Engel tanımıyorlar

Sanayide çalışan çırak ve ustalar zor koşullara rağmen oruç tutuyor. Ramazan ayının sıcak ve uzun yaz günlerine rastlaması nedeniyle birçok firma da çalışma saatlerinde değişikliğe gitti

Ramazan ayı tüm İslam dünyasında ve Türkiye'de manevi coşku içerisinde idrak ediliyor. Günlerin uzun olması ve hava sıcaklığının 30-35 dereceye kadar çıkması vatandaş için engel değil, adeta bir sabır imtihanı oldu. Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi, sanayide çalışanların zorlu mesai yapmalarına neden oluyor. Hava sıcaklığının 35 dereceye ulaştığı Konya'da sanayide araba tamir edenler çırak ve ustalar zor koşullara rağmen oruç tutuyor. Ramazan ayına 'on bir ayın sultanı' diyen sanayiciler, ibadetlerini zorda olsa yapmanın mutluluğunu yaşıyor. Okulların yaz tatiline girmesiyle kimi öğrenciler dini bilgiler öğrenmek için camilere ve Kur'an kurslarına, kimileri belediye ve özel kuruluşların açtığı spor okullarına kimileri de harçlıklarını çıkarmak için çeşitli işlere gidiyor. Yaşları 16 ila 19 arasında değişen çok sayıda öğrenci de sanayide hem oruç tutuyor, hem de çalışıyor. Öte yandan bu yıl Ramazan ayının sıcak ve uzun yaz günlerine rastlaması nedeniyle birçok firma çalışma saatlerinde değişikliğe gitti. Sanayide faaliyet gösteren küçük ve büyük çaplı birçok işyeri ile bazı inşaat firmaları Ramazan dolayısıyla mesai saatlerinde çalışanlarını rahatlatacak düzenlemeler yaptı. İşletmeler mesailerini oruç tutan personelini dikkate alarak, daha kolay çalışabilecekleri saatlere kaydırdı.

ZORDA OLSA ORUÇ TUTUYORUZ

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle oruç tutmakta zorlandıklarını dile getiren 16 yaşındaki çırak İbrahim Koca, Ramazan ayının Temmuz ayına rast gelmesi nedeniyle büyük zorluklar yaşadıklarını, bütün zorluklara rağmen Ramazan ayında oruçlarını aksatmadıklarını belirtti. İlkokulu bitirdikten sonra Eski Sanayi'deki özel bir serviste işe başladığını belirten İbrahim Koca, "Mesai arkadaşlarımın tamamı oruç tutuyor. Çalıştığımız servis Ramazan nedeniyle çalışma saatlerinde değişiklik yaptı. Bu da bir nebze de olsa bizi rahatlatıyor. Orucun bir çok faydası var. Bunun farkındayız. İbadetimizi yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Oruç tutana Allah güç veriyor. Bizim servisimiz büyük olduğu için araba tamirlerini ve bakımlarını içeride yapıyoruz. Oruçlu olduğu halde güneşin altında çalışan inşaat ve tarım işçileri de var. Bizim şartlarımız onlara göre daha iyi. Okulların kapanmasıyla birlikte bazı öğrenci arkadaşlar da bize dahil oldu. Tatilde hem meslek öğreniyorlar hem para kazanıyorlar" dedi. Usta olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini dile getiren Koca, usta olmanın kolay olmadığını belirterek, "40 fırın ekmek yemeliyim. Bu noktada ustalarım bana yol gösteriyor" sözlerini kullandı. Ramazan nedeniyle işlerin biraz durgunlaştığını da belirten Koca, "Oruç nedeniyle araba sahipleri bugünlerde bakım veya tamir yapmıyor" şeklinde konuştu.

SANAYİDEKİLERİN ÇOĞU ORUÇLU

Okulların tatile girmesinin ardından sanayide çalışmaya başladığını, hem çalışıp hem oruç tuttuğunu söyleyen Mustafa Bacak da, "Oruç iken çalışmakta zorlanıyoruz. Beden yoruluyor. Zorlansak da orucumuzu tutmak için büyük gayret gösteriyoruz. Sanayide çalışanların büyük bir kısmı oruçlu. Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Ramazan ayının önemini hocalarımız ve ailemiz bize uzun uzun anlattı. İlk günleri iyi bir şekilde geçirdik" dedi. Sanayide çalışarak aile bütçesine de katkı sağladığını kaydeden Bacak, 17 yaşında ve ortaokul öğrencisi olduğunu, tatili çalışarak değerlendirmek istediğini de sözlerine ekledi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri