Engellilerin sorunları çözülmeli

Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan dernek binasında görme engellilerin yaşadıkları sıkıntılar ile ilgili basın açıklaması yaptı. Özağan, “Engellilerin sorunlarına acil çözüm bulunmalı” dedi.

Görme engelliler belediye otobüs ve tramvay duraklarında ciddi sorunlar yaşıyor. Görme engelliler sorunların çözülmesi için yetkililerden yardım bekliyor. Görme engelliler olarak toplu taşıma araçlarında çeşitli sorunlar yaşadıklarını belirten Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan, yetkililerin bu sorunları en kısa sürede çözmesini istediklerini söyledi.  Tramvaylara binerken elektronik kartları olmadığı için turnikelerden geçemediklerini, bu sebeple de engelli araç geçişinin olduğu turnikeye gitmek zorunda olduklarını dile getiren Özağan, “Yeni tramvaylar ikili olarak bağlanarak kullanılıyor. Bu da durakların uzun olmasına sebep oluyor. Durakların iki ucunda da girişler var. Duraklar uzun fakat engelliler durakların her iki tarafından binemiyor. Biz engellilerin kartları çipli değil. Tramvay ve otobüslere binerken görevlilere kimliğimizi gösteriyoruz. Bu sebeple turnikeden geçemiyoruz” dedi. Elektronik kartla tramvay ve otobüslere binmek istediklerini dile getiren Özağan, Daha önce konuyu Büyükşehir Belediyesine bildirdiklerini ifade etti. Özağan, “Kimlik göstererek otobüs ve tramvaylara bindiğimiz için diğer yolculardan olumsuz tepkiler görüyoruz. Yolcular biz engellilere toplu ulaşım araçlarına bedava biniyoruz diye tepki gösteriyorlar. Engellilerin mağduriyetini gidermelerini yetkililerden talep ediyoruz” sözlerini kullandı.

SESLİ UYARI SİSTEMİ ŞART

Zafer durağında görme engellilerin ciddi sorunlar yaşadıklarını ifade eden Özağan, adliye ve üniversite tramvaylarını ayırt edemediklerini söyledi. Özağan, “Zafer tramvay durağında görme engelliler ciddi sorun yaşıyor. Çünkü zafer durağından üniversite ve adliye istikametine giden iki tramvay geçiyor. Görme engellilere yönelik bir düzenleme olmadığı için bizler hangi tramvaya bineceğimizi bilemiyoruz. Bu yüzden de yanlış tramvaylara biniyoruz. Sorunun çözülmesi için tramvay duraklarına sesli uyarı sistemi kurulabilir. Yetkililere bu sorunları ilettiğimiz halde sıkıntı yaşadığımız konulara çözüm bulunmadı” şeklinde konuştu. Belediye otobüslerinde de yıllardır sıkıntı yaşadıklarını sözlerine ekleyen Özağan, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Görme engelli arkadaşlarımız durakta beklerken hangi otobüse bineceklerini ayırt edemiyorlar. Bu sebeple de yanlış otobüslere biniyorlar. Doğru otobüse binenlerde sesli uyarı sistemi olmadığı için yanlış duraklarda iniyorlar. Bu sorunun çözümü için de hem duraklara hem de otobüslere sesli uyarı sistemlerinin takılmasını arzu ediyoruz.”

SALİH ACIBADEM

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri