Erdoğan, ’Tonyukuk Yazıtları’nı ziyaret etti

Moğolistan gezisi süren Başbakan Erdoğan, ilk Orhun Yazıtları’ndan olan ’Tonyukuk Yazıtları’nı ziyaret etti, cuma namazını kendisinin açtığı camide kıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tseebegdonj ile sabah kahvaltısı yaparak güne başladı.

Erdoğan daha sonra çevre düzeni TİKA tarafından elden geçirilen ve ilk Orhun Yazıtları'ndan olan 'Tonyukuk Yazıtları'nı ziyaret etti. Yol şartları çok kötü olan başkent Ulanbator'a 80 kilometre uzaklıktaki Tonyukuk Yazıtları'na ciple gelen Erdoğan'a, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek eşlik etti. Burada çocukların çiçeklerle karşıladığı Erdoğan,  yazıtlarla ilgili bilgi aldıktan sonra hatıra fotoğrafı çektirdi. 
 
MOĞOLİSTAN'DA CUMA NAMAZI 
Erdoğan ve beraberindeki heyet buradan Ulanbator'a 50 kilometre mesafede olan Nalayh Kasabası'nda, Dosteli Derneği ile TİKA'nın ortaklaşa yaptırdığı camiinin açılış kurdelesini kesti. Kazak Müslümanların yaşadığı  Nalayh Kasabası'nda sevgi gösterileriyle karşılandı. 
 
Erdoğan cami avlusunda bekleyen Moğol ve Kazak Müslümanlara hitaban yaptığı konuşmada, "Sizi seviyoruz, 8 yıl önce de Moğolistan'a gelmiştim. Türkiye ve Moğolistan ilişkilerinin daha da gelişmesini istiyoruz. Cumanız hayırlı olsun burada Cuma namazı kılacağız" diye konuştu. 
 
Erdoğan Cuma namazı sonrası Ulanbator'a geçerek burada yaptırılan Moğolistan Türk Büyükelçiliği'nin inşaatında  incelemelerde bulunduktan sonra Ankara'ya dönmek için havaalanına hareket etti. 
 
 
BAHÇELİ'Yİ BU KAREYLE VURACAK
Son dönemde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile 'milliyetçilik' kavgasına giren Başbakan Erdoğan'ın salı günü partiisinin Meclis Grup toplantısında bu kareler ile Bahçeli'ye 'Milliyetçilik' göndermesi yapması bekleniyor.
 
Tonyukuk Yazıtı hakkında
 
Tonyukuk Yazıtı ya da uluslararası literatürdeki adıyla Bain Tsokto Yazıtı, 730-731 yıllarında yazılıp dikilmiş olan Göktürk Yazıtlarının ilkidir. Bilge Kağan Yazıtı ile Kül Tigin Yazıtının doğusunda yer alır (Tula ırmağı vadisinde Bain Tsokto denen yerde.)
 
Dört yönlü iki taş üzerinde yazılmış bir yazıttır. Birinci taş üzerinde batı ve doğu yüzlerinde yedişer, güney yüzünde 10, kuzey yüzünde ise 11 satır olmak üzere toplam 35 satır yer almaktadır. İkinci taşın ise batı yüzünde 9, doğu yüzünde 8, güney yüzünde 6 ve kuzey yüzünde 4 olmak üzere toplam 27 satır vardır. İki taşın toplam satır sayısı 62'yi bulmaktadır. Yazıtı, Bilge Kağan dönemine kadar başkomutanlık ve vezirlik yapmış olan Tonyukuk dikmiştir. Metnin yazarı Tonyukuk'tur. Yazıtın 725 yılında dikildiği tahmin ediliyor. Tonyukuk, bu yazıtında ilk 47 satırda İlteriş Kağan ile Kapgan Kağan'ın dönemlerinden bahsetmektedir. Daha sonraki satırlarda ise kendisinden bahsederek Göktürk tarihi hakkında önemli bilgiler vermektedir. Göktürkçe ile yazılmıştır, Türkçenin en eski örneklerinin başındadır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri