Erdoğan: Balkanların Çehresini Ve Talihini Değiştirebiliriz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Balkanların barış ve istikrarını; huzur ve kalkınmasını çok ama çok önemsiyoruz.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Balkanların barış ve istikrarını; huzur ve kalkınmasını çok ama çok önemsiyoruz. Diyalog, istişare ve daha yoğun işbirliğiyle Balkanların çehresini ve talihini değiştirebileceğimize yürekten inanıyoruz.” dedi.

Kosova’nın başkenti Priştine’deki Adem Yaşari Havalimanı’nın açılışında konuşan Erdoğan, Kosova’nın güvenlik ve istikrarına büyük önem verdiklerini, Priştine’nin gelecekte AB ve NATO’nun parçası olacağına inandığını dile getirdi.

Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ülke sayısının 105’e ulaştığını dile getiren Erdoğan, Kosova-Sırbistan diyalog sürecinin bölgede kalıcı barış ve istikrarın tesis edilmesinde önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Erdoğan, “Acılar üzerine sağlıklı bir gelecek inşa edilemez. Tarihin acı sayfaları sürekli canlı tutularak geleceğe yürünemez.” dedi.

Mehmet Akif’in ‘Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar. Hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi?’ mısralarını okuyan Erdoğan, yaşanan acı hadiselerden ibret alınmasını fakat geleceği de bu hadiselerin tekrar yaşanmaması için ibretle inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti: “Balkanların adeta bir kısır döngü gibi tezahür eden tarihini ve talihini hep birlikte yeniden inşa etmek zorundayız. Dedelerimizin, babalarımızın, bizlerin çektiği acıyı çocuklarımızın ve torunlarımızın çekmemesi için bugünden gerekli tedbirleri almak durumundayız. Birbirine bu kadar yakın, birbiriyle bu kadar iç içe geçmiş Balkan coğrafyasında barış, huzur ve istikrarın kalıcı olması ve daha da güçlenmesi en büyük arzumuzdur. Türkiye olarak Balkan coğrafyasının tüm halklarına eşit mesafede duruyor, Balkanların barış ve istikrarını; huzur ve kalkınmasını çok ama çok önemsiyoruz. Diyalog, istişare ve daha yoğun işbirliğiyle Balkanların çehresini ve talihini değiştirebileceğimize yürekten inanıyoruz. Sağduyulu ve dirayetli liderler yönetiminde inanıyorum ki Balkanlar sadece bölgenin ve Avrupa kıtasının değil; tüm dünyanın barış, dostluk ve kardeşlik coğrafyası olacaktır. Türkiye olarak Balkanların ve Kosova’nın müreffeh bir gelecek inşa etme çabalarını takdirle izliyoruz. Türkiye her zaman tüm kurumlarıyla Kosova’nın yanında yer almıştır ve gelecekte de Kosova’nın yanında yer almaya devam edecektir.”

ADEM YAŞARİ’YE RAHMET

Havalimanına adını veren ve Sırplar tarafından ailesiyle birlikte şehit edilen Kosova Kurtuluş Ordusu kurucusu Adem Yaşari’yi ‘Kosova halkının bağımsızlık mücadelesinin milli kahramanı ve şehidi’ olarak anan Erdoğan, “Kendisi bu makama ulaşırken ailesini de birlikte kaybeden, Türk halkının da gönlünde özel bir yeri olan Adem Yaşari’yi rahmetle yad ediyorum.” dedi.

Kosova’nın, Balkanların en güzel ve en modern havalimanına kavuştuğunu belirten Erdoğan, yılda 5 milyon yolcu kapasitesinin Kosova’nın geleceğine yönelik öngörüyü gösterdiğine değindi. “Her geldiğimizde buranın daha da kalkındığını, ilerlediğini, bağımsız bir ülke olarak geleceğe umutla baktığını görüyor; bundan da en az sizler kadar bizler de heyecan duyuyoruz.” diyen Erdoğan, Kosova’nın imarı ve kalkınması için her türlü desteği sağlamaya devam edeceklerini vurguladı. Erdoğan, “Zira Kosova bizim için ortak bir tarihi, ortak bir kültürü paylaştığımız kardeş bir ülke. Kosova halkı da bizim kardeşimiz olan bir halk.” diye konuştu.

İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un, bu toprakların evladı olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Sadece Mehmet Akif bile Türkiye ile Kosova’nın birbirine ne kadar yakın olduğunun en anlamlı ifadesidir. Kosova’da Türk toplumunun varlığı, Türkiye’de de özellikle Kosova kökenli pek çok vatandaşımızın bulunması ilişkilerimizi çok daha ilerilere taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, Türkiye özel sektörünün Kosova’da pek çok alanda toplam 335 milyon Euro’luk başarılı yatırımları olduğunu belirten Erdoğan, buna ilaveten müteahhitlik sektörünün de 800 milyon Euro’luk yatırım yaptığını kaydetti. Erdoğan, iki ülke arasındaki bu ilişkilerin güçlenmesini teşvik ettiklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Erdoğan, Kosova ve Arnavutluk başbakanlarıyla birlikte terminal binasının açılışını yaptı.

KAPASİTE 2 MİLYONDAN 5 MİLYONA ÇIKACAK

Priştine Uluslararası Havalimanı’nın 20 yıl boyunca işletilmesi ve ek terminal binasının projesini yüzde 90 Limak yüzde 10 Aeoroport de Lyon ortaklığı ile kurulan konsorsiyum kazanmıştı. Hava trafik kontrol ve güvenliği haricindeki tüm havalimanı faaliyetlerini kapsayan sözleşme çerçevesinde, Limak Kosova İnternational Aiport JSC Konsorsiyumu’nun inşa ettiği yeni terminal binası ve ek tesislerinin faaliyete girmesiyle halen yaklaşık 2 milyon uluslar arası yolcu ağırlayan havalimanı, bundan sonra yaklaşık 5 milyon yolcuya hizmet verecek kapasiteye ulaşacak.

140 MİLYON EURO'LUK YATIRIM

Yeni terminal ve ek tesislerin yaklaşık 140 milyon Euro'ya mal olduğu belirtildi. Akıllı bina olarak yapılan tesisler 42 bin 750 metrekarelik kapalı alana sahip. Tesislerde 9 adet Code C uçak tipinin park edebileceği yeni apron alanı oluşturuldu. 4 adet yolcu köprüsü, 8 adet yolcu kapısı, 27 adet yolcu check-in kontuarı , 3 adet bagaj alım karuseli, 2 hatlı bagaj handling sistemi ve 28 pasaport kontrol noktası bulunuyor. 934 metrekare büyüklüğünde yiyecek-içecek alınana sahip terminal binasında, bin 196 metrekare duty free alanı bulunuyor. Havalimanı’nın açık otopark kapasitesi ise bin 750 araç düzeyinde. Havalimanı bölgede Belgrad ve Zagrep’ten sonra en çok yolcu trafiğine sahip 3. havalimanı olma özelliği taşıyor.

ÖZDEMİR: AVRUPA’NIN ÖN ÖNEMLİ TERMİNALLERİ ARASINDA YER ALACAK

Törende konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise “ismini Kosova’nın bağımsızlık sembolü halk kahramanı Adem Yaşari’den alan yeni havalimanı en son teknolojiyle donatıldı. Balkanların en modern en konforlu ve aynı zamanda çevreye en saygılı havalimanı olarak Kosovalı kardeşlerimize layık bir tesis inşa ettik. Umuyorum ki bu havalimanı Avrupa’nın en önemli terminalleri arasındaki yerini alacak ve bir çok ödüller kazanacak.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri