Enerjide tasarruf şart!

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı İsmail Özkarakaya, azalan enerji kaynaklarında verimli kullanma ve tasarrufun öneminin giderek arttığını söyledi.

Enerji tasarrufunun, iki lambadan birinin söndürülmesi ya da elektrik kesintisi ile sağlanamayacağını da kaydeden Özkarakaya, enerjide tasarrufun ancak doğru ve bilinçli kullanımla sağlanabileceğini söyledi. Konuyla ilgili Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Binası toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında İsmail Özkarakaya, oda olarak enerji tasarrufu ve enerjinin etkin ve verimli kullanılmasına yönelik bastırdıkları ‘Enerji Tasarrufu Kitapçığı’nın tanıtımını yaptı. Bu kitapçıktan 10 bin adet bastırdıklarını ve halkı bilinçlendirmek için bunları ücretsiz dağıtacaklarını belirten Özkarakaya, kitapçığın bütün enerjilerin etkin ve verimli kullanımı konusunda fikir sunduğunu söyledi. Enerjinin dünyada ve Türkiye’de nüfus artışına, sanayileşmeye ve teknolojik gelişmelere paralel olarak tüketiminin arttığını kaydeden İsmail Özkarakaya, “Sanayinin, üretimin, gelişmenin ve kalkınmanın en temel girdisi olan enerjinin kullanımı giderek artarken, günümüzde dünya enerji gereksiniminin yüzde 80’ini karşılayan fosil yakıtları rezervleri giderek azalıyor. Dünyada bilinen petrol rezervlerinin ömrü 40 yıl, doğal gazın 61 yıl kömürün ise 227 yıl olarak tahmin edilmektedir. Bir yandan fosil yakıt rezervlerinin azalması diğer yandan artan çevre kirliliği ve doğanın tahribi, sürdürülebilir bir kalkınma için enerji tasarrufuna yönelmeyi zorunlu kılmaktadır” ifadelerine yer verdi. Enerji kullanımının insan hayatının hemen hemen her yerine girdiğini aktaran Özkarakaya, “Hayatımızın önemli bir unsuru olan enerji kaynaklarından elektrik enerjisi ile evlerimizdeki buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon gibi elektrikli aletleri çalıştırırız. İşyerlerindeki makineler elektrik enerjisi ile çalışır. Su ile temizliğimizi yaparız. Doğalgaz ile şofben, ocak ve kombilerimizi çalıştırır, petrol ile araçlarımızı kullanırız. Bu kaynaklar çok uzun yıllar sonucunda oluşan fosil enerji kaynakları olduğundan zamanla azalmaktadır ve tükenmektedir. Bu kaynakların azalması ve israf edilerek gereksiz kullanılması ülkemize, dolayısıyla bizlere büyük zarar vermektedir. Ülkemizin ve bizlerin zarar görmemesi için bu kaynakların verimli ve tutumlu bir şekilde kullanılması şarttır” diye konuştu.

“DIŞA BAĞIMLI ENERJİ POLİTİKASINA SON VERİLSİN”
Ülkemizde enerji konusunda dışa bağımlı politikadan vaz geçmesi gerektiğini aktaran Özkarakaya, “Ülkemiz dışa bağımlı enerji politikalarından vazgeçmelidir. Türkiye’nin uzun erimde enerji planlaması yapması, yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları ile çeşitlendireceği öz kaynaklarını değerlendirmesi gerekmektedir. Özellikle güneş, jeotermal ve rüzgar kaynaklarından enerji elde etmek için gerekli teknoloji ve ekipmanların büyük bir çoğunluğunun ülkemizde üretimi vardır. Bu konuda gerekli mühendis ve teknik elemana sahip olan ülkemizde özellikle bazı kaynaklarda gerekli yatırım maliyetlerinin de düşüklüğü göz önüne alındığında, bu kaynakların işletilmesinin zarureti görülmektedir. Bugün itibari ile ülkemizdeki enerji sektörü, uzun vadeli, merkezi ve stratejik bir planlama gerektiren bir yapıdadır. Bunun içinde yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
UĞUR ELMAS 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri