Erdoğan'ın Kamuoyuna Açıkladığı Şehir Hastanesi Arsasına Yargı Freni

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla 12 Eylül 2013 günü İstanbul’da düzenlenen törenle imzalanan 14 ildeki 15 şehir hastanesi arasında yer alan Bursa Şehir Hastanesi projesi hakkında, arsanın ihtilaflı olduğu iddiasıyla...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla 12 Eylül 2013 günü İstanbul’da düzenlenen törenle imzalanan 14 ildeki 15 şehir hastanesi arasında yer alan Bursa Şehir Hastanesi projesi hakkında, arsanın ihtilaflı olduğu iddiasıyla yürütmeyi durdurma kararı verildi. Maliyeti 750 milyon lira olarak belirlenen ve bin 300 yataklı olarak planlanan Bursa Şehir Hastanesi’nin yapılacağı Nilüfer Doğanköy’deki 830 dönümlük arazinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 24 yıllığına Sağlık Bakanlığı'na tahsis edilmesi amacıyla bazı vatandaşlar tarafından açılan davada Bursa 1. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Nilüfer ilçesi Doğanköy Mahallesi’nde toplam 830 dönüm araziye, 750 milyon lira maliyetle yapılması planlanan Bursa Şehir Hastanesi’nin arazisiyle ilgili sıcak bir gelişme yaşandı. İçerisinde onkoloji, genel, kadın- doğum ve çocuk, kardiyovasküler cerrahi, psikiyatri hastanelerinin bulunacağı hastanenin kamu- özel sektör işbirliği ile yapılması hedefleniyor. Hastanenin yapılacağı alan için Bursa Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayında 1/100 bin ölçekli plan notunda değişiklik gerçekleştirmişti. Plan değişiklikleri devam ederken bazı vatandaşlar, hastanenin yapılacağı alanın yanındaki özel orman statüsündeki arsaları için dava açtı. Orman Bölge Müdürlüğü ile yıllardır davalık olduğu öğrenilen davacılar projenin inşa edileceği 830 dönümlük arsanın yanındaki toplam 750 dönümlük özel orman statüsündeki arazinin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından Sağlık Bakanlığı'na 24 yıllığına tahsis edilmesinin usulsüz olduğunu ileri sürerek konuyu Bursa 1. İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme, arazide gerçekleştirilen tahsisin hukuka aykırı olduğuna hükmederek yürütmenin durdurulmasını kararlaştırdı. İdare mahkemesi, kararında Orman Bölge Müdürlüğü ile arsa sahipleri arasındaki sonuçlanmamış davaların varlığına dikkat çekti.

Davacıların avukatı Belgin Dönmez, söz konusu arazinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Sağlık Bakanlığı’na tahsisine ilişkin verilen ön iznin, mahkeme tarafından iptal edildiğini dile getirdi. Avukat Dönmez şunları kaydetti: "Mahkeme kararına gerekçe olarak da mülkiyetteki ihtilafı gösterdi. Orman Bölge Müdürlüğü ile davacılar arasında mülkiyete ilişkin süren davaların neticelenmeden böyle bir tahsisin gerçekleştirmesinin söz konusu olmadığını kaydetti. İlk olarak Orman Bölge Müdürlüğü yıllar önce müvekkillerimiz hakkında dava açtı. Müvekkillerimiz de buna karşılık tapu iptal davaları için mahkemelere başvurdular. Müvekkillerim, ‘Biz hastane yatırımına engel olmak istemiyoruz. Siz bizim hakkımızda açtığınız davaları geri çekin, biz de tahsis için verilen ön izin davasını geri çekelim. Oradaki tüm mülkiyet haklarından feragat edelim’ diye uzlaşma talebinde bulundu. Fakat; Orman Bölge Müdürlüğü, bizim bu talebimizi geri çevirince ortaya bu sonuç çıktı."

Öte yandan Bursa 1. İdare Mahkemesi’nin kararını Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nün Danıştay’da temyiz ettiği öğrenildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri