Erdoğan: Adalet Akademisi İle İlgili 22 Maddelik Kısmı Geçirmekte Kararlıyız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) düzenlemesini geri çekmek gibi bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) düzenlemesini geri çekmek gibi bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. Yaptıkları değerlendirmeler sonrasında en azından Adalet Akademisi ile ilgili konuyu Genel Kurul'da geçirmekte kararlı olduklarını kaydeden Erdoğan, “Bunun dışında belki bir 2-3 madde daha geçebilir. Bu 2-3 madde dışında kalan kısmı şimdilik kenara çekip donduracağız. Ama ileride her hangi bir gereklilik olursa tekrar Genel Kurul'da bu süreci devam ettirebiliriz. Şu anda sadece ağırlıklı olarak Adalet Akademisi ile ilgili 22 maddelik kısmı tamamlayacağız. Belki bir iki madde daha buna ilave olur. Bundan sonra bu süreci kapatalım.” dedi.

Başbakan Erdoğan, Söğütözü’ndeki Beştepe Camii’nde cuma namazını kıldıktan sonra cami çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. HSYK düzenlemesinin geri çekileceği ya da dondurulacağı iddialarının sorulması üzerine Erdoğan, “Bir defa AB’nin bizim HSYK ile ilgili düzenlememizde bunu geriye çekme gibi bir teklifi söz konusu değildir. Sadece komisyonda biliyorsunuz bazı düzenlemeler yaptık. O düzenlemelerde onların talepleri, tavsiyeleri olan geçmişten bazı düzenlemelerdi ve bunlar komisyondan geri çekildi. Ama HSYK’yı geri çekmek gibi bir şey söz konusu değil.” diye konuştu.

"ANAYASAL DÜZENLEME OLMASINI ARZU EDERDİK"

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: “Tabi burada şöyle bir gerçek var, onu iyi vurgulayalım. O da şudur; arzu ederdik ki HSYK ile ilgili bu düzenleme bir anayasal düzenleme olsun. Bu anayasal düzenleme ile ilgili olarak biz muhalefete gerekli çağrımızı yaptık. Hatta Adalet Bakanım ile grup başkanvekili arkadaşımız biliyorsunuz randevu aldılar, gittiler kendilerini ziyaret ettiler. Bu ziyaret esnasında nelerin yapılması gerektiğini, yapılmaması gerektiğini konuştular. Maalesef onlardan anayasal değişiklikle ilgili olarak olumlu bir netice gelmedi. Oradan bir olumlu netice gelmeyince bu defa biz yasal düzenleme ile ilgili çalışmamıza devam ettik. Komisyonlarda arzu edilmeyen fiili bazı durumlar meydana geldi. Bütün bu fiili durumlara rağmen komisyondan bu düzenlemeler, bu çalışmalar geçti. Şimdi Genel Kurul'dayız. Genel Kurul'da da gördüğünüz gibi, dün arzu edilmeyen bazı durumlar meydana geldi. Fakat orada da çalışmalar kararlılıkla devam etti.

Şimdi ne olabilir? Arkadaşlarımız ile yaptığımız değerlendirmelerde en azından Adalet Akademisi ile ilgili konuyu bir defa Genel Kurul'da geçirmekte kararlıyız, bu geçecek. Bunun dışında belki bir 2-3 madde daha geçebilir. Bu 2-3 madde dışında kalan kısmı şimdilik kenara çekip donduracağız. Ama ileride her hangi bir gereklilik olursa tekrar genel kurulda bu süreci devam ettirebiliriz. Şu anda sadece ağırlıklı olarak Adalet Akademisi ile ilgili 22 maddelik kısmı tamamlayacağız. Belki bir iki madde daha buna ilave olur. Bundan sonra bu süreci kapatalım.”

CUMHURBAŞKANI'NIN 'BUNU ÇEKİN' TALEBİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

HSYK düzenlemesi ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı’nın her hangi bir talebinin olup olmadığına da Erdoğan, Cumhurbaşkanı ile bu konuları enine boyuna müzakere ettiklerini belirterek, Cumhurbaşkanı’nın bunu çekin istikametinde talebinin söz konusu olmadığını dile getirdi. Erdoğan, içeriği hakkında bazı görüşmelerinin zaten başından itibaren, yaptıklarını sözlerine ekledi.

YENİDEN YARGILAMA İDDİALARI

Yeniden yargılama ile ilgili iddia edilen kıdemli üye konusunun hatırlatılması üzerine de Başbakan Erdoğan, “Hayır, öyle bir şeyden hiç, ilk defa sizlerden duyuyorum. Böyle bir şey benim önüme gelmedi, bilemiyorum. Bundan haberim yok. Arkadaşlarımız şu anda çalışmalarını yapacaklar, çalışmalar yapıldıktan sonra bunları tekrar bir değerlendirme şansımız olacak.” şeklinde konuştu.

‘Nasıl bir formül üzerinde çalışılıyor?’ sorusuna ise Erdoğan, “Şu anda arkadaşlarımız bir çalışsınlar, gelsinler biz ondan sonra açıklarız. Müsaade edin de bazı planlar bizde kalsın. Her şeyi de sizlerle paylaşmayalım.” ifadelerini kullandı.

BAŞBAKANLIKTA BÖCEK İDDİASI: "RAPOR İÇİN GÜN SAYIYORUZ"

Başbakanlıktaki 'böcek' iddiaları ile ilgili teftiş kurulu raporunun hangi aşamada olduğuna da cevap veren Erdoğan, çalışmaların sürdüğünü, artık gün saydıklarını belirtti. ‘Ne zaman açıklayacaksınız? sorusunu ise Başbakan Erdoğan, “Müsaade edin de onu sahibi açıklasın.” dedi.

Erdoğan, tüm ilçe belediye başkan adaylarının belirlenmesi ile ilgili olarak da haftasonu itibariyle büyükşehirlerin bitebileceğini, illerinkinin de önümüzdeki hafta içi biteceğini bildirdi.

"TEMENNİ EDERİM Kİ BUNDAN SONRA TAHRİKLER OLMAZ"

TBMM Genel Kurulu'nda dün yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, şunları kaydetti: “Keşke bu noktaya hiç gelmemiş olsa. Ama genel kurulun kürsüsünden, bir partinin genel başkanına, bu ülkenin Başbakanı’na, ailesine bu denli hakaretlerin yapılması her halde bir tahrik unsurudur. Arkadaşlar şunu hiç unutmayalım; sebep neticeleri doğurur. Onun içinde herkesin bu tür tahrik unsurlarından kaçması gerekir. Eğer bu tür tahrik unsurlarından kaçınmadan biz Parlamento'da bu tür müzakereleri yapacak olursak gelecekte de buna benzer şeyler çokça yaşanır. Nitekim bütçe müzakerelerinde de ben kendi adeta savunmamızı yapıyoruz. Her türlü eleştirilere karşı hepsini sükunetle dinliyoruz, ondan sonra biz çıkıp kendi hakkımızı kullanacağız. Hakkımızı kullanırken, bütün iddialara cevap verirken bakıyorsunuz ana muhalefetin masasından durmadan bağırmalar, hakaretler, masalara vurmalar… Yani bir kere bunlar meclis oturumundaki adabı, edebi öğrenmeleri lazım. Bunlar hala adabı, edebi öğrenmediler. Adeta sipariş üzere buraya getirilmiş tipler. Bu tür tahriklerle böyle şeyler yaşıyoruz. Temenni ederim ki bundan sonra bu tahrikler olmaz. Bu tahrikler neticesinde de bu durumlarla karşı karşıya kalınmaz. Hoş bir durum değil, arzu etmezdik. Maalesef böyle bir durum oldu.”

"BANA VE AİLEME HAKARET EDENLER BENDEN ÖZÜR DİLESİN"

CHP’lilerin kendisinden özür beklemesine ise Başbakan, asla böyle bir düşüncesinin olmadığını, böyle bir şeyde beklemediğini söyledi. Erdoğan, “Şahsıma, aileme bu denli hakaret edenler, önce onlar benden özür dilesinler.” sözlerini dile getirdi.

"BEDELLİ ASKERLİK GÜNDEMİMİZDE YOK"

Bedelli askerlik beklentilerine ilişkin Erdoğan, gündemlerinde böyle bir konunun olmadığını dile getirdi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri