Erdoğan: Afrika İle Daha Derin Bir İşbirliğine Hazırız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ile birçok alanda daha verimli ve daha derin bir işbirliğine hazır olduklarını dile getirdi. Erdoğani “Kalkınma ve bütünleşme yolunda yeni bir ortaklık modeli hedefinde birlikte ve kararlılıkla...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ile birçok alanda daha verimli ve daha derin bir işbirliğine hazır olduklarını dile getirdi. Erdoğani “Kalkınma ve bütünleşme yolunda yeni bir ortaklık modeli hedefinde birlikte ve kararlılıkla yürüyeceğiz.” dedi.

Ekvator Ginesi’nde düzenlenen II. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nin açılışında konuşan Erdoğan, Afrika’nın sosyal, ekonomik ve siyasi alanlarda kaydettiği dikkat çekici ilerleme ile dünyanın tekrar ilgi odağı haline geldiğini belirtti. Erdoğan, Afrika kıtasının yaşamakta olduğu büyük dönüşümden Türkiye olarak çok büyük mutluluk hissettiklerini vurguladı

Erdoğan, “Afrika, Türkiye için her zaman dostlarının ve kardeşlerinin toprağı olmuştur. Binlerce yıllık tarihi olan, en az 2 bin yıllık bir devlet geleneğine sahip olan, insanlığın ortak birikimine de eşsiz katkılar sağlamış olan Türkiye, Afrika kıtasına her zaman hürmet nazarıyla bakmıştır.” ifadelerini kullandı.

Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin asla ne bölgelerindeki ülkelere ne de Afrika’ya ırkçı, köleleştirici ya da sömürgeci nazarla bakmadığını ifade eden Erdoğan, “Biz Afrika halklarını her zaman; gönüldaşlarımız, kader arkadaşlarımız olarak gördük. Dillerimiz, değerlerimiz ve etnik kökenlerimiz ve harici görüntülerimiz farklı da olsa; biz kendimizi Afrika ile aynı geminin yolcuları olarak hissettik.” şeklinde konuştu.

Afrika’nın yaşadığı acılara politik, stratejik, çıkar odakları bakanlarda olmadıklarını dile getiren Erdoğan, “Her zaman insanî, vicdanî nazarla yaklaştık.” dedi. Erdoğan, Afrika’nın sevinci ve başarılarıyla da iftihar ettiklerine dikkat çekti.

Yakın dönemde izledikleri Afrika politikasını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık eşit ortaklığa dayalı, yeni ve daha ileri bir aşamaya geçmemizin gerekli olduğunu gördük. Şimdi ortaklığımızın sağlam temeller üzerinde ilerletilme zamanıdır.” dedi. Erdoğan, bugünkü zirvede kabul edilecek uygulama planının, bu ortaklığın köşe taşlarını teşkil edeceğini söyledi. Erdoğan, Afrika ile birçok alanda daha verimli ve daha derin bir işbirliğine hazır olduklarını dile getirdi, “Kalkınma ve bütünleşme yolunda yeni bir ortaklık modeli hedefinde birlikte ve kararlılıkla yürüyeceğiz.” dedi.

Afrikalı gençler için eğitim burslarını daha da artıracaklarını dile getiren Erdoğan, bu gençlerin Türkiye’de alacakları kaliteli eğitim ve edinecekleri yüksek becerileri, ülkelerinin hizmetine sunacaklarına güvendiklerini dile getirdi.

Afrika’ya sağlık alanında destek vermeye devam edeceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ebola salgınıyla mücadele için 5 milyon dolarlık ilave kaynak ayırdıklarını da söyledi.

Toplantıda ayrıca, Ebola salgınında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri