Erciyes Teknopark'ta kurulu firma devlet desteğiyle batarya üretiyor

Kayseri'de Erciyes Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren bir şirket, devlet desteğiyle skuter ve elektrikli bisikletlerin yanı sıra endüstriyel araç, küçük ev aletleri ve enerji depolama sistemlerine ait yerli bataryalar üretiyor.

Erciyes Teknopark'ta 6 ay önce kurulan şirket, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) AR-GE, ÜR-GE ve İnovasyon Destek Programı kapsamında aldığı destekle yerli bataryalar üreterek yurt içindeki firmalara satıyor.

Endüstriyel araçlar için 24V-90V arası farklı kapasite ve boyutlarda üretim yapan şirket, mikromobilitede (küçük, hafif, tek kişilik ulaşım araçları) ise elektrikli bisikletler ve skuterler için 36V ve 48V batarya üretiyor.

Şirket kurucusu elektrik elektronik mühendisi Ömer Sevgili, AA muhabirine, 10 kişilik ekiple çalıştıklarını, yerli batarya üretimi ve tasarımı konusunda çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Her zaman Türkiye'nin imkanlarıyla üretilen ham maddeleri tercih ettiklerini ifade eden Sevgili, şöyle konuştu:

"Endüstride kullanılan forklift, transpaletler, istif ve temizlik makineleri için ürettiğimiz bataryaların kullanımı uygundur. Bunun yanı sıra paylaşımlı skuter ve bisikletler üzerinde de bataryalarımız kullanılabilir. Devamında yine tasarımında bulunduğumuz enerji depolama sistemleri ev tipinden başlayarak endüstrinin diğer alanlarında da kullanıma uygundur. Bunun üzerine kendi mühendisliğimiz de eklenince yüzde 100 yerli batarya ortaya koyuyoruz."

Sevgili, çalışmalarının lityum, iyon, demir ve fosfat bataryalar üzerine olduğunu belirterek, alternatif gelişmeleri de takip ederek çalışmalarını devam ettirdiklerini dile getirdi.

Türkiye'de yerli batarya alanının genişlediğine dikkati çeken Sevgili, "KOSGEB'in AR-GE, ÜR-GE ve İnovasyon desteği kapsamında devletimizden 650 bin liraya yakın hibe desteği aldık. Bununla birlikte personel ve makine teçhizat desteği de bulunmaktadır. Bize bu imkanları sağladığı için devletimize teşekkür ediyoruz. KOSGEB'ten aldığımız destekle yerli batarya üretimi ile tasarımı konusunda çalışmalar yürütüyoruz." diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri