Erdem Başçı: Bir Numaralı Hedefimiz Enflasyonu Yüzde 5‘e İndirmek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun tek haneli seviyede olduğunu belirterek, ‘‘Tabii bunun bir miktar daha aşağı gelmesinde fayda var.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun tek haneli seviyede olduğunu belirterek, ‘‘Tabii bunun bir miktar daha aşağı gelmesinde fayda var.‘‘ dedi. Başçı, bir numaralı hedeflerinin enflasyon oranlarını yüzde 5‘e indirmek olduğunu ifade etti.

TCMB Başkanı Başçı, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’na konuk oldu. İntercontinental Ceylan Otel’de yapılan basın toplantısına Başçı’nın yanı sıra İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve çok sayıda sanayici katıldı.


Toplantıda ekonomiyi yorumlayan Başçı, 2010 sonunda atılan adımların ülkeyi iyi bir yere getirdiğine işaret etti. Enflasyon ile mücadeleyi maraton koşusuna benzeten Başçı, "Bu maratonda asla pes etmeyeceksiniz, belirli bir tempo tutturacaksınız, aşırı hızlı da gitmeyeceksiniz. Belirli bir tempoda gideceksiniz ve Türkiye bunu başarıyor.‘‘ ifadelerini kullandı.



TCMB Başkanı, Türkiye’nin enflasyondan çok fazla zarar gördüğünü kaydetti. 2001'de Merkez Bankası Kanunu'nda önemli değişiklikler yapıldığını aktaran Başçı, ‘‘Senelerce arka arkaya değişiklik yaşandı. Enflasyonun düşmesi sağlandı ve bugün artık tek haneli seviyelere geldi. Bunun bir miktar daha aşağıya gelmesinde fayda var.‘‘ dedi. Erdem Başçı, para politikasında temkinli duruş ortaya koymayı vaat etti. Enflasyonu yüzde 5 oranına indirmenin bir numaralı hedefleri olduğunu dile getiren Başçı, sözlerine şöyle devam etti:

‘‘Japonya 1990’larda eksi enflasyon tuzağına düştü ve oradan uzun zaman çıkamadı. Yıllarca Japon Merkez Bankası bu durumdan çıkmak için çok uğraştı. Bana hangisinden çıkmak daha kolay diye sorsanız, enflasyondan çıkmak mı, deflasyondan çıkmak mı diye, ben bizim problemimizin daha çözülebilir olduğunu düşünüyorum. Deflasyonla mücadele daha zor çünkü enflasyonla mücadelede yapacağınız adımı bilirsiniz. Fakat deflasyondan nasıl çıkılacağına dair elimizde çok da fazla örnek yok.‘‘

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da ‘‘Sanayimizi ve sanayicilerimizi desteklemek amacıyla 1975 yılında kurulan Türkiye Kalkınma Bankası, faaliyet alanını daha sonraki yıllarda sanayi dışında değiştirerek bugün kuruluş amacından uzaklaşmış durumdadır.‘‘ diye konuştu. Bankanın modern bankacılık sistemi içinde ticari bankalarla rekabet edebilecek maliyetle sanayiciye fon sağlaması gerektiğini öne süren Bahçıvan, şunları söyledi:

‘‘ Türk Eximbank kredileri, ihracatçı sanayi kuruluşlarımızın ihtiyaç duyduğu finansal kaynağa ulaşmada önemli bir mali enstrümandır. Özellikle son dönemde Merkez Bankamızın kendi kaynaklarından ihracat kredilerini destekleyen bir fon akışı sağlamasını takdirle karşılıyoruz. Gerek doğrudan bankalar gerekse de aracı bankalar vasıtası ile imalat sanayi sektörümüze rekabet gücü kazandıran kredi uygulamalarının uzun vade, uygun faiz oranı ve kolay teminat koşulları ile kullandırılmasına devam edilmesi ihracatçı sanayicilerimiz için elzemdir.‘‘

Program, Erdem Başçı'nın sanayicilerin sorularını cevaplaması ile sona erdi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri