Erdoğan: Parlamenter Sistemlerde Kuvvetlerin Birbirine Müdahalesi Olamaz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan parlamenter sistemler içerisinde kuvvetlerin birbirlerine müdahalesinin olamayacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan parlamenter sistemler içerisinde kuvvetlerin birbirlerine müdahalesinin olamayacağını söyledi.

Brüksel'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) temsilcileri ile yaptığı görüşmelerin ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Erdoğan, demokratik parlamenter sistemler içerisinde kuvvetler ayrılığı noktasında kimsenin bir şüphesi olamayacağını ifade etti. Yasama ve yürütmenin görev alanları belli olduğunu aktaran Erdoğan, “Buralarda yasama kendi görev alanı bellidir. Onu yapar. Yürütmenin kendi görev alanı bellidir onu yapar; yargının da kendi görev alanıdır onu yapar." dedi.

Yargı, yürütme ve ya yasamaya kalkıp da tahakküm edemeyeceği gibi yürütme de yargıya tahakküm edemeyeceğini belirten Başbakan Erdoğan, aynı şekilde yasamanın da belirlenen çalışma alanı dışına çıkmasının söz konusu olmayacağının altını çizdi.

Türkiye’de şu anda yapılanın bu olduğunu savunan Erdoğan, “Bunun dışındakilerin hepsi de dezenformasyondur veyahut da bazı çıkar çevrelerinin onları da çıkarlarına yönelik bazı engellemeler varsa da bu onları da rahatsız etmiş olabilir. Bunun için de bazı kulplar da takabilirler. Bazı noktalarda fitne ve iftira içerisine de girebilirler.” diye konuştu.

Türkiye’nin giderek güçlendiğine vurgu yapan Erdoğan, 10 yıl öncesiyle bugünün Türkiye’sinin çok farklı olduğunu belirtti.

10 yıl önce 230 milyar dolar milli geliri olan Türkiye’nin şu anda milli gelirinin 820 milyar dolara ulaştığını bildiren Erdoğan, bunun yanında yine aynı Türkiye’nin gerek faiz oranlarında gerekse enflasyonda çok farklı bir konuma geldiğini söyledi.

Türkiye’nin artık dünyanın 18. büyük ekonomisi olduğunu ifade eden Erdoğan şunları söyledi: "Bu tabii ki onları rahatsız etmektedir. Bundan dolayı ülkemizle ilgili bazı olumsuz girişimler vardır. Ama biz sayın Herman'ın (Van Rompuy) ifade ettiği gibi kendi aramızda da birçok konuları güvene dayalı olarak görüştük. Bu görüşmelerimizi bundan sonraki süreçte de aynı kararlılıkta devam ettireceğiz.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri