Erdoğan-Obama basın toplantısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama ile heyetler arasında saat 17.00'de başlayan görüşme sona erdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında Beyaz Saray’da gerçekleşen görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

OBAMA'NIN AÇIKLAMALARI

Bu ziyaret ABD'nin müttefikimiz Türki ile ilişkileri geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Bugün birçok konudan bahsettik. Afganistan, G-20, nükleer silah konusundan bahsettik. İsraille olan ilişkileri normalleştirme için desteğimizi verdik. Bugün 3 noktaya özellikle değinmek istiyorum. Yatırım ve ticari ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. AB ile olan ilişkiler olarak da ekonomik ilişkilerimizi Türkiye ile etkinleştirmek istiyoruz. 

REYHANLI İÇİN TAZİYE

Reyhanlı'daki korkunç saldırıları kınamak istiyorum. ABD olarak yanınızdayız. Türkiye'yi çok uzun süredir rahatsız eden PKK şiddetine yönelik tarihi ve barışçıl çözüm arayışları konusunda siz ve Türk halkının cesaretine yönelik övgülerimi iletmek istiyorum. ABD, sizin uzun süredir aradığınız güvenlik konusunda yanınızda durmaktadır. Türkiye'nin, hukukun üstünlüğü, iyi yönetim ve insan haklarını muhafazasına yönelik çabalarını destekleyeceğiz

ESAD'IN GİTMESİ KONUSUNDA KARARLIYIZ

Esad rejimi üzerindeki baskıya ve muhalefetle çalışmaya devam edeceğiz. Esad'in içinde olmadığı demokratik bir geçiş süreci için çaba göstermeye devam edeceğiz. Esad'in gitmesi konusunda kararlıyız. Esad'in ortaya koymuş olduğu, çözüme olanak vermeyen şiddet bitmeli. Suriye konusunda Türkiye ile yakın çalışmaya devam edeceğiz.

Nasıl gideceğine dair sihirli bir formülümüz yok. Esad ne kadar erken giderse o kadar iyi. Rusya ve Çin'in Suriye konusunda işin içinde olması son derece önemli.

SURİYE KONUSU

Erdoğan'ın liderliği altında Türk halkı inanılmaz bir ev sahipliği gösterdi. Esad rejimi üzerindeki baskıları sürdüreceğiz.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Tüm Amerikan halkına Boston saldırıları için başsağlığı temennimi sunuyorum. Terör nedeniyle ağır kayıplarm vermiş bir ülke olarak ABD'yi çok yakından anlıyoruz. ABD ile Terörle ortak mücadele konusunda son derece kararlıyız. 

GÜNDEMİMİZİN İLK SIRASI SURİYE'YE AİT

Bugün gündemimizin bölgesel konular ile ilgili kısmında Suriye 1 numaralı gündem konumuzdu. Düşüncelerimizin örtüştüğünü dinledik. Bu konuyu akşam yapacağımız görüşmede daha detaylı olarak konuşacağız. Suriye'de kanlı sürecin sonlandırılması, halkın meşru taleplerini karşılayan yeni bir yönetimin inşası konusunda ABD ile tam bir mutabakat içindeyiz. Muhalefetin desteklemesi ve Esed'in gitmesi, Suriye'nin terör örgütlerinin faaliyet sahası olmasının engellenmesi, kimyasal silahların kullanılmasının engellenmesi, bütün azınlıkların güvenliklerinin temin edilmesi öncelikli olarak önem arz etmektedir

Irak önemli bir konumuzdu bölgesel olarak. Bölgedeki seçimlerin şeffaf bir şekilde yapılması önem arzediyor. 

GAZZE'YE GİDİŞİM BARIŞA KATKI SAĞLAYACAK

Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıda hayatını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve bir ABD vatandaşı için tazminat ödenmesi noktasında, İsrail Hükümetiyle çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra Gazze'ye yapacağım ziyaretin gerek İsrail-Filistin barışına gerekse Filistin'in ittifakına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.

Büyük ihtimalle Haziran içerisinde ziyaretim söz konusu.  Sadece Gazze'ye değil Batı Şeria'ya da gideceğim.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri