Erdoğan Tunus'ta İsrail'e yüklendi

Başbakan Erdoğan, ''Doğu Akdeniz'de İsrail istediği gibi at oynatamayacak

Başbakan Erdoğan, tarihi Kuzey Afrika ziyareti kapsamında Geçici Hükümet Başkanı Beci Caid Essebsi ile bir araya geldi. Başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Erdoğan ve Essebsi ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Erdoğan, yaptığı açıklamanın ardından soruları yanıtladı. Erdoğan, Türkiye'deki din-devlet ilişkileri ve Tunus'taki Ennahdha (Nahta) Hareketi ile ilgili sorulan bir soru üzerine şunları söyledi:

''Şunu size rahatlıkla söyleyebilirim, Türkiye'yi tanımlarsam verdiğim cevap herhalde sizin için yeterli olacaktır. Biz demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletiyiz. Demokrasi ile ilgili düşüncelerimi zannediyorum anlattım. Herhalde onları yeterli buluyorsunuzdur. Laiklik konusunda; Anglosakson bir laiklik anlayışı veya batılı anlamda bir laiklik anlayışı değil... Kişi laik olmaz. Devlet laik olur. Bir Müslüman, laik bir devleti başarılı bir şekilde yönetebilir. Şunu bilmemiz lazım. Laik devlet her inanç grubuna eşit mesafededir. İster Müslüman olsun, ister Hristiyan olsun, ister Musevi olsun, ister ateist olsun... Hepsinin güvencesidir. Olayın aslı budur. Bu tartışmalara vesile olabilir. Biz böyle inanıyoruz, böyle düşünüyoruz.

Nahta ile ilgili düşüncelerime gelince, Tunus'ta, Tunus halkının tercihlerine saygılı olan bir ülkeyiz. 23 Ekim'de ve sonrasında Tunus halkı kimi, hangi partiyi tercih ederse biz onlarla en güzel, en ideal şekilde çalışırız.''

İSRAİL İLE İLİŞKİLER

Başbakan Erdoğan, Ortadoğu'daki gelişmeler ve Filistin sorunu konusunda sorulan bir soru üzerine, Ortadoğu ve Filistin konularında Türkiye'nin tavrının çok net olduğunu belirtti.

''Biz Filistinli kardeşlerimizin A'dan Z'ye yanındayız'' diyen Erdoğan, İsrail'in zulmüne asla seyirci kalamayacaklarını, bunu bugüne kadar uluslararası her platformda dile getirdiklerini kaydetti.

Erdoğan, Mavi Marmara gemisine denizden ve havadan saldırı yapıldığını anımsatarak, bu konuda uluslararası adımlar atıldığını söyledi. Başbakan Erdoğan, ''Şu anda son gelinen noktada İsrail özür dilemedikçe, şehitlerimizin ailelerine tazminat ödemedikçe, Filistin'den Gazze'den ambargoyu kaldırmadıkça münasebetlerimizin normalleşmesi mümkün değildir'' dedi. Buna yönelik olarak da 5 madde açıkladıklarını anlatan Erdoğan, İsrail ile diplomatik ilişkileri ikinci katip düzeyine indirdiklerini, savunma sanayindeki bütün alışverişleri dondurduklarını anımsattı. Mavi Marmara saldırısında yaşamını yitiren 5 şehidin hukukunu sonuna kadar koruyacaklarını vurgulayan Erdoğan, Gazze ile ilgili ablukanın Lahey Adalet Divanı'nda takipçisi olacaklarını belirtti.

Erdoğan, Gazze ya da başka bir yere giden Türk gemilerinin seyrüsefer noktasında uluslararası sularda her an korunmasını temin edeceklerinin de altını çizerek, ''Doğu Akdeniz'de İsrail istediği gibi at oynatamayacak. Bu konuda kararlılığımızı görecek. Ama firkateynlerimiz, hücum botlarımız oralarda olacak'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Attığınız bu adımlar, inanıyorum ki 23 Ekim'den sonra çok daha farklı bir şekilde gelişmeye başlayacaktır. Hak ve özgürlükler noktasında gerçekçi bir demokrasiyi yakalayan Tunus, hiç şüpheniz, endişeniz olmasın, çok daha güçlü olacaktır'' dedi.

Başbakan Erdoğan, tarihi Kuzey Afrika ziyareti kapsamında Geçici Hükümet Başkanı Beci Caid Essebsi ile bir araya geldi. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Erdoğan ve Essebsi ortak basın toplantısı düzenledi.

Yaptığı açıklamada, ''Siyasi alanda aramızda bir sıkıntı yok. Askeri alandaki ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz'' diyen Erdoğan, Türkiye'nin savunma sanayi alanında çok güçlü bir ülke olduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Ekonomik, ticari alanda güçlü ilişkilerimizin olması lazım. Yatırımlar noktasında, yatırımcılarımızı özellikle Tunus'a sevk edeceğiz. Şu anda mevcut hava alanlarını, Türk yüklenici firmalar üstlenmiş durumda ve 40 yıllığına işleticiliğini almış durumda. Fakat hepsinden öte temennim şu: Tunus şehrinin İstanbul ve Ankara ile kardeş şehir olması suretiyle bir süreci başlatmak. Onlar da birbirine çok yakışacaktır.

Bir diğer sıkıntılı nokta, Akdeniz'deyiz, ama aramızda deniz ulaşımı yok. Kamu veya özel sektörü teşvik etmeliyiz. Türkiye ile Tunus arasında da deniz taşımacılığı başlatmalıyız. Hepsinden öte çok daha önemli bir şey var. Turizm noktasında ciddi bir iş birliği yapmalıyız. Yasemin devriminden sonra biz Türkiye'deki Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliğini bir heyetle buraya gönderdik. İstedik ki Türkiye Tunus'un turizmine de aynı zamanda destek olsun. Şu anda Tunus'un 7,5 milyonluk bir turizm kapasitesi var. Bizde de bu rakam bu yıl itibariyle öyle zannediyorum ki 30 milyonu aşacak. Aramızdaki paket turizmiyle bunu daha da geliştirebiliriz. İstiyoruz ki Tunuslu öğrenciler Türkiye'ye gelsin. Türk öğrenciler de Tunus'a gelsin.

İnşallah attığınız bu adımlar, inanıyorum ki 23 Ekim'den sonra çok daha farklı bir şekilde gelişmeye başlayacaktır. Hak ve özgürlükler noktasında gerçekçi bir demokrasiyi yakalayan Tunus, hiç şüpheniz, endişeniz olmasın, çok daha güçlü olacaktır.''

Başbakan Erdoğan sözlerini, Türkçe ve Arapça söylediği ''Tunus'a, halkına, gençlerine selam olsun'' sözleriyle tamamladı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri