Erdoğan Ve Putin, Üdik Zirvesinde; 2020’de 100 Milyar Dolar Ticaret Hedefi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı için bulunduğu St.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı için bulunduğu St.Petersburg’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le heyetler arası görüşme yaptı.

ÜDİK zirvesinde Türkiye adına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik yer aldı.

Toplantı öncesi konuşan Erdoğan Rusya-Türkiye ilişkilerinin bir çok ülkeden ileri seviyede olduğunu belirtti. Askeri, ticari, ekonomik ve diğer alanlarda ilişkilerin gelişerek devam ettiğine değinen Erdoğan, 35 milyar dolar olan toplam ticaret hacminin 2020’de 100 milyar dolar olarak hedeflendiğini kaydetti. Erdoğan ilgili arkadaşların çalışmaları ve girişimcilerin katkıları ile bu hedefe ulaşabileceklerini söyledi.

Rusya’nın Ankara’da açacağı Kültür Merkezi’ne her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydeden Erdoğan, Türkiye’nin de Moskova’da bir Kültür Merkezi hazırlığı içinde olduğunu belirtti. Rusya’dan Türkiye’ye giden turist sayısının 4 milyonu bulacağına değinen Başbakan, kültürel etkinliklerle Türkiye’den Rusya’ya gidecek turist sayısının artacağını düşündüğünü söyledi.

ÜDİK’in alt kurumları olan Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un eş başkan olduğu “Ortak Stratejik Planlama Grubu”, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’ın eş başkan olduğu Rusya-Türkiye Hükümetler arası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) zirve hazırlık toplantılarını gerçekleştirdi. ÜDİK bünyesinde yer alan Toplumsal Forum ise Kazan’da 19-21 Kasım tarihlerinde toplantılarını yaptı. Erdoğan ve Putin’in eş başkanı olduğu ÜDİK toplantısı alt kurumların yaptığı çalışmalar ele alınıyor.

Erdoğan ve Putin heyetler arası görüşme öncesi ikili bir görüşme yaptı. ÜDİK toplantısı ve ikili görüşmeye katılımı için Erdoğan’a teşekkür eden Putin, ortak plan ve çalışmalar olduğunu belirtti. Doğrudan temas olmasa da Rusya ve Türkiye ilişkilerinin güzel bir tempoyla ilerlediğini ifade eden Putin gülümseyerek, “Yapacağımız bu toplantılarla gelişmeye engel olmayacağız.” dedi. Putin görevlerinin bu ilişkilere katkı sağlamak olduğunu vurguladı. Erdoğan da görüşme öncesi yapılan kısa açıklamada Putin’e teşekkür ederek, “Müşterek atmamız gereken adımlar var. Eminim bu ortak planlarımızı görüşeceğiz. Teşekkür ederim.” dedi.

ÜDİK zirvesi sonrası Putin’le öğle yemeğinde buluşacak Erdoğan, mutabık kalınan anlaşmaların imza törenine katılacak ve Rus liderle birlikte ortak bir basın toplantısı düzenleyecek.

Suriye krizi ve Ortadoğu’da yaşanan sorunların ele alındığı görüşmelerde ikili ticari ve ekonomik ilişkiler ele alınıyor. Suriye krizinin çözümü için Cenevre’de ikinci bir uluslar arası konferans toplanması için çalışmaları hızlandıran Rusya, Türkiye’nin de konferansa destek vermesini istiyor. Ancak geçiş hükümetinde Suriye lideri Beşşar Esed’in yer alıp almaması konusunda anlaşmaya varılması beklenmiyor.

ÜDİK zirvesi kentin dışında Büyük Petro’nun yazlık rezidansı olarak kullandığı Konstantinovski Sarayı’nda gerçekleşiyor. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından enerji, gümrükler ve devlet ajansları arasında toplam 5 anlaşma ve memorandum imzalanacak. İmza töreninin ardından Erdoğan ve Putin ortak bir basın toplantısı düzenleyecek. Erdoğan’ın uçağı akşam saatlerinde St.Petersburg’dan Trabzon Havalimanı’na hareket edecek.

Erdoğan 5-6 Eylül tarihlerinde St. Petersburg’da yapılan G20 zirvesinde Putin’le bir araya gelmişti. Erdoğan ve Putin yıl içinde de 4 kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri