Erdoğan yüklenmedi Fransa sevindi

Le Monde, Başbakan Erdoğanın grup toplantısında Paris'e korkulduğu kadar agresif bir tepki göstermemesini Fransa Cumhurbaşkanlığı (Elysee) danışmanlarını mutlu ettiğini yazdı
Fransa’da “soykırımların inkarını” suç sayan yasa tasarısının Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanması beklenirken Cumhurbaşkanlığı’nın (Elysee Sarayı) Türkiye ile ortaya çıkan çatlağı onarmaya çalıştığı belirtiliyor. Le Monde gazetesi, Elysee’nin bu çabaları “İç politikadan sonra sıra diplomaside” sözlerini yansıttı.

Le Monde gazetesi, Fransız Senatosu’nda tasarının onaylanmasının hemen ertesinde Elysee’nin bozulmayı onarmak için girişimlerde bulunduğunu belirttiği haberinde, oylamanın bir gün sonra Salı günü yapılan grup toplantısında Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın, “Paris’e korkulduğu kadar agresif bir tepki göstermediği”ni kaydetti.

Bu gelişmenin, Ankara ile ikili ilişkilerde yaşanan “fırtına” ortamında Elysee’nin danışmaları için hoş bir sürpriz oluşturduğu yazar gazete, danışmanların derhal bu durumdan yararlanmak üzere küçük bir grup gazeteciye acil olarak davet ederek Sarkozy’nin 18 Ocak’ta Erdoğan’a gönderdiği mektuba dikkat çektiklerini belirtti.

Fransız gazetesi, daha önce Türk basınında yer alan söz konusu mektuba ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu haberinde mektupta “Ermeni soykırımı”dan hiç söz edilmezken Sarkozy’nin “Fransa’nın tarihindeki bazı kara sayfalarını sıralamasını dikkat çekici buldu.

-“CANLI YAYININ TÜRKİYE’DE PEDAGOJİK ETKİSİ OLUR”-

Böylece Sarkozy’nin Fransa’nın “koloniyel geçmişi”ni anımsatarak, Türkiye’nin resmi eleştirilerine sanki güç kattığı yorumunu yapan Le Monde ayrıca, Sarkozy’nin danışmanlarının Senato’daki görüşmelerin canlı yayınlandığı için “inkar” tasarısının, Türkiye’de pedagojik bir etkisinin olabileceğini yönündeki sözlerine de vurgu yaptı.

-“ELYSEE: BOYKOT GERÇEKÇİ OLMAZ”-

Le Monde, Elysee’nin Fransız şirketlerinin Türkiye’de boykot edilmesinin “gerçekçi” olmayacağını savunduğuna dikkat çekerken “daha kaygılı olan” Fransız işverenlerin örgütünün (Medef) ise, konu ile ilgili bir toplantı düzenleyeceğini kaydetti.

Fransa’nın sorunu yatıştırma çabalarının sonucunun “belirsiz” gibi göründüğü da belirtildiği haberde gelişmelerin ABD gibi Fransa’nın bazı müttefiklerince bir miktar kaygı ile izlendiği, Türkiye ile Fransa arasındaki bu yeni atışmanın, “ikili gerilimlerin NATO’yu felce uğrattıkları Libya savaşı başında yaşanan soruna eklendiği” yorumu yapıldı. Gazete haberin son kısmında şu değerlendirmeye de yer verdi:

“Türkiye, hava sahasını Fransız ordusuna kapatarak Fransa’nın Afganistan’a yönelik askeri ulaşıma önemli bir zarar verebilir. O zaman Rusya üzerinden Kuzey’den geçmek gerekecek. Bu da, Sayın Sarkozy’nin Fransız kuvvetlerinin erken çekilişi konusunda beyanda bulunacağı bir dönemde ek bir komplikasyon unsurunu oluşturur.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri