Erdoğan: Paketle 11 Yıllık Sürecin Yeni Bir Safhasını Başlatmış Olacağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratikleşme paketini 30 Eylül 2013 Pazartesi günü Ankara’da açıklayacaklarını belirterek, "Toplumun her kesimini ilgilendiren düzenlemelerle inşallah Türkiye'yi ağırlıklarından kurtaracak yeni bir aşamaya geçmiş olacağı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratikleşme paketini 30 Eylül 2013 Pazartesi günü Ankara’da açıklayacaklarını belirterek, "Toplumun her kesimini ilgilendiren düzenlemelerle inşallah Türkiye'yi ağırlıklarından kurtaracak yeni bir aşamaya geçmiş olacağız." dedi. Malatya'da yaptığı konuşmada demokratikleşme, temel hak ve özgürlükler konusunda hiçbir çekinceleri olmadığını vurgulayarak, “İnsanın, insan olmaktan kaynaklanan her hakkını özgürce yaşamasını, değerlerini muhafaza edebilmesini, inançlarının gereğini yerine getirebilmesini her fırsatta savunduk, savunmaya da devam edeceğiz. Yasaklardan, kısıtlamalardan, ifade özgürlüğünden, özellikle ifade özgürlüğünün daraltılmasından, inanç özgürlüğünün daraltılmasından, ayrımcılıktan çekmiş bir siyasi hareket olarak, kurulduğumuz andan bu yana yasakların karşısında olduk. 11 yıl boyunca şartlar olgunlaştıkça, engeller, bariyerler ortadan kalktıkça, direnç zayıfladıkça tek tek yasakları ortadan kaldırdık. Özgürlükleri genişlettik. Önümüzdeki hafta açıklayacağımız pakette, 11 yıldır yaptığımız reformların yeni halkasını, 11 yıllık sürecin yeni bir safhasını başlatmış olacağız.” şeklinde konuştu.

Muhalefet partilerinin değişimin önüne set çekmeye çalışacağını savunan Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle devam etti: “Şunu peşinen ifade etmek istiyorum. Buraya, Malatya’ya gelip demokratikleşme paketiyle ilgili olarak istismar siyaseti, karalama siyaseti yapanlar mutlaka olacaktır. Muhalefet partilerinin temsilcileri çıkıp 11 yıl boyunca yaptıkları gibi bugün de yarın da değişimin önüne set çekmeye çalışacaklardır. Sizin bunlara prim vermeyeceğinize ben yürekten inanıyorum. Zira biz, milletiyle aracılar vasıtasıyla konuşan bir parti değiliz. Biz ne yaptıysak, sizinle istişare ederek yaptık. İstişare ederek bunları yapacağız. Sizin istemediğiniz ama sizin bize verdiğiniz görevi, vazifeyi de hakkıyla yerine getireceğiz. 11 yıl boyunca bizlere siz istikamet çizdiniz ve bundan sonra da hiç endişe etmeyin, sadece siz istikamet çizeceksiniz. Bize sermaye istikamet çizemez. Bize o medya amiralleri vs. istikamet çizemez. Biz Hakk'a ve halka tâbi olmuşuz. Bu yola böyle girdik, böyle gideceğiz. Bizim hiç kimseden gizlediğimiz bir paket yok. Bu demokratikleşme paketi, zaten kimi alanlarda yasal düzenleme, kimi alanlarda yönetmelik değişikliği, kimi alanlarda Bakanlar Kurulu kararı gerektiriyor.”

Demokratikleşme paketinde gizledikleri bir şey olmadığının, açıklandığı andan itibaren kamuoyunda tartışılacağının altını çizen Erdoğan, “Paketteki belli konular Meclis’e gelecek, orada müzakere edilecek ve belli bir sürecin sonunda nihayete erecek. Dolayısıyla gizlediğimiz, sakladığımız hiçbir konu yok. Şimdi ana muhalefet, ‘Bunu niye gizliyorlar?’ diyor. Bunu biz sizlerle birlikte yapamadık. Bunu şimdi AK Parti olarak, AK Parti iktidarı olarak biz yapıyoruz. Varsa sizin de yapacağınız bir şey yapın, çıkın milletin karşısına ama sizde böyle bir kabiliyet yok ki, böyle bir dert yok ki, böyle bir aşk yok ki. Bugüne kadar sadece bu işin hep lafını yaptınız aa ben şu kadarını söylemeliyim ki biz demokratikleşme paketi konusunda da büyük Türkiye vizyonuyla örtüşen, Türkiye’nin önünü daha da açan, Türkiye’yi bir üst sınıfa taşıyan bir paket hazırladık. En önemlisi de inşallah bu paketle birlikte kardeşliğimiz daha da güç kazanacak. Birliğimiz, dirliğimiz inşallah daha da kuvvetlenecek.” açıklamasını yaptı.

Yeni anayasa yapım süreciyle ilgili son duruma da değinen Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: “Bizim 326 milletvekilimiz var, bunların üçünün 220 milletvekili var. Biz üzümü yiyelim diyoruz, bizim bağcıyla işimiz yok. Gelin anayasayı yapalım, eyvallah. Dediler ki, ‘Ama sizin sayınız fazla.’ Eee? 'Siz burada fazla kişiyle temsil edileceksiniz.' Hayır dedik, bizim böyle bir derdimiz yok. Eşit şartlarda yapalım. Düşünebiliyor musunuz? 30 milletvekili olan partinin üç temsilcisi var, 51 milletvekili olan partinin üç temsilcisi var. 152 tane mi ne milletvekili olan partinin üç temsilcisi var, 326 milletvekili olan AK Parti’nin üç temsilcisi var. Biz daha ne yapacağız? Topunuz 220, dokuz milletvekiliyle temsil ediliyorsunuz. Biz 326, üç milletvekiliyle temsil ediliyoruz. Bundan daha iyi bir yaklaşımı daha nasıl yapacağız? Şu anda bakın, anayasa çalışmalarında iş ağır gidiyor değil mi? Kaç kere süre verildi ve bu süreler geldi, bitmedi. Sayın Meclis Başkanımız ziyaretimize geldiğinde dedim ki, 'Sayın Başkan, benim sizden bir istirhamım var. İş yapalım, iş üretelim.' Üzerinde mutabık kaldığımız kaç madde var? 48-49. İlk ziyaret. Dedim ki, 'Bakın şu an Meclis tatile giriyor.' Ben arkadaşlarıma diyeceğim ki tatil yapmayacaksınız. Haftada iki gün size tatil, beş gün Meclis’e geleceksiniz ve diğer siyasi partilere de aynı durumu siz söyleyin. Gelin şu yaz tatilinde kalan kısımlar da bitirilsin ve yeni yasama yılına süratle bu işi bitirerek girelim.”

Mutabık olunduğu takdirde bütün anayasa paketinin 15 günde çıkacağını savunan Erdoğan, 61 maddenin çıktığını, daha sonra bunun 59’a indiğini söyledi: “Şimdi diyorum ki madem 59’da mutabıksınız, yol alalım. Gelin şu 59 maddeyi Meclis’ten geçirelim. Bir taraftan da Meclis’ten bunları geçirmek suretiyle netice alalım. Yol alalım. Arkadaşlar ona da yanaşmadılar. Onların işi gücü ipe un sermek, iş bitirmek değil. Biz piyasa insanı anlayışıyla davranıyoruz. Bunlar böyle bir anlayışta değil, çünkü halkın derdini bunlar hiçbir zaman dert edinmediler. Biz dert edindik. Şu ifade kullanılır mı ya: 'Zaten bunların çoğu işe yaramaz maddeler.' Allah Allah. Anayasa maddesi bu ya. Üzerinde mutabık kalmışsınız. Anayasa maddesine, ‘Bunlar zaten işe yaramaz maddeler’ denilebilir mi ya? Bu kendinize de saygısızlıktır, yaptığınız çalışmaya da saygısızlıktır. Böyle bir şey olabilir mi? Biz elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri