Engelli vatandaşlara birde siz engel olmayın

Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube başkanı Veli Özağan,”Ağaçlar ve direkler uygun bir yerlerde olmasa gerekir yollar ve kaldırımların üzerinde tamamen boş olmalı dolasıyla kaldırımlarını bu şekilde düzenlememiz gerekir” dedi.

Görmeyenleri Koruma Derneği şube binasında engelli vatandaşların yaşadığı zorluklara dikkat çekmek adına basın toplantısı düzenledi. Açıklamada Halkımızın görmeyen vatandaşlarımızı yaşam alanlarına daha çok dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Toplantıda açıklamalarda bulunan Özağan, “Biz görme engelliler ve diğer engelliler tüm yayalar içine ayrılmış olan yollara kaldırım denmektedir. Bu kaldırımlar baştan aşağı düzenlenirken belli standartlarda olması gerekiyor. Ağaçlar, direkler, reklam panoları gibi cisimler uygun bir yerlere konması gerekiyor. Kaldırım üzerleri tamamen boş olması gerekiyor. Tabii bunda kurumların koymuş olduğu direkler de uygun yere konması gerekiyor. Dolayısıyla kaldırımlarımızı bu şekilde düzenlememiz gerekir” ifadelerini kullandı.

KALDIRIMLAR İŞGAL EDİLİYOR

Yayaların kullanması gereken kaldırımların esnaflar ve reklam panoları ile işgal edildiğine dikkat çeken Özğan, sözlerine şöyle devam etti: “Tabii bazen bu kaldırımlarımız çeşitli kişiler tarafından da işgal edilmektedir. Esnaflar malzemelerini ürünlerini koyarak kaldırıp işgal etmektedirler. Sürücüler bisiklet, şarjlı bisiklet, motosiklet kaldırımları kullanarak burada araçlarını kullanmaktadırlar. Kullanırken yayalara çarpmaktadırlar. Çeşitli kazalar olmaktadır. Özellikle biz hiç görmediğimiz için bu cisimler veya bu araçlara sürekli kaza geçirmekteyiz. Ve yine son dönemlerde Konyamızda da ve Türkiye'mizin birçok de olduğu gibi i Konya'da ‘BinBin’ adında tarif edilen bazı araçlar ortalıkta kaldırımları işgal etmekte. Özellikle kaldırımları kullanmaktadırlar. Kaldırımları kullanırken az gören, hiç görmeyen ve diğer vatandaşlarımıza çeşitli kazalara sebebiyet vermektedirler. Özellikle bu ‘BinBin’ kullanıcıları kaldırımları da araçlarını kullanmamaları lazım. Eğer BinBin kullanacaklarsa normal yolu kullanmaları lazım. Kaldırımlar bilindiği üzere yayalara ait alanlardır. Buraları lütfen kullanmayalım. Yine bu bir minder noktasında büyük sıkıntı yaşıyoruz.”

VATANDAŞLAR DAHA DUYARLI OLMALI

Vatandaşların araçlarını kaldırımlara park etmemeleri gerektiğini ifade eden Özağan, sözlerini şöyle tamamladı: “Üçtekerli, bisiklet, otomobil gibi araçları park ediliyor. Ve hem yayalara zarar verir. Özellikle biz görme engelliler araçlara çarparak çeşit kazalara karıştığımızdan dolayı sürücüler arasında sıkıntılar oluyor. Ve kaldırımı kapattığı zaman da yola inmek durumunda kalıyoruz. Yola indiğimiz zaman yine ayrı bir sıkıntı ayrı bir tehlikeyle karşı karşıya kalıyoruz. Yine sürücülerimiz kaldırımları işgal etmesinler. Yine ayrıca engelliler için ayrılmış otoparklara da park etmemelerini rica ediyoruz. Yönetmelik gereği park etmemeleri gerekiyor. lütfen bizim alanlarımıza dokunmayın. Eğer Bizim alanlarımızı kullanmak istiyorsanız bizim engelimizi de alırsanız biz de nasıl bir durumda olduğunuzu hissedersiniz demekten başka bir çaremiz yok. Tüm bu alanları kullanırken insanlarımız şunu mutlaka unutmasınlar ki bu alanları işgal edenler kul hakkına girebilir.”

Özağan, “Sokaklarda görme engelliler adına ürünler sattığını idda eden dolandırıcılara vatandaşlar itibar etmemeli” dedi.

SAİT ÇELİK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri