Erdoğan: Azerbaycan'daki Türk İşçilerin Harçları 50 Dolara Düşüyor

Azerbaycan’da çalışan işçilerden alınan harçlar bin 250 dolardan 50 dolara indi. Müjdeyi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verdi.

Azerbaycan’da çalışan işçilerden alınan harçlar bin 250 dolardan 50 dolara indi. Müjdeyi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verdi. Erdoğan, "Azerbaycan'da çalışan işçilerimizle alakalı şuana kadar verilen harçlar bin 270 dolardı, bu konuyu kendilerine açtığımızda müzakerede çok farklı teklifle bunu 50 dolara indirelim dediler. Bunu böylece 50 dolara indirmiş olduk. Bu anlaşma biraz sonra imzalanacak." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı sonrasında basın toplantısı düzenledi. Erdoğan ilk olarak görüşme içeriğini aktardı: "Biliyorsunuz önemli stratejik tesislerimizi gezmek suretiyle bu alanda neler yapabileceğimizi yine görüşme imkanları ve fırsatları buldular. Aramızda stratejik öneme haiz enerji noktasında attığımız adımlar var. Atacağımız adımlar var. Bunlardan bir tanesi biliyorsunuz şuanda masada olan TANAP meselesi ki bu yıl sonuna kadar neticelenip inşallah 2014 başı itibariyle temelini atıp çalışmalarının başlayacağı tarihi bir proje TANAP projesi. TANAP’ın dışında şuanda atılan bir çok adımlar var. Malüm Bakü-Tiflis-Ceyhan daha önce açılışını yaptığımız bir projeydi şu anda Azeri petrolünün dünyaya Ceyhan’dan açılması projesiydi ki bu projeyi başarılı bir şekilde başlatıldı ve şuanda başarılı bir şekilde devam ediyor. Bir diğer önemli adım bildiğiniz gibi Şahdeniz projesi bu proje aynen devam ediyor. Bir diğer adım yine Kars-Tiflis-Bakü demir yolu projesi. Bu proje yoğun bir şekilde devam ediyor. İnşallah bitmek üzere onunda açılışını gerçekleştirmek suretiyle adeta demir yolu ağlarıyla ülkelerimizi örüyoruz. Marmaray’la bunlar bütünleşiyor. Marmaray’la bütünleştikten sonrada Pekin'den Londra’ya kadar şuanda Batü-Tiflis-Kars’ı kapsayacak şekilde bu adımlar atmış olacağız. Bu arada Iğdır’dan Nahcivan’a doğalgaz ile ilgili adımları atma görüşmeleri bu vesileyle yapılmış oldu. Yine aynı şekilde Iğdır Nahcivan arasında bir demir yolu ağının da kurulması noktasındaki görüşmeler bu vesileyle yapılmış oldu. Bunların çalışmaları inşallah başlıyor. Bu adımları kararlı bir şekilde atıyoruz." dedi.

Erdoğan, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Yukarı Karabağ sorunu hakkında ise şunları söyledi: "Yukarı Karabağ sorunu şu anda Azerbaycan’ın nedenli sorunuysa bizimde o denli sorunumuzdur ve bu bizim için Kafkaslardaki barışın kardeşliğin, istikrarı noktasında çok çok önemsediğimiz bir konu. Dış politikada gündem maddelerimiz arasında yer almaktadır. Bunu tabi bir kenara koymamız mümkün değil. Bununda süratle barışçıl yollardan diyalogla çözülmesi noktasına da Azerbaycan’a koşulsuz desteğimiz bizim devam etmektedir. Burada MİNSK üçlüsünün üzerinde büyük bir sorumluluk vardır, yük vardır. Yani Amerika, Rusya, Fransa bu konuda bu işi çok daha sıkı, ciddi, kararlı bir şekilde tutmalı. Türkiye olarak da bizler bugün neler yapabiliriz bunları da yine aramızda görüşme imkanını bulduk ve kalıcı, kapsamlı bir barışın nasıl sağlanacağı hususlarını aramızda değerlendirmiş olduk." şeklinde konuştu.

Azerbaycanla siyasi ilişkilerin mükemmel, sorunsuz bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, "Sayın Aliyev ile olan görüşmede ticari ilişkileri geliştirmenin yanında siyasi ilişkilerimizi geliştirmenin de kültürel ilişkilerimizi pekiştirmenin de önemini özellikle ortaya koyduk. TANAP ile Güneygaz kolidorunun hayata geçirilmesi konusunda Türkiye ve Azerbaycan olarak ne kadar ciddi bir duruş sergilediğimizi burada ayrıca ortaya koymuş bulunuyoruz. Stratejik işbirliğimizin önemli projelerinden biri olan bu adımın süratle takibi inşallah geleceğe yönelik de atacağımız adımlarda sorumluluğumuzu ifade ettik. Marmaray'la birlikte düşünüldüğünde Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi batı Avrupa’dan çıkan bir trenin kesintisiz olarak Hazar kıyılarına oradan da Türkmen başı limanları üzerinden Pekin’e ulaşmasını da ayrıca mümkün kılacaktır. Bu da tabi önemli bir adım ve bugünkü çalışmalarımızda ayrıca Nahcivan tabi bizim için çok önem arz ediyor. Temenni ederim ki Yukarıkarabağ ile ilgili yapacağımız çalışmalarda alacağımız neticeden sonra tabi ki Nahcivan’ın şuandaki mağduriyeti ve bu ulaşımdaki özellikle demiryolu ağının çözülmesi neticesinde Azerbaycan buradan özellikle şuanda işgal altındaki bölgeler oradan Nahcivan ile bütünleşmesi birçok ülkenin de burada menfaatini biran önce sağlayacak ve barışa bölgede çok ciddi katkılar sağlayacaktır." diye konuştu.

Erdoğan açıklamasında bir de müjde verdi: "Bugün toplantımızda özellikle Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev’e teşekkür ediyorum. Özellikle Azerbaycan’da çalışan işçilerimizle alakalı şuana kadar verilen harçlar bin 270 dolardı, bu konuyu kendilerini açtığımızda müzakerede çok farklı teklifle bunu 50 dolara indirelim dediler. Bunu böylece 50 dolara indirmiş olduk. Bu anlaşma biraz sonra imzalanacak. Bu samimi çalışmalardan dolayı çok çok teşekkür ediyorum ve bu ziyaretin her iki ülke içinde hayırlara vesile olduğunu ifade etmek istiyorum. Vizeler konusunda da yine daha öncede görüştüğümüz ama inşallah bunu da kayıt altına alacağız özellikle ekonomi bakanlarımız bunun takipçisi olacaklar. Gerek akademisyenler noktasında, gerek iş adamları noktasında, gerekse öğrenciler noktasında yani taraflara sıkıntı vermeyecek şekilde bunun ekonomi bakanları tarafından değerlendirilmesi yapılması ve planlamaları bu şekilde yapılarak ilk adımları bu şekilde ağırlı iş adamlarımıza yönelik atmış olacağız." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri