Erdoğan: Bir Tek Atatürk Varken Tarih İçinde Çok Sayıda Atatürk Üretildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk’ü anma programında herkesin kendi şahsi arzu ve beklentilerine göre bir Atatürk’ün olamayacağını söyleyerek, “Bir tek Atatürk varken tarih içinde çok sayıda Atatürk’ün üretildiğini,...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk’ü anma programında herkesin kendi şahsi arzu ve beklentilerine göre bir Atatürk’ün olamayacağını söyleyerek, “Bir tek Atatürk varken tarih içinde çok sayıda Atatürk’ün üretildiğini, çok sayıda Atatürkçülük yorumları ile Gazi Mustafa Kemal’in şahsi manevisinin yıpratıldığını büyük bir teessürle izledik.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 76. yıl dönümü münasebetiyle Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından düzenlenen anma törenine katıldı. ATO Congresium’da gerçekleştirilen anma töreninde konuşan Erdoğan, yakın tarihte milli birlik ve dayanışmayı tahrip eden nice girişimde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırasının istismar edilerek meşrulaştırılmak istendiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir tek Atatürk varken tarih içinde çok sayıda Atatürk’ün üretildiğini, çok sayıda Atatürkçülük yorumları ile Gazi Mustafa Kemal’in şahsi manevisinin yıpratıldığını büyük bir teessürle izledik.” dedi.

‘HERKESİN KENDİ ŞAHSİ BEKLENTİLERİNE GÖRE BİR ATATÜRK YOKTUR’

1938 öncesi ve sonrasına ait iki farklı Atatürk figürü inşa etmenin, onu anlamanın önündeki en büyük engel olduğunu kaydeden Erdoğan, “Herkese göre, herkesin kendi şahsi arzu ve beklentilerine göre bir Atatürk yoktur. Her isteyenin hayatının bir cüzünü cımbızlayarak kendisine meşruiyet kaynağı olarak öne sürdüğü, yani istismar ettiği bir Atatürk de olamaz.” diye konuştu.

‘GAZİ’NİN HATIRASI ADINA TAM BİR TALİHSİZLİKTİR’

Cumhuriyet’in tek bir kişinin ani kararı ile kurulmadığını kaydeden Erdoğan, Cumhuriyet’in milli irade üzerine inşa edildiğini anlattı. Gazi Mustafa Kemal’in her platformda milli iradeye vurgu yaptığını aktaran Erdoğan, “Yakın tarihimizde milli egemenliğin baskı altında tutulması, zaman zaman milli egemenliğe karşı müdahalenin yapılması tüm bunların, hatta bunların da Atatürk’ün adının istismarının da meşrulaştırılmaya çalışılması açıkçası Gazi’nin hatırası adına tam bir talihsizliktir.” dedi.

Nesillere Gazi Mustafa Kemal’in belli süzgeçlerden geçirilerek öğretildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk’ün şablonlardan kurtarılarak bütün yalınlığı ile öğrenilmesi gerektiğini belirtti. Erdoğan, ‘Yeni Türkiye’ vurgusunun ilk kez Gazi Mustafa Kemal tarafından Nutuk’ta zikredildiğini de sözlerine ekledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri