Enerji kimlik belgesi dağıtıldı

Yüksek doğalgaz faturalarından kurtulmak isteyenler yalıtım yaptırıyor. Vatandaş yalıtım sayesinde enerji noktasında ciddi tasarruf sağlıyor. Yalıtım ile doğalgaz faturası yüzde 40-50 oranında düşüyor. Dört dörtlük yalıtım yapanlar ise EKB belgesi alıyor.

Zirve Yapı Yalıtım firması Konya'da bir ilki gerçekleştirdi. Her yıl çok sayıda binanın yalıtımını gerçekleştiren firma, ilk kez enerji kimlik belgelerini dağıtmaya başladı. Konu hakkında açıklama yapan Zirve Yapı Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Dizman, "Konya'da bir ilke imza attık. EKB'lerin dağıtımına başladık. Şehrimize hayırlı olsun" dedi. Yalıtımın binayı gençleştirdiğini ve enerji maliyetlerini düşürdüğünü belirten Dizman, "Konya'da son yıllarda yalıtım seferberliği başlatıldı. Tasarruf için yalıtımın şart olduğunu düşünenler yalıtım yaptırıyor. Bu sayede kabarık doğalgaz faturası gelmiyor. En son Sancak Mahallesi'ndeki 2. Ümraniye Sitesi sakinlerine enerji kimlik belgesi verdik. Sitede kapsamlı bir yalıtım yaptık. Yalıtım yaptırmayı düşünenler de eline çabuk tutsun. Yalıtım yapanlar hem ev hem de ülke ekonomisine  katkı sağlıyor. Enerjimizi verimli kullanmamız için yalıtım gerekli" sözlerini kullandı.

Öte yandan Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge. Daha basit bir ifade ile buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerli. Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar yapıldı. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtiyor.

Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB deniliyor. Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanıyor ve inşaa ediliyor. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamıyor. Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yok. Mevcut binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabiliyor.

KERİM ATICI

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri