Enerjide Dönüşüm Projesinin Faturası Halka Kesildi

Almanya’da şirketlere uygulanan elektrik fiyatlarındaki indirim tüketicileri harekete geçirdi.

Almanya’da şirketlere uygulanan elektrik fiyatlarındaki indirim tüketicileri harekete geçirdi. Birçok şirket ve işletmelere enerji tüketiminde uygulanan imtiyazların
haneler için yüksek fiyatlardan enerji tüketim anlamına geldiği, tüketici koruma derneklerinin sık eleştirdiği noktalardan biri. Tüketici koruma dernekleri, şirketlerin bu tür imtiyaz görmelerini büyük bir haksızlık olarak değerlendiriyor.

Şirketlere sağlanan büyük orandaki sübvansiyonları ve uygulanan farklı tarifeleri de sert şekilde eleştiren dernekler, ülkede son yıllarda çok tartışılan konuların başında gelen, ‘enerjide dönüşüm’ proje maliyetlerinin sadece hanelere çıkarılmasına şiddetle karşı çıkıyor. Araştırmalara göre Almanya’da bilhassa nükleer enerji üretimine son verilmesiyle, haneler geçtiğimiz iki yılda daha yüksek elektrik faturası ödüyor. ‘Enerjide dönüşüm’ proje maliyetinin şirketlerin rekabet gücünü düşüreceği öne sürülerek tek taraflı hanelere yüklenmesine karşı çıkan tüketici koruma dernekleri, siyasetin sessiz kalmasını da tenkit ederek, hükümetin duruma müdahale etmesini talep ediyor.

Almanya’da 2012 yılında yaklaşık 23 milyar kilovat-saat (KWh) fazla elektrik üretimi olmasına rağmen, hanelerin bir kilovat başına ödedikleri fiyatların AB ortalamasından yüzde 40 daha fazla olmasının sebepleri sorgulanıyor. Uzmanlar enerji fiyatlarının gelecek yıllarda çok daha yükselmesinden ve bunun haneleri daha da olumsuz etkilemesinden endişe ediyor.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri