30.3.2012 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen İLKÖĞRETİM VE EĞİTİM KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN başlıklı 6287sayılı kanunla diğer bazı üniversitelerin olduğu gibi Konya Üniversitesinin de adı değişti ve üniversitenin adı “Necmeddin ERBAKAN üniversitesi” oldu.
Kanunun 20. maddesi hükmü ile yine diğer üniversitelerde olduğu gibi kanun kapsamında sayılan üniversitelerin başındaki şehir isimleri kaldırılmış “Konya Üniversitesi” ibaresi “Necmettin Erbakan Üniversitesi” şeklinde değiştirilmiştir.
Kanun koyucu sanki bazı olacakları önceden düşünürcesine olumsuzlukları daha başlamadan sona erdirmek düşüncesiyle ve kanunun 22 maddesi hükmü ile şehir isminden bahsetmeksizin üniversitenin isminin Necmettin Erbakan Üniversitesi olduğunu bir kere daha teyit etme ihtiyacı hissetmiştir.
Gelin görün ki üniversitenin adının değiştiği günden bu yana Üniversite yönetimi sanki kanun koyucu ile inatlaşırcasına üniversitenin isminin başına kanun hükmüne aykırı bir biçime yazma işlemi devam etmektedir. Bunun son örneği hiç gereği yokken granitleri sökerek travertenle kapladıkları yeni rektörlük binası girişine takılan tabelada görülmektedir.
Kayseri Milletvekili Salih KAPUSUZ un teşviki ile kanun teklifini bir oldubitti ile imzalayan Konya Milletvekillerinin ikinci üniversite kurulması konusunda kamuoyuna verdikleri sözlerin tam olarak yerine getirilmemiş olması bir yana, Konya’ya, İslam dünyasına önemli katkılar sağlayan Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’a sağlığında muarızları tarafından yapılan zulümler bir tarafa, aynı meşrebe sahip olduklarını iddia edenler tarafından da ölümünün ardından bu tür zulümler yapılmasını anlamak mümkün değildir.
Sağlığında siyaseten ve ekonomik olarak bir takım baskı ve zulümlere maruz kalan Necmeddin Erbakan’ın vefatından sonra bir nevi iade-i itibar olarak yorumlanacak bir davranışla adının üniversiteye verilmesini sevinçle karşılayanlar olduğu gibi memnuniyetsizliklerini ifade edenler de bulunabilir.
Ancak adı yasayla tespit edilen bir üniversitede üniversite yönetiminin başta rektörlük binası önü olmak üzere takılan yeni tabelalarda Necmeddin Erbakan ismini küçük ve okunamaz bir halde yazdırması veya sanki kanunun hükmü yokmuşçasına üniversite isminin başına yine mutlaka kanuna aykırı bir biçimde Konya yazdırılması ve bütün uyarılara rağmen web sitesinde bile halen “Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi” ile “www.konya.edu.tr” ifadelerini kullanması görenleri hayretlere düşürmektedir.
Adının Necmeddin Erbakan Üniversitesi olarak değiştirilmesinden sonra Üniversitenin Tıp ve İlahiyat fakültelerinde görevli bazı öğretim görevlileri başta olmak üzere bir kısım öğretim üyesi ile hastane görevlilerinin bu konuda üniversite yönetiminden bir adım daha ileri giderek kullandıkları kaşeler ile kartvizitlerinde ısrarla ve hala ya Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi ibarelerini veya Konya N.E. Üniversitesi şeklinde ibareler kullandıkları görülmektedir.
Necmeddin Erbakan ismine yapılan bu haksız uygulama bir kısım öğretim görevlisi tarafından bilinçli olarak ve bir akademik sansür olarak yapılıyorsa konu ileriki zamanlarda daha başka bir boyuta çekilecek demektir.
Üniversitenin ad değiştirme işleminin TBMM görüşüldüğü günlerde bu ad değiştirme işleminin Konya’mıza zarar vereceğini ve üniversite tercihlerinde Konya’nın tercih edilmeyeceğini, dolayısıyla da üniversitenin bir kaç sene böyle devam etmesi halinde zaafa uğrayacağını iddia eden başta İlahiyat Fakültesi Öğretim üyeleri olmak üzere bu ve benzer düşüncede olan tüm öğretim üyeleri ile hiçbir tecrübeleri olmadığı halde sadece meşrep/tarikat ilişkisinden dolayı fakülte sekreterliğine atanmak isteyen veya atanan öğretmen kökenli kişilerin, tercih aşamasında Necmeddin Erbakan Üniversitesinin diğer üniversitelerden daha önce tercih edilir olduğunu gördüklerinde düşüncelerini değiştirdiklerini ümit ediyoruz.
Hala bu düşüncelerini devam ettiren öğretim üyelerinden bu aşamadan sonra yapmaları beklenen davranış, isminden gocunmayacakları üniversitelerde bilim ve eğitim hayatlarını devam ettirmeleridir.
Bu aşamada Üniversite üst yönetiminden beklenen davranış ise, kanun koyucunun muradına uygun olarak gerekli değişiklikleri en kısa zamanda hayata geçirmeleridir.