Engelliler sigarayı bırakıyor

Görme engelli vatandaşlar sigarayı bırakmak için harekete geçti. Numune Hastanesinin Sigara Bıraktırma Polikliniğine başvuran görme engelliler, sigarayı bırakma için tıbbi destek aldılar
Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi, Konya Numune Hastanesi Sigara Bıraktırma Polikliniğinde “Sigarayı Bıraktırma Etkinliği” düzenledi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Bekir Tezcan’dan sigarayı bırakmanın detayları hakkında bilgi alan görme engelli vatandaşlar, artık uzun yıllardır içtikleri sigarayı bırakmak istediklerini dile getirdiler. Görme engellilerin programına İl Sağlık Müdürü Vekili Dr. Bahattin Akyürek, Konya Numune Hastanesi Başhekim Vekili Opr. Dr. Ali Öğüldü de katıldı.
Görme engelli vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda sigarayı bırakma kampanyası düzenlediklerini dile getiren Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi Başkanı Veli Özağan, “Üyelerimiz benden sigarayı bırakmayı istediklerini ve bu kapsamda bir proğram düzenlenmesini istediler. Dernek olarak Konya Numune Hastanesi’nin Sigara Bıraktırma Polikliniği’ne başvurduk. Onlar da bize yardımcı olabileceklerini söylediler. Kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi. Sivil toplum kuruluşlarına da çağrıda bulunan Veli Özağan, sigarayı bırakmak için harekete geçmelerini ve bu kapsamda üyelerini sigarayı bırakmasın sağlamak amacıyla çeşitli programlarla ikna etmelerini istedi.
İl Sağlık Müdürü Vekili Dr. Bahattin Akyürek, sigaranın zararlarının çok fazla olduğunu ve yılda 4.9 milyon kişinin sigaradan öldüğüne dikkat çekerek, gerekli önlem alınmazsa yakın bir gelecekte bu sayının 10 milyona çıkabileceğini kaydetti. Sigaranın ölüme yol açan kalp, kanser ve çeşitli enfeksiyon hastalıklarından sonra 4. sırada yer aldığını aktaran Akyürek, sigara yasağının sigara kullanma oranını önemli oranda düşürdüğüne de dikkat çekti. Bu amaçla ilçelerde 6 ve merkezde 6 olmak üzere 12 Sigara Bıraktırma Polikliniğini hizmete açtıklarını bildiren Akyürek, “Bu polikliniklerde hastalara psikolojik destek ve ilaç konusunda yardımcı oluyoruz. Bu sayede merkezlerimizde sigarayı bırakma noktasında önemli başarılar elde ettik. Sigarayı bırakmak çok önemli. Çünkü sigara sağlımızı tehdit ettiği gibi ekonomimize ciddi derece de zarar veriyor. Bu açıdan Görmeyenleri Koruma Derneğini böyle bir programı hazırladıkları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Opr. Dr. Bekir Tezcan, sigarayı bırakmanın yolları hakkında bilgi verdi. Öncelikle hastaları Sağlık Bakanlığı’nın gönderdiği ilaçla rahatlatarak, psikolojik olarak hazırladıklarını ifade eden Tezcan, şunları kaydetti: “İlaçla birlikte hasta günlük sigara içişini yavaş yavaş azaltıyor. 7 günün sonunda ise bu bazen 10 gün olabilir sigarayı artık içmek istemiyor. Sigarayı bıraktıktan 3–4 gün sonra hastayı tekrar muayeneye geliyor. Kendisine sigara içmemesinden sonraki sağlık durumu hakkında bilgi veriyoruz ve ileriye yönelik sigara içmemeleri için neler yapmaları gerektiğini kendilerine söylüyoruz.”
MERHABA
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri