Enerji üretimi devlette olmalı

Doç. Dr. Mehmet Mucuk, “Türkiye, dünyanın en büyük hidrokarbon kaynaklarının olduğu bölgelerle komşudur. Bunu en iyi şekilde kullanmamız gerekmektedir” dedi

MÜSİAD Konya Şubesi Cuma toplantılarında bu hafta enerji konusu ve ekonomide yaşanan güncel gelişmeler masaya yatırıldı. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Mucuk katılımcılara Türkiye’nin enerji politikaları ve son dönemde yaşanan güncel ekonomik gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Cuma Komisyonu Başkanı Av. Mehmet Ali Özbuğday, “MÜSİAD Konya Şubesi olarak enerji konusu üzerinde önemle durduğumuz bir konu. Ülke olarak enerjide dışa bağımlı durumdayız ve hızla gelişen sanayimizde en büyük gider kalemlerinin başında enerji geliyor. Bu hafta bizler de enerji konusunda ülke olarak nasıl bir politika izlememiz gerektiği ve son dönem de yaşanan güncel ekonomik gelişmeler hakkında bilgiler almak istedik” dedi.

Enerji konusunun dünyanın siyasi, teknik ve ekonomik gelişmelerine yön veren en büyük unsur olduğunu belirterek sözlerine başlayan Doç. Dr. Mehmet Mucuk, “Bu konuya dünya üzerinde verilebilecek en güzel örnek İngiltere örneğidir. İngiltere, 1800’lü yılların ikinci yarısında daha sonra önemini yüzlerce yıl sürdürecek bir enerji kaynağı olan kömürü demirin ve çeliğin üretimde kullanarak sanayi devrimine öncülük etmiş ve ekonomik anlamda dünya liderliğini üstlenmiştir. Sanayi devriminin gereklerini yerine getiren dünya ülkeleri dünya sahnesindeki yerini alırken Osmanlı Devleti bu gelişmelere ayak uyduramamış ekonomik anlamada gerilemiş, üretim ve istihdam azalmıştır. Daha sonra Amerika kömürün yanı sıra petrole yönelmiş ve bunda da başarı sağlayarak dünyanın en önemli ekonomik gücü haline gelmiştir. Dünya üzerinde yaşanan bu gelişmeler enerji kaynaklarının önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır. O dönemde kömürden petrole geçiş süreci sancılı olmuş ve dünya savaşına götüren sürecin en önemli sebebi olmuştur. Günümüzde ise petrolden doğalgaza geçiş süreci yaşanmakta ve aynı sıkıntılı süreç bugün de devam etmektedir. Dünya doğalgaz yataklarının çok büyük çoğunluğu Rusya’da, İran’da bulunmaktadır. Bölgede ve Ortadoğu’da yaşanan savaş ve kaos ortamı aynı sebepledir. Enerji kaynakları dünya üzerinde her zaman güç savaşlarına neden olmuştur. Türkiye enerji konusunda iki önemli özelliğe sahiptir. Birinci özellik enerji açığının olması ve enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı olmasıdır. Diğer özellik ise dünyanın en büyük hidrokarbon kaynaklarının olduğu bölgelerle komşu olmasıdır” şeklinde konuştu.

Toplantının ardından MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Cuma Komisyonu Başkanı Av. Mehmet Ali Özbuğday günün anısına Doç. Dr. Mehmet Mucuk’a hediye takdim etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri