Enflasyon son 20 yılın zirvesinde!

Ocak ayının enflasyon oranı açıklandı. TÜİK, enflasyonun yüzde 48.69 olduğunu duyurdu. Bu enflasyon oranı, son 20 yılın en yüksek oranı oldu. Ekonomist Erdal Özel, “Bu oran, dar gelirlinin enflasyon oranı değil” dedi

TÜİK, ocakta yıllık enflasyonun yüzde 48,69'a yükseldiğini açıkladı. Bu oran, son 20 yılın en yüksek seviyesi oldu. Aralıkta oran yüzde 36,08 olarak açıklanmıştı. ENAG ise enflasyonu yüzde 114,87 olarak hesapladı. Tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) Ocak’ta bir önceki aya göre yüzde 11,10, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 22,58 artış gerçekleşti.
FİYATI EN ÇOK ARTAN ÜRÜN ELEKTRİK OLDU
Ocak ayında bir önceki aya göre enflasyon sepetinde fiyatı en çok artan ürün, yüzde 69,97’lik artışla elektrik oldu. Patlıcan yüzde 54,74’lük artışla ikinci, dolmalık biber yüzde 54,27’lik artışla üçüncü oldu.
PEK ÇOK ARTIŞ ENFLASYON RAKAMLARINA YANSIMADI
Ekonomist Erdal Özel, açıklanan enflasyon oranı ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Özel, “TÜİK başkanının değişmesi ile özellikle TÜFE konusu merak konusuydu” dedi. Özel, “Ocak ayı için tüketici enflasyonu bir önceki aya göre yüzde 11.10 bir önceki yılın aynı ayına göre 48,69 olarak açıklandı. Bu açıklanan rakamlar 2022 yılına girmemiz ile birlikte faturalardan gıdaya, akaryakıta kadar pek çok kalemde gördüğümüz artışların enflasyon rakamlarına yansımadığını gösterdi bize. Enflasyon sepetinde her sektörden, mevsimsel etkilerden dolayı çıkarılmış ürünler hariç bir çok ürün var ve TÜİK bu ürünlerin fiyat araştırmalarını yaparak ortalama değişimlerini yansıtıyor” şeklinde konuştu.
BU ENFLASYON DAR GELİRLİNİN ENFLASYONU DEĞİL!
“Ancak nüfusun büyük bir oranına baktığımızda gelirlerin harcandığı kalemler belli ve bu kalemlerdeki fiyat artışları da ciddi derecede can yakıyor” diyen Ekonomist Erdal Özel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ekmeğin fiyatında bile sadece 2021 yılının Aralık ayına göre neredeyse yüzde 50 artış varken bu açıklanan rakamın dar gelirli enflasyonu olmadığı açık. Ne yazık ki Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un önceki gün açıkladığı dış ticaret verilerine baktığımızda yüzde 55 civarında artan ithalatımız ve bu ithalat içerisinde yüzer 84’lük kısmın hammadde olduğunu görüyoruz. Doğal olarak bu da üretici fiyat endeksine, dolaylı olarakta tüketici fiyat endeksine yansıyor. TÜİK’ in ortaya koyduğu oran nüfusun genelinin harcamalarındaki değişimi temsil etmiyor.”
EYYÜB KARAKUZU

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri