Engeller kalkmalı

Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan, engellilerin seçimlerde büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek, engelli sseçmenlerimiz oy kullanırken yanında akrabaları olmalı, sandık kurulundan birinin girmesi yasaktır" dedi

Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi 9. Olağan Kurul Toplantısı'nı düzenledi. Yönetim Kurulu ve Denetleme Listesi'nin açıklandığı toplantıda, seçimlerde engellilerin yaşadığı sıkıntılar  anlatıldı. Oy kullanmayan seçmenlerin büyük bölümünün engelli olduğu için kullanamayanlar olduğunu belirten Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan, sandık kurullarnın anayasa değişikliği halk oylamasında sandık kurullarının oluşumu, görev ve yetkilerirni gösteriri 135/1 sayılı genelgesindeki usullere uyulması gerektiğini söyledi. Tüm seçim dönemlerinde görme engellilerin sıkıntılar yaşadığığnı kaydeden Özağan, "Oy kullanacak seçmenin engelli olması durumunda sandık kurulundakilerin yetkisi sandığa kadar sınırlı ama kuruldakiler müdahale etmeye çalışıyor. 16 Nisar'da yapılacak olan anayasa değişikliği seçiminde hiçbir engelli kardeşimizin bu tür bir sıkıntıyla karşılaşmasını istemiyoruz" diye konuştu.

İLK KEZ OY KULLANACAKLARA DİKKAT

18 yaşını yeni doldurmuş bu sene ilk kez oy kullanacak olan seçmenlerin sıkıntı yaşama ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyleyen Özağan, sandık kurulurdakilerin ve engelli yakınlarının bu madde hakkında bilgi sahibi olmalarını istedi. Özağan sözlerine şu şekilde devam etti: "Çocuğu ilk kez oy kullanacak olan anne babaların bu hususu özellikle iyi anlamaları gerekiyor. Yakınlarında oy kulllanırken sıkıntı çekenler varsa oy kullanırkın yardım edin ki o engelli vatandaşlarımız da bu haklarını kullanabilsin. Engelli olarak oy kullanmak isteyen birinin yanında gelen engelli yakınları, oy kullanma kabinine sandık kurulundan birinin girmesine izin vermesin, kndileri girsin." Yükmsek Seçim Kurulu'nun yayınladığı genelgenin engelliler ile ilgili maddesinde şu ifadeler yer alıyor: "Görme engellilir, felçlilir, elleri eksik olanlar veye bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar oseçim çevresi seçmeni olan zve o sırada sandık alanında bulunun akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenen zyardımı ile oy kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelliye yerdım edemez. Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez, oy kullanması sırasında yardımcı olamaz." Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi 9. Olağan Kurul'unda açıklanan yene yönetim kurulu listesi ise şe şekide; yönetim  kurulu asıl üyeleri; Av. Suna Yılmaz Kertel, Fadimini Arslan, Hatice Mola, Aynur Bakırcı, Mehmet Dilek, İbrahim Karauzun, denetleme kurulu asıl üyeleri; Songül Bayrakcı, Seyit Ali Akıncı, Fatma Bakırcı.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri