‘Engelli bireyler göz ardı edilmemeli’

Konya Göremeyenleri Koruma Derneği Başkanı Veli Özağan, “Yoğun kar yağışı nedeni ile kamuda çalışan engelli bireylerde izinli sayılır. Engellilerimize verilmiş hakları hiçbir şekilde olumsuz bir yorum yaparak arkadaşlarımızı rencide etmesin” dedi.

Konya Göremeyenleri Koruma Derneği Başkanı Veli Özağan, yoğun kar yağışı nedeni ile göreme engelli vatandaşlarında idari izinli sayıldığı ve yollardaki kararlın kaldırım kenarına biriktirilmesi hakkında dernek binasında basın açıklaması gerçekleştirdi.

YAYA GEÇİTLERİ ÖNÜNE KAR BİRİKTİRİLMEMELİ

Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Konya’mız yoğun bir kar yağışına yağmaya başladı. Kar yağıyla caddelerimiz, kaldırımlarımız, her yer karla kaplandı. Bu durumda da yayalar noktasında kaldırım üzerinde bir takım sıkıntılar yaşanmaktadır. Özellikle engelli vatandaşlarımızın da bu sıkıntıyı daha çok hissetmektedirler. Belediye ekiplerimiz kaldırımlarımızın üzerini süratli bir şekilde temizlemeye çalışıyor. O temizleme esnasında, kaldırımdaki karları ve yoldaki karları genelde kaldırım kenarına biriktirildiği için özellikle yaya geçitlerine de bu tür birikinti olduğu zaman yaya geçitlerine sıkıntı oluyor. Karşıdan karşıya geçmek de önümüzde birer yükseklik, bir engel çıkmış oluyor. Bu noktada bizler sıkıntı yaşıyoruz Yine özellikle yaya üst geçitlerinde üstü açık olduğu için yaya geçitlerin içerisine karlar birikmekte. Belediye personellerimiz bu üst geçitlerdeki karları temizlemediğinden dolayı özellikle engelli ve diğer yayalar Üst geçitten gezerken hem buzlanmadan dolayı düşmelerine sebep oluyor. Özellikle bu üst geçitlerin de mutlaka temizlenmesi yönünde dikkatli olunması gerekiyor. Yine özellikle tüm vatandaşlarımıza da şöyle bir çağrıda bulunuyoruz. Bu tür kaldırım üzerlerinin belediye elemanlarının temizlemesini beklemeden önce her site sakini her ev sahibi bir imece usulüyle kaldırımı üzerlerine kürürsek, temizlersek hem buzlanmayı önlemiş oluruz, hem de yayaların yürüyüşünü kolaylaştırmış oluruz, hem engelli hem yaşlı hem hamile kadınlarımızın herhangi bir riskle karşılan karşılaşmamasına sağlamış olur. Özellikle vatandaşlarımıza her şeyi belediyelerden beklememek gerektiğini altını çiziyoruz. Bu konuda da tüm Konyalıyı ve bu yönde bir çalışma yapmasına davet ediyoruz.”

TATİL HABERLERİNDE ENGELLİ VATANDAŞLAR UNUTULMAMALI

Kar tatili haberlerinde engelli vatandaşlarında idari izinli sayıldığının duyurulması gerektiğinin altını çizen Özağan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu kar yağışından dolayı kamuda çalışan engelliler veya hamileler idari izinli sayılır. Çünkü az önceki bahsetmiş olduğumuz sıkıntılardan dolayı kamuya da çalışan engelli arkadaşlarımız iş yerlerine girişlerde dönüşlerde herhangi bir sıkıntı çıkmasın. Kayarak düşmesini önlemek için idari izinli sayılması gerekiyor. Bu konuda da valiliğimiz ve ilçe illik hıfzıssıhha kurulları bu konuda karar alır. Ve bir günlük, iki günlük idari izin sağlarlar. Okullar tatil edildiğinde televizyonlar alt yazı geçiyor. Oysaki burada da bir eksiklik ortaya çıkıyor. Medya kuruluşları bu haberi duyururken kamuda çalışan engelli vatandaşlarımız içinde tatil şeklinde duyurmalarını rica ediyoruz. Okullar tatil denildiği zaman, kamudaki çalışan engellilerde işte biz Tatil miyiz, değil miyiz? İşte biz işe gidecek miyiz, gitmeyecek miyiz şeklinde birtakım sorular ve derneğimize yoğun bir telefon arayışları oluyor. Engelli bireylere yardımcı olmak adına medya kuruluşları bu tarz haberlerde engelli bireyler içinde tatil edilmiştir şeklinde duyurular yapması gerekiyor. Okullarının kapandığına dair bir karar aldığı takdirde otomatikman, kamuda çalışan, hamile ve engelliler idari izinli sayılır. Dolayısıyla bu idari izin kararı verildikten sonra hiçbir kamu kurum kuruluşunun müdürü, amiri bu konuda yorum yapmaya veya kendi biriminde çalışan engelleri işe gelmekle zorlayamaz. Bununla ilgili de bazı kamu kurum kuruluşları bu tür idari izinleri engellere kullandırılmadıklarını biliyoruz. Türk kurumlar lütfen bu tür verilen haklara saygı göstersinler. Engellilerimize verilmiş bir hakları hiçbir şekilde olumsuz bir yorum yaparak arkadaşlarımızı rencide etmesin.”

ZELİHA ÇİÇEKDAĞ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri