceğini ve büyümenin lokomotifinin de sanayi üretiminin olacağını belirtmiştik. Türkiye’nin büyümesi için gerekli ve ölçülü adımların atıldığını, sonuçlarını görmek için sadece biraz sabır gerektiğini biliyoruz. Beklediğimiz sonuçların gelmeye başladığını görüyoruz. Sanayi üretimi, arındırılmamış rakamlarla, bu yılın ikinci çeyreğinde önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,2 artmıştır. Bu rakamlar ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte ilk çeyrekten daha hızlı büyüyeceğini göstermektedir. Önümüzdeki dönemlerde büyüme daha da hızlanacak ve yılsonunda büyüme Orta Vadeli Program tahminleri doğrultusunda gerçekleşecektir. Bunun öncü göstergeleri de gelmeye başlamıştır. Yılın ilk dönemlerinde ciddi bir büyüme sergilemeyen ihracatın da artık atağa geçtiği ve büyümeye iç tüketimle birlikte ciddi bir katkı sağlayacağı anlaşılmaktadır.” diye konuştu.

"SANAYİCİMİZ ARTIK HAREKETE GEÇMEYE BAŞLAMIŞTIR"

Haziran ayı sanayi üretimi verileri incelendiğinde olumlu görülen bir alanın da yatırım malları imalatındaki artış olduğunun altını çizen Ergün, şu ifadeleri kullandı:

“Bu durum hem ülkemizde beklentilerin olumluya döndüğünün sinyalidir hem de önümüzdeki dönemde üretim kapasitesinin artacağının habercisidir. Sanayicilerimiz dünyadaki kötü gidişattan kendini sıyırmış ve gelişmiş ekonomilerden gelen olumsuz haberlerin getirdiği atmosferden kurtulmuştur. Sanayicimiz artık harekete geçmeye başlamıştır. Biz de sanayicimizin önünü her fırsatta açıyoruz. Özellikle sanayimizi tüm dünyada daha rekabetçi hale getirmek amacıyla teşvik mekanizmalarını devreye aldık. Ayrıca, her geçen gün Ar-ge’ye, innvasyona, tasarıma, girişimciliğe her geçen gün desteğimizi artırıyoruz. Bilimin sanayi ile buluşması ve sanayideki katma değerin artması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biliyoruz ki uzun dönemde Türkiye’nin rekabetçiliği ar-ge’den yüksek katma değerden geçmektedir.”

Türkiye'nin sanayicisi, girişimcisi, işgücü ve siyasi ortamıyla birlikte gücünü artırdığını ifade eden Ergün, Türkiye’nin bu zengin yapısıyla çok büyük fırsatları bünyesinde barındırdığını, nitekim de dünyanın Türkiye’ye karşı artan ilgisinin altında da bunun yattığını dile getirdi. Ergün, Türkiye’nin sahip olduğu potansiyeli kullanarak önümüzdeki dönemde her alanda daha üst basamaklara hızla tırmanacağını söyledi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri