Erdoğan'dan Çin füzesi çıkışı

Baş­ba­kan Re­cep Tay­yip Er­do­ğan, Ko­so­va dö­nü­şü uçak­ta ge­zi­ye eş­lik eden ga­ze­te­ci­le­re önem­li açık­la­ma­lar yap­tı.
Baş­ba­kan Re­cep Tay­yip Er­do­ğan, Ko­so­va dö­nü­şü uçak­ta ge­zi­ye eş­lik eden ga­ze­te­ci­le­re önem­li açık­la­ma­lar yap­tı. “Çö­züm sü­re­ci­ni ih­lal eden be­de­li­ni öder, ih­lal eden biz ol­ma­ya­ca­ğı­z” de­di.
 
Çin ile fü­ze mü­za­ke­re­si­nin de­vam et­ti­ği­ni be­lir­ten Er­do­ğan, “or­tak ya­tı­rı­mı ka­bul eden tek ül­ke­nin Çin ol­du­ğu­nu­” söy­le­di. Baş­ba­kan, Çi­n’­in tek­li­fiy­le en ya­kın­da­ki di­ğer tek­lif­ler ara­sın­da 1 mil­yar do­lar­lık fark bu­lun­du­ğu­nu açık­la­dı. Baş­ba­ka­n’­ın Bugün Gazetesi'nden Ahmet Taşgetiren'in sorularına verdiği cevaplar özetle şöy­le:
 
EN KALİTELİSİ RUSYA’NINKİ
 
*Çin ile fü­ze an­laş­ma­sı ça­lış­ma­la­rı­na özel­lik­le NA­TO çev­re­le­rin­den eleş­ti­ri­ler gel­di.
 
Fü­ze alı­mın­da ope­ras­yo­nel güç, fi­yat, or­tak üre­tim, üçün­cü ül­ke­ye sa­tış gi­bi 6-7 kri­ter var ve hep­si­nin pua­nı var. Ge­len tek­lif­le­rin hep­si pu­an­lan­dı. Sa­vun­ma Sa­na­yi­i Müs­te­şar­lı­ğı (SSM) bu­nun pu­an­la­ma­sı­nı ya­pı­yor ve önü­mü­ze ge­ti­ri­yor. Biz se­çim ya­pı­yo­ruz. Bi­zim­le or­tak ya­tı­rı­ma gi­ren sa­de­ce Çin var. En dü­şük fi­yat Çin. Üçün­cü ül­ke­ye sa­tış­ta en ra­hat Çin. Ar­dın­dan Fran­sa-İtal­ya kon­sor­si­yu­mu 1 mil­yar do­lar fark­lı ge­li­yor. Da­ha son­ra 200 mil­yon do­lar­la ABD, ar­dın­dan da Rus­ya 4 mil­yar do­lar­la ge­li­yor. Ama ka­li­te­de en iyi­si Rus­ya­’nın­ki o da bir va­kı­a.
 
NA­TO­’ya ce­va­bım şu: Şu an­da NA­TO­’nun 9 ül­ke­sin­de hâ­lâ Rus­ya­’nın fü­ze­si var. Bu­nu en­van­ter­den çı­kar­ma­la­rı ge­re­kir, hâ­lâ çı­kar­ma­dı­lar. Çi­n’­den alı­na­cak ürü­nün NA­TO stan­dar­dı test edi­le­cek. Da­ha biz bir yıl ön­ce Çin ile or­tak tat­bi­kat yap­tık. NA­TO­’nun bun­dan ha­be­ri var. Mü­za­ke­re saf­ha­sın­da­yız her­han­gi bir çat­lak ol­maz­sa de­vam ede­ce­ğiz. Biz ül­ke­mi­zin ba­ğım­sız­lık hak­kı­na mü­da­ha­le et­tir­me­yiz. Eko­no­mik ba­ğım­sız­lık ko­nu­sun­da­ki hak­kı­mı­za mü­da­ha­le et­tir­me­yiz. Bu çok önem­li bir hu­sus.
 
*Te­lif­ler­de de­ği­şik­lik olur­sa ka­rar de­ği­şir mi?
 
Ka­pa­lı zarf usu­lüy­le ge­len tek­lif­ler bun­lar. 6 yıl­dır de­vam eden bir sü­reç­tir. Bu sü­reç­te de­ği­şik gö­rüş­me­ler ol­du. Sa­yın Oba­ma ile de Pu­tin ile de ko­nuş­tum. Pu­tin in­di­rim yap­tık­la­rı­nı söy­le­di ama faz­la bir de­ği­şik­lik ol­ma­dı. Çin yet­ki­li­le­riy­le bi­zim Sa­vun­ma Sa­na­yi­i Müs­te­şar­lı­ğı­mız mü­za­ke­re saf­ha­sın­da. Şu an­da di­ğer ta­raf­lar­da de­ği­şik bir tek­lif var mı yok mu bil­mi­yo­rum. Ge­lir­se dü­şü­nü­lür. Çin mü­za­ke­re­ler­den vaz­ge­çer­se an­cak di­ğer ta­raf­lar­la gö­rüş­me ih­ti­ma­li do­ğar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri