Engellilerin neler yaşadığını hissettiler

Konya’da, engellilerin neler yaşadığını hissetmek için özel bir hastanenin 3 sağlık personeli gözlerini, kulaklarını kapattı tekerlekli sandalye ile sağlık hizmeti aldı.

Konya’da, engellilerin neler yaşadığını hissetmek için özel bir hastanenin 3 sağlık personeli gözlerini, kulaklarını kapattı tekerlekli sandalye ile sağlık hizmeti aldı. 


Özel Medicana Konya Hastanesi’nin yürüttüğü, “Sevmeye, Anlamaya, Paylaşmaya Engel Yok” projesi kapsamında ilginç bir çalışmaya imza atıldı. Yeni göreve başlayan ve diğer çalışma arkadaşlarının tanımadığı 3 sağlık personeli engelli olarak hizmet almak için hastaneye geldi. İşitme engelli hasta kendini anlatmakta zorluk çekince, hastanede görev yapan işaret dili bilen çalışan yardımcı oldu. Polikliniğe giden görevli diğer hastalardan izin isteyerek engelli hastanın öncelikle muayene olmasını sağladı.
Görme engelli hasta elindeki değnek ile zor anlar yaşadı. Gözleri bandajlandığı için çevresini göremeyen engelli çalışan yürümekte zorluk çekti. Koluna giren görevlinin eşlik ettiği engelli muayene olarak hastaneden ayrıldı. Tekerlekli sandalye ile bedensel engellilerin yaşadığı zorluğu hisseden sağlık çalışanı da kendisine tanınan ayrıcalık sayesinde işlemlerini kısa sürede tamamladı.
Özel Medicana Konya Hastanesi Genel Müdürü Belgin Danış, hastane personelinin engellilerin neler yaşadığını hissederek farkındalık oluşturmak için böyle bir çalışma düzenlediklerini söyledi. 2 ay önce çalışmalarına başlayan Hasta Konseyi’nden gelen talep doğrultusunda, “Sevmeye, Anlamaya, Paylaşmaya Engel Yok” projesi hazırladıklarını belirten Belgin Danış, “Konseyimizin üyeleriyle her ay bir toplantı yapıyoruz ve bu toplantı sonucunda bizim göremediğimiz hasta gözüyle ne tür eksikliklerimiz var onların önerilerini alıyoruz. Geçen ay yapılan toplantıda hasta konseyi üyeleri bizden engellilere davranışımızla ilgili bir eleştiri bize yönelttiler. Bizde bu nedenle personelimizde farkındalık oluşturabilmek adına 3 personelimizin bugün hastane içerisinde engelli olarak hizmet almalarını sağladık. 3 personelimizde işe yeni başladığı için diğer hastane personeli tarafından tanınmıyordu. Tüm bunlarda amacımız hastane çalışanlarının engelli yurttaşlarımıza davranışta farkındalık oluşturabilmek. İşitme engelliler için işaret dili bilen bir personelimizi çalıştırıyoruz. Ayrıca hastanemiz baştan kurgulanırken uluslararası standartlarda altyapısı oluşturuldu, bütün kullanım alanları engelli konseptine uygun hazırlanmış” dedi.
Düzenlenen değerlendirme toplantısında engelli olarak hizmet alan 3 çalışan yaşadığı zorlukları hastane personeli ve Konya’daki engelli derneklerinin yetkilileriyle paylaştı. Engelli dernekleri yöneticileri kendileri için düzenlenen proje nedeniyle hastane genel müdürü Belgin Danış’a plaket ve teşekkür belgesi verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri