Erdoğan: Cenevre-2 Toplantısında Bm Camiasının Daha Tutarlı Olmasını Bekliyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriyeli mülteciler için uluslararası camiadan Türkiye’ye gelen desteği sadece 130 milyon civarında olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriyeli mülteciler için uluslararası camiadan Türkiye’ye gelen desteği sadece 130 milyon civarında olduğunu söyledi. Erdoğan buna rağmen Cenevre-2 Toplantısı’nın olumlu neticeler vermesi temennisinde olduklarını belirterek, Birleşmiş Milletler (BM) camiasının çok daha kararlı ve tutarlı adımlar atmasını beklediklerini kaydetti.

Brüksel'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) temsilcileri ile yaptığı görüşmelerin ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Erdoğan, Van Rumpuy ve Barroso ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi. Bu görüşmelerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, Türkiye olarak Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin ilerletilmesi yolunda her zaman samimi bir gayret içerisinde olduklarını ifade etti.

Özellikle tam üyelik müzakerelerinin başlamasından sonra Türkiye olarak üzerlerine düşenin her türlü sorumluluğu yerine getirdiklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, bu yolda son derece kararlı bir tutum içerisinde olmaya özen gösterdiklerini dile getirdi.

“AB İLE İLİŞKİLERİN YENİDEN BAŞKAMASI İLİŞKİLERİN CANLANDIĞINA İŞARETTİR”

Bütün gayretlere rağmen AB ile müzakere sürecinde 3,5 yıllık bir durgunluk yaşandığını belirten Erdoğan, “Bu 3,5 yıllık durgunluğun ardından nihayet geçen Kasım ayında yeni fasıl müzakereye açıldı. Yine Aralık ayında vatandaşlarımıza vize muafiyeti sağlanmasına yönelik diyalog başlatıldı.Eş zamanlı olarak geri kabul anlaşması imzalandı. Ardı ardına gerçekleşen bu önemli gelişmeler hiç kuşkusuz Türkiye AB arasındaki ilişkilerin canlanmaya işaret etmektedir.” diye konuştu.

Uzun bir aradan sonra Brüksel’e yaptı bu ziyaretin önemli gelişmelerin akabinde gerçekleşmesi bakımından son derece yararlı olduğuna vurgu yapan Erdoğan, “Bu çerçevede değerli dostlarım konsey başkanı sayın Herman Van Rompuy ve Komisyon Başkanı Barroso ile az önce gerçekleştirdiğimiz görüşmede Türkiye AB ilişkilerindeki bu ivmenin daha ileriye taşınması yönündeki ortak isteğimizi teyit ettik.” dedi.

1963 yılında imzalanan Ankara Anlaşmasına dayanan köklü boyutlu ilişkilerde yeni fasılların açılmasıyla birlikte yaşanan canlanma hem Türkiye’nin hem de AB’nin ortak çıkarına hizmet ettiğini aktaran Erdoğan, görüşmelerde bu konularda mutabık olunduğunu görmekten dolayı da ayrıca memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Tam 51 yıldır devam eden bu ilişkinin tam üyelik nihai hedefine odaklı bir takvim dahilinde süratle ilerlemesini arzu ettiklerini söyleyen Erdoğan, “Bu ahde vefa ilkesine dayalı haklı beklentimizi değerli dostlarım gerek Herman gerekse Barroso ile bir kere daha paylaştım." diye konuştu.

“DIŞ POLİTİKA AB İLE ORTAK ÇIKAR SAHAMIZ"

AB ile ortak çıkar sahalarından birinin de dış politika ve uluslararası güvenlik konuları olduğuna değinen Erdoğan, "Görüşmelerimiz bu konulardaki işbirliğimizin daha yakın bir şekilde devam etmesi yönündeki anlayışımızın karşılıklı ortaya konması bakımından da çok önemli olmuştur. Özellikle Suriye’de son dönemde meydana gelen olaylar ve 911 kİlometre sınırı olan bir ülke olarak tabii ki Türkiye’yi ciddi manada rahatsız etmektedir.” şeklinde konuştu.

Dün televizyonlarda yayınlanan 55 bin fotoğraf karesi ile ilgili olarak da konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi: “O görüntüler bir insanlık vahşetinin, bir katliamın, bir soykırımın ne denli ağır olduğunun gerçekten sorumluluk mevkiinde olan bizleri ciddi manada rahatsız etmiştir. Dolayısıyla sorumluluk sahibi olan bizlerin ciddi manada rahatsız etmiştir. Böylelikle yarın Cenevre-2 Toplantısı’nın bu noktada çok çok önemsediğimi ifade etmek isterim. Artık burada insanlığın bir harekete geçmesi ve Suriye’deki bu gelişmeler karşısında atılması gereken adımları bir an beklemeden atması gerektiğini bende Brüksel’den tekrar hatırlatmak istiyorum. “

“TÜRKİYE ŞU ANDA 700 BİN SIĞINMACI MİSAFİR ETMEKTE”

Türkiye olarak şu anda 700 bin sığınmacıyı misafir etmekte olduklarını ifade eden Erdoğan, bu sığınmacılara her türlü yardımın yapıldığını kaydetti. Bunu bir insani vecibe olarak yerine getirdiklerini aktaran Erdoğan, şu ana kadar 2 milyar dolar dolaylarında bir harcama yapıldığını açıkladı.

Bu yardımları durdurmaya niyetlerinin olmadığını bildiren Erdoğan şöyle devam etti: “ Bu konudaki gayretlerimizle bu adımı atarken şunu da söylemek zorundayım: maalesef bize şu ana kadar uluslararası camiadan gelen destek 130 milyon civarındadır. Bu da duyarlılığın ne durumda olduğunu göstermesi bakımından önemlidir. Bizler bu süreç içerisinde yarınki Cenevre 2 toplantısının beklentilerin aksine olumlu neticeler vermesi temennisindeyiz. Bu konuda Birleşmiş Milletler (BM) camiasının özellikle de BM Güvenlik Konseyi’nin çok daha kararlı çok daha tutarlı adım atmasını bekliyoruz. “

“KIBRIS KONUSUNDA OLUMLU ADIMLAR ATILIRSA NETİCEYİ HEP BİRLİKTE GÖREBİLİRİZ”

Yaşanan bu gelişmelerin yanı sıra Kıbrıs ile ilgili olarak da bir sorun yaşandığını söyleyen Erdoğan, Türkiye olarak burada her türlü olumlu adımın atılması konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

Garantör ülke olarak yapılması gereken neyse şu ana kadar onları yaptıklarını anlatan Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı ile dört gün önce bir görüşme yaptıklarını; bu görüşmede yapıcı tavır içerisinde olunması gerektiğinin konuşulduğunu belirtti.

Şu zaman kadar Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin takınacağı tavrı kendilerinin olumlu istikamette olmasını değerli dostlarına söylediğini aktaran Erdoğan, “Eğer bu konuda olumlu adımlar atılacak olursa inanıyorum ki Kıbrıs’ta her iki halkın kendi menfaatleri doğrultusunda kazan kazan esasına dayalı olarak bir neticeyi hep birlikte görebiliriz. Türkiye olarak tam üye olarak AB’nin her alandaki gücüne katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. AB’nin küresel alanda daha güçlü bir aktör haline gelmesini önemsiyoruz." ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri