"Engellilerle İlgili Kurulan Komisyon Görevini Yapmıyor"

Engelli sorunlarının çözümü için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca hazırlanan Erişebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu'nun bir yılı aşkın süredir herhangi bir faaliyette bulunmadığı belirtildi. Aile ve Sosyal Politikalar...

Engelli sorunlarının çözümü için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca hazırlanan Erişebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu'nun bir yılı aşkın süredir herhangi bir faaliyette bulunmadığı belirtildi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş olan komisyonu göreve davet eden Antalya Kent Konseyi Egnelliler Meclisi, bu uyarıdan da bir sonuç alınamaması durumunda konuyu yargıya taşıyacağını duyurdu. Kent Konseyi Meclis Üyesi Nilhan Kırdı, 20.07.2013 tarih ve 28713 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik gereği illerde engellilik alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının da temsil edildiği Erişebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarının kurulduğunu söyledi. Antalya’da kurulan komisyonun izleme ve denetleme faaliyetlerini müracaatlar olmasına rağmen bir yılı aşkın süre zarfında herhangi bir çalışma yapmadığını belirten Kırdı, "Oysa, komisyonlar tarafından yıl içinde gerçekleştirilmesi amaçlanan faaliyetleri içeren hizmet ve denetleme programı oluşturulmalı. Gerek kamusal binalar, gerek toplu taşıma araçlarının ve engel teşkil eden her sorunun engellilerin erişebilirliğine uygun olup olmadığını değerlendirmeli ve denetlemeli. Antalya’da bu sorunları giderecek herhangi bir çalışmanın yapılmadığı görülmüştür.” diye konuştu.

Nilhan Kırdı, engellilerin temel sorunları hakkında da bilgi vererek komisyonu göreve davet etti. Buna göre Engelli bireylere en fazla kamusal alanlardaki mimari engeller, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları, sosyal ve kültürel altyapı alanlarına yönelik ulaşım sorunları yaşıyor.

"3 ARALIK'TA BİRKAÇ ETKİNLİKLE SORUNLARI ÇÖZEMEYİZ"

Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Mehmet Karavural da "Birlikte yaşadığımız kentte bu kentin çağdaşlaştığını iddia ediyorsak, bu kentin içerisindeki bizim insan haklarından doğan teslim edilmesi gerekiyor. Bunu da koruma görevi yasalarla bu devleti yönetenlere verilmiştir. Söz konusu komisyon da bunlardan biridir. Şimdi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü yaklaşıyor. Bu tarihte birkaç yemek davetinde görünerek, meydanlarda iki dakikalık basın bildirisi okuyarak engellilerin yaşamakta oldukları sorunları çözemeyiz. Bu uyarımızın dikkate alınarak, komisyonun işletilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Karavural, engellilerin beklenti ve taleplerini de şöyle sıraladı: "Şehrin içerisinde sağlık bireylerin kullandıkları bütün sosyal alanları kullanmak. Yani birlikte kullanabildiğimiz kendi bedenimizin, gücümüzün yettiği kadar ulaşabildiğimiz, yetmediği yerde de gerekli teknik ve teknolojik düzenlemelerin yapılıp haklarımızı kullanabilmemiz gibi bir talebimiz var."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri