Enerji zirvesine yoğun ilgi

Kaskon grup organizatörlüğünde 3-4-5 Haziran tarihleri arasında Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen Konya Enerji Zirvesi ve Fuarı yoğun katılımla gerçekleşti

‘Konya’nın enerjisi Türkiye’yi aydınlatıyor’ teması ile gerçekleşen ve çeşitli enerji firmalarının stantlarıyla zengin içeriğe sahip fuar; güneş panelleri, enerji sistemleri, elektrikli araçlar, solar montaj sistemleri ve daha birçok ürünü ile yoğun ziyaretçi katılımı ile gerçekleşti. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımı ile 3 Haziran tarihinde açılan fuarın son günü ise bugün.

 

GÜNEŞ PANELİ İLE EVİN ELEKTRİĞİ KARŞILANABİLİR

Fuarda güneş panelleri ile tasarladıkları garaj çatısını tanıtan ve ürettikleri panel çatı ile bir evin elektrik ihtiyacını çok rahat karşıladıklarını kaydeden CW Enerji Genel Müdürü Volkan Yılmaz, “Yaklaşık 20 yıldır sektörde faaliyet gösteren ve 2009 yılında Türkiye’de ilk güneş paneli üretim fabrikasını kuran firmamız bugün de güneş panelinden ürettiği garaj çatısı ile bu zengin fuarda yerini aldı. Güneşten elde edilen enerjiye büyük bir ilgi var. Firmamız Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük güneş paneli üretim fabrikasıyla ve ihracat yaptığı 60’tan fazla ülkeyle enerji alanında tamamen yerli hisselidir. Görmüş olduğunuz bu garaj çatısı ise tamamı ile kendi tasarımımız ve patentli ürünümüzdür. Sızdırmaz güneş paneli ile oluşturduğumuz bu garaj çatısı tüm evin elektrik ihtiyacını karşılamaktadır” şeklinde konuştu. Tasarladıkları güneş panelli çatı ile ciddi elektrik tasarrufu sağladıklarına da değinen Genel Müdür Volkan Yılmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Mesela şehir merkezlerindeki çok katlı binaları düşünün. O binalarda elektrik kullanımı ciddi anlamda fazladır ve bina çatısı küçüktür. İşte biz de böyle binaların otopark alanlarına solar karport dediğimiz bu sızdırmaz panelleri yerleştirerek gerekli enerjiyi elde ediyoruz. Enerji sağlarken de bir yandan otomobillerimizi güneşten koruyoruz. Ayrıca tarımsal bir faaliyette kırsal kalkınma gibi fonlardan hibe alınabiliyor. Bir başka güzellik de yaptığımız güneş panelleri ile kendi elektriğimizi üretebildiğimiz gibi fazlasını da üretip satabiliyoruz.”

FUARDA YERLİ VE MİLLİ YAZILIMA YOĞUN İLGİ

Geliştirdikleri yerli ve millli yazılımın fuarda yoğun ilgi gördüğünü kaydeden Odesa Enerji yetkilisi Ahmet Münir Fedai, “Biz Odesa enerji olarak enerjinin dijitalleşmesine katkıda bulunuyoruz. Enerji üretim santrallerinin skada izleme sistemlerini tasarlıyoruz aynı zamanda tek elden çözümler sunarak yatırımcılara katkıda bulunuyoruz. Sistemlerimiz ile yüzde 20-25 civarında bir tasarruf elde ediyoruz. Bu fuarda özellikle beklediğimizden daha yüksek bir ilgi aldık. Özellikle yerli ve milli imkânlarla geliştirdiğimiz enerji izleme yazılımımız çok ilgi gördü” diye konuştu.

 

KONYA GÜNEŞ ENERJİSİNDE ZİRVE BİR ŞEHİR

Konya Enerji Zirvesi ve Fuarında güneş enerji sistemlerini sergileyen ReneSolar Firma Sahibi Ömer Yılmaz ise Konya’da güneşten çok rahat enerji elde edeceğini kaydederek şu ifadeleri kullandı: “Kurulduğumuz ilk yıllardan itibaren arazi çalışmaları yapmaya başladık. Devlet tarafından çıkarılan ‘Yerinde üretim yerinde tüketim’ adı altında çıkarılan proje doğrultusunda çalışmalar yapıyoruz. Elektrikli araçların da satışını yaparak şarj istasyonları kuruyoruz. Şu ana dek birçok enerji santrali kurduk. Artık Türkiye’de güneş enerjisine gereken önem veriliyor. Konya bu konuda ciddi manada olumlu. Güneş altında kalma süresi ile enerji üretimi için ideal. Nitekim güneşin Türkiye üzerinde en çok kaldığı şehir Konya’dır. Adana gibi illerimizde de güneş var ama oradaki ısı yüksek. Çok ısınan güneş paneli elektriği az üretir. Son olarak şunu söyleyebilirim ki insanlar artık enerji konusunda bilinçlendi. Türkiye’de bu sektör geneli itibariyle 2015 yılında başladı. Bugün Türkiye’de güneş enerjisine ciddi talep var. İnsanlar artık bedava elektrik üretiyor. Özellikle Konya’daki firmalar elektriğini kendileri üretiyor. Topraklarımızda güneş enerjisi için ciddi bir potansiyel var. Enerji yatırımı, yatırım için de güzel bir mecra.”

 

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN PERFORMANSI DAHA YÜKSEK

Konya Enerji Zirvesi ve Fuarında İstanbul’dan getirdikleri elektrikli araçları sergileyen e-garaj ise sıraladıkları araçlarla fuarda yoğun ilgi görenler arasındaydı. Elektrikli araçların tasarruftaki ve performanstaki başarısına değinen e-Garaj satış müdürü Yüksel Özdemir ise şunları söyledi: “Biz Türkiye’de elektrikli otomobil ithalatı yapıp bakım ve servis hizmeti yapıyoruz. Aynı zamanda şarj istasyonları da kuruyoruz. Beklentimiz ilginin bu kadar olacağı yönde değildi fakat bugün elektrikli araçlara ilgi yoğun. Bugün ortalama bir elektrikli araç 300 bin liradan başlıyor. Diğer araçlardaki zamlar bugün elektrikli araçlar ile yakıtlı araçları dengeli hale getirdi. Fakat baktığımız zaman elektrikli araçların daha cazip olduğunu söyleyebiliriz. Bugün yıllık bakım maliyeti elektrikli araçlarda yok denecek kadar az. Ayrıca elektrikli bir araç, yakıtlı bir araca göre de 6 kat daha tasarruf sağlıyor. Son olarak belirtmek isterim ki fosil yakıtlı araçlarda performans hemen alınmaz Fakat bu durum elektrikli araçlarda çok daha hızlı. Çok kısa bir süre anlık verim alabiliyorsunuz. Maliyet düşüyor ve performans artıyor.”

EYYÜB KARAKUZU – SAİT ÇELİK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri