Erbilli Fotoğraf Sanatçısı Diyarbakır'da Sergi Açtı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin fotoğraf sanatçılarından İsmail Şemziny, 'Kuzeyin bağrında güney renkleri' (Rengên başur li hembêza bakur) adıyla Diyarbakır'da sergi açtı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin fotoğraf sanatçılarından İsmail Şemziny, 'Kuzeyin bağrında güney renkleri' (Rengên başur li hembêza bakur) adıyla Diyarbakır'da sergi açtı.
Erbilli Kürt sanatçı, yıllardır adını çatışma ve ölümlerle duyuran Kandil ve Hakurk gibi dağlık alanlarda çektiği fotoğrafları sergiliyor. Şemziny, amacının Kürtlerin hem yaşadığı bölgeyi hem de doğaya olan sevgisini göstermek olduğunu dile getirdi.

Fotoğraf sanatçısı İsmail Şemziny'nin 'Kuzeyin bağrında güneyin renkleri' adıyla düzenlediği fotoğraf sergisi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda açıldı. Sergide Şemziny'nin Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında yer alan dağlık bölgelerden çektiği doğa, portre, manzara ve günlük yaşam fotoğrafları yer alıyor.

Şemziny, sergisiyle ilgili "Benim amacım güneyin renkleri, kuzeyin bağrına getirmekti. Bununla iki ülke arasındaki doğanın bile aynı olduğunu göstermeye çalıştım. Birlikte çalışıp bu güzel doğayı korumalıyız. Bunun yanında fotoğraf sanatçılarının bölgeye ilgisini artırabiliriz diye düşündük. Bu serginin kardeş ve akraba olan iki ülke arasında köprü görevini güçlendireceğine inanıyorum." diye konuştu.

İki ülke arasındaki tabiatı herkese göstermek amacında olduğunu anlatan Şemziny, Kürtlerin çevre ve tabiat dostu olduğunu dile getirdi. Şamziny, şunları söyledi: "Bunu korumamız gerekiyor. Bugüne kadar binlerce fotoğraf çektim. İnşallah Mardin ve Hasankeyf gibi tarihi güzelliklere sahip yerlerin fotoğraflarını çekip Erbil'de sergilemek istiyorum. Fotoğrafların birer saklı hikayesi var. Kürdistan tarafından ya da Türkiye tarafından bakıldığı zaman bu fotoğraflarda ülke sınırları görülüyor. Mesela Hakurk bölgesini gösteren fotoğrafın dağlık bölgesi Türkiye, eteğindeki ova ise Irak Kürdistan Bölgesi. İki yıl öncesine kadar bu bölgeye top atışları yapılırdı, insanlar ölürdü. Bugün ise sakin ve huzurlu." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri