Enflasyon ekonomistleri ikiye böldü!

Yeni yıla yaklaşırken Eylül enflasyon oranı bekleniyor ekonomistler gelecek olan zamlarda bu aya dikkat çekerken serbest piyasadaki fiyatlar karıştı

Ülke genelinde yaşanan enflasyon zamları herşeyi etkilerken ekonomistler ve bakanlar ikiye bölündü. Reuters'ın anketine katılan ekonomistler, ile AA Finans enflasyon tahmini anketine katılan ekonomistlerin tahminleri birbirini tutmadı. Reuters yaptığı ankete 10 ekonomist katılırken AA'nın anketine 12 ekonomist katıldı. Sonuçların farklı çıkması ekonomistlerinde enflasyon ve yapılacak önemler konusunda ikiye bölündüğü anlamına geliyor.

Reuters'ın anketine katılan ekonomistler, TÜFE'nin aylık yüzde 4,9 artmasını, yıllık yüzde 61,7'ye çıkması beklerken; AA Finans'ın beklenti anketine katılanlar ise, enflasyonun aylık yüzde 5'e, yıllık yüzde 61,91'e çıkacağını hesaplanıyor.

Yeni yıla az bir süre kalması ve meclisin ekim ayında açılıyor olması yeni alınacak tedbirleri de önemli hale getiriyor. Bir çok çalışma meclisin açılmasıyla başlayacak. Ekonomide en çok gündem maddesi ise emekli maaşları ve asgari ücretin ne kadar olacağı merakla bekleniyor.

Türkiye yaşadığı enflasyon krizinde en çok etkilendiği konu ise gıda sektörüne gelen fahiş zamlar oldu. Hemen hemen hergün zam gelen ürünler yüzünden vatandaşlar ay sonunu getiremez oldu. Serbest piyasadaki bu dalgalanmanın düzene gireceği tarih olarak 2024 yılının Haziran ayı uzmanlar tarafından işaret ediliyor.

TÜFE, ağustosta aylık bazda yüzde 9,09 artarken, yıllık enflasyon yüzde 47,83'ten yüzde 58,94'e yükselerek yılın zirvesine yerleşmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri