Engeller kalksın!

Engelliler gündelik hayatta birçok sorunla karşılaşıyor. Kaldırım işgalleri engellileri zor durumda bırakıyor. Bazı toplu taşıma araçlarına rahatça binemeyen ve kamu binalarına giremeyen engelliler, daha çok ilgi istiyor

3 Aralık Dünya Engelliler günü tüm yurtta olduğu gibi Konya'da da kutlanıyor. Engellilerin sosyal hayata katılmasının önünde ise birçok engel bulunuyor. Uygun olmayan kaldırım, yol ve üst geçitler engellilere zor anlar yaşatıyor. Engelliler, uygun olmadığı için bazı toplu ulaşım araçlarını da kullanamıyor. Kaldırım işgalleri de engellileri zor durumda bırakıyor. Daha çok ilgi isteyen engelliler, belediyelerin yapacakları icraatlarda kendilerinden görüş almasını istiyor. Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan ve Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, Engelliler Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

ENGELLİLERİN ÇOK SAYIDA SORUNU VAR

Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan, "Engellilerin sosyal hayata katılmasının önü açılmalı. 3 Aralık kutlamaların yapılacağı bir gün değil, sorunların konuşulması gereken bir gün. Engellilerin rahat bir şekilde yaşamlarını sürdürmesi için herkes elini taşın altına koymalı. Engellilerin bir sürü sıkıntısı var. Yolda hala rahatça yürüyemiyoruz. Toplu taşıma araçlarının tamamına binemiyoruz. Kaldırım işgalleri bize engel. Belediyeler bir yatırım ya da bir düzenleme yapacaksa bizden görüş almalı. Engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul etmek ve bunların hayatlarını kolay şekilde devam ettirebilmelerini sağlamak hükümetlerin ve yerel yönetimlerin görevleridir. Bu yüzden şehir planlamaları yapılırken engelliler göz ardı edilmemelidirler. Bizim adımıza bir başkası karar vermemeli. Ortak kullanım alanlarında rahat etmek istiyoruz. Bugüne kadar bir takım iyileştirmeler yapıldı. Ancak bunlar yeterli değil. Konya'da 100 bin civarında engellinin olduğu tahmin ediliyor. Sorunlarımız gündeme gelmeli" dedi.

KALDIRIM İŞGALLERİ ZORDA BIRAKIYOR

Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı da, "Engellilerin bu özel gününü kutluyorum. Biz engelliler rahat bir yaşam sürdürmek istiyoruz. Yaşam standartlarımız yükseltilmeli. Esnafın kaldırımlarda mallarını sergilemesine kesinlikle izin verilmemeli ve bunu önleyici tedbirler alınmalıdır. Araçların kaldırımlara park etmeleri kesinlikle önlenmeli ve bunun için gerekli tedbirler alınmalıdır. Engelli park yerleri işgal ediliyor. Halkımız bize ayrılan yerleri kullanmamalı. Su birikintilerini engellemek ve yürüyüşü kolaylaştırmak için kaldırımlardaki çukurlar, bozukluklar giderilmelidir. Kaldırım yüzeyinin düz olmasına dikkat edilmelidir. Bütün kamu binaları elden geçirilmeli. Hala engellilerin giremedi okullar var" diye konuştu. Bazı merdiven altı derneklerin engelliler adına yardım topladığını da belirten Mıhçı, "Bu tür derneklere itibar etmeyin. Engelliler dilenci değildir. Engellilerin maaşları var. Dilenmeye ihtiyaçları yok. Ayrıca engellilik yüz karamız değil, alın yazımız. Kaderimiz bu. Bize karşı herkes daha duyarlı olmalı" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri