Engelliler ligi başladı

Görme Engelliler Futsal Ligi Tokatta başladı. 15 ilden 21 takımın katıldığı şampiyona sonunda oluşturulacak 1. lig 8 takımdan oluşacak. Diğer takımlar ise amatör liglere mücadele edecek

Türkiye Görme Engelliler B1 Futsal Şampiyonası’nda lig oluşturulacak. Şampiyonada ilk 8’e girenler birinci lig, ikinci 8’e girenler ikinci lig, 16’ncıdan sonraki diğer takımlar ise amatör ligde yer alacak. Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Mesut Dedeoğlu, yaptığı açıklamada, federasyon olarak 4 yıldır Türkiye Görme Engelliler B1 Futsal Ligi Şampiyonası düzenlediklerini söyledi. Bu yılki şampiyonanın 25 ile 30 arasında takımın katılımıyla yapılacağını ifade eden Dedeoğlu, bu şampiyonada ayrıca, ilk kez futsal ligi oluşturulacağını bildirdi. Şampiyonada ilk 8’e giren takımların birinci lig, ikinci 8’e girenlerin ikinci lige katılmaya hak kazanacağını dile getiren Dedeoğlu, şunları kaydetti:

BİRİNCİ LİG, 8 TAKIMDAN OLUŞACAK
“Diğer takımlar ise amatör ligde yer alacaklar. Birkaç yıl birinci lig 8 takımdan oluşacak. Lig, bir anlamda diğer görme engelliler spor kulüplerine teşvik olacak. Onların da takım çıkararak müsabakalara katılmalarını istiyoruz. Zamanla birinci ligdeki takım sayımızı artırabiliriz. Bu noktaya geldiğimiz için çok mutluyuz. Lig ilk yıl play-off şeklinde elemeli olacak. Asıl amacımız deplasmanlı ligi oluşturabilmek. İkinci yıl deplasmanlı sisteme geçmeyi düşünüyoruz.” Dedeoğlu, Görme Engelliler Futsal Ligi için bir sponsorlarının olmadığını belirterek, ligin Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ile Türkiye Futbol Federasyonu’nun destekleriyle oluşturup, devam ettireceklerini bildirdi.
Dedeoğlu, halı sahada yapılacak maçlarda takımların 5’er kişiden oluştuğunu belirterek, şunları söyledi: “Sadece kaleciler sağlıklı şekilde görebiliyor ama kaleden sadece 1 metre ileri çıkabiliyor. Oyuncular birbiriyle çarpışmamak için oyun sırasında sürekli ‘voy’ diyerek ilerliyor. Voy, ‘ben buradayım’ anlamına geliyor. Kale arkalarında ve bir de kenarda olmak üzere 3 yardımcı, oyuncuları sürekli yönlendiriyor. Oyuncunun hangi yöne vurması gerektiğini kale arkalarındaki yardımcılar belirliyor. Oyun alanının çok sessiz olması gerekiyor. Topu, içindeki ziller sayesinde kontrol edebiliyorlar. Gözleri kapalı oyuncular çalım atarak ilerleyip gol atmaya çalışıyor.”
BURSA KULÜBÜ İDDİALI
Bu arada, Bursa Altınokta Görme Engelliler Spor Kulübü, Tokat Erbaa’daki şampiyonanın hazırlıklarını sürdürüyor. Kulüp başkanı Kerim Bayraktar, şampiyonaya 7 aydır hazırlandıklarını, birinci lige katılmayı hedeflediklerini söyledi. Asıl amaçlarının şampiyon olarak birinci lige girebilmek olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: “Bursa’daki 5 görme engelliler spor kulübü arasından sadece şampiyonaya biz katılıyoruz. Hepimiz görme engelli olduğumuz için maddi imkanlarımız yeterli değil. Tokat’a gidecek otobüsü bulmakta bile çok zorlandık. Biraz daha desteğe ihtiyacımız var. Görme engelliler bu tür etkinliklerle hayata bağlanıyor.”
GÖRME ENGELLİLER FUTBOL ŞAMPİYONASI BAŞLADI
Görme Engelliler Türkiye Futbol Şampiyonası Tokat’ta başladı. 15 ilden 21 takımın katıldığı Görme Engelliler B1 Futsal Türkiye Şampiyonası açılış seremonisi ile start aldı. Törende konuşma yapan Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Mesut Dedeoğlu, dünyada uluslararası turnuvalarda birçok başarıya imza atarak toplam 32 madalya kazandıklarını söyledi. Erbaa Belediyesi nezdinde bir yıl önce kurulan Görme Engelliler Kulübü’ne ellerinden gelen imkanı verdiklerini kaydetti. Erbaa Belediyesi’nin görme engellilerin spor yapması adına vermiş olduğu desteklere teşekkür eden Başkan Dedeoğlu, tüm belediyelere bunun örnek olmasını istedi.
GÖRME ENGELLİER ZİL KONULMUŞ TOPLA FUTBOL OYNUYOR
Görmeyenler içine zil konulmuş, hareket ettiğinde ses çıkaran özel bir top ile futbol oynarlar. Çoğunlukla B2 ve B3 kategorisinde yer alan yani kısmen görme yetisi bulunan sporcuların yaptığı futbol maçlarında sesli iletişim ön plandadır. Futbolcular birbirlerine seslenerek topu kendilerine atmasını isterler. Kaleciliği genellikle görme düzeyi daha fazla olan oyuncular yaparlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri