Enerji Bakanı: Irak İle Boru Hatlarındaki Atıl Kapasiteyi Kullanmak İstiyoruz

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak ile mevcut boru hatlarındaki atıl kapasitenin kullanılmasını istediklerini söyledi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak ile mevcut boru hatlarındaki atıl kapasitenin kullanılmasını istediklerini söyledi. Yıldız, "Orası günlük 1,5 milyon varillik kapasiteye sahiptir. Şu anda günlük 400 bin varil kapasiteyle çalışılıyor. Ne kadar fazla petrol geçerse, Irak o kadar daha fazla normalleşiyor ve geliri oluyor demektir. İster güneyden, ister kuzeyden fark etmez. Türkiye kendi tedarikleri adına bunları arttırmayı hedeflemektedir. Kuzey Irak'la yapılacak, ister kamu ister özel şirketlerin sözleşmelerinin ana hedefi bu olacaktır." dedi.

Taner Yıldız, katıldığı Türkiye Beşinci Yenilenebilir Enerji Kongresi ve Sergisi konulu konferansın ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Naçirvan Barzani'nin Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaret öncesinde, bazı anlaşmaların imzalanacağını ifade ettiğinin aktarılarak bu anlaşmaların ne olduğunun sorulması üzerine Yıldız, Türkiye'nin korsorsiyom üyesi olarak yaklaşık 25 milyar dolarlık 4 ayrı işten hissesi olduğunu ifade ederek, Irak merkezi hükümeti ile TPO arasında imzalanan anlaşma ile birlikte Irak'ta daha fazla petrol ve doğalgaz çıkarımının hedeflendiğini dile getirdi. Yıldız, Irak'ın gelirlerin böylelikle artacağına işaret ederek, Türkiye'nin de bu gayret içinde olduğunu söyledi. Yıldız, "Ama Kuzey Irak'la imzalanan anlaşmalar var. 19 ayrı ülkenin 39 şirketi ile beraber yaptığı sözlemeler bunlar. Neçirvan Barzani'nin bahsettiği bu tür sözleşmelerdir. Türkiye bunun istinası değildir." dedi.

"KUZEY IRAKLA SÖZLEŞME İMZALANIYOR"

Bakan Yıldız, Barzani'nin ziyaretinde bir anlaşmanın imzalanıp imzalanmayacağının sorulması üzerine, Kuzey Irak da yapılanların anlaşmadan ziyade sözleşme olduğunu vurguladı. Bunun önemli olduğunun altını çizen Yıldız, "Sözleşmeler imzalanabilir. Çünkü; özel hukuk hükümlerine tabi olan kamu şirketleri dahil, bu tür müzakereleri sürdürürler ve yapılacak sözleşmelerin ana amacı da hem merkezi Irak hükümetinin hem de Kuzey Irak hükümetinin ihtiyaçlarını karşılayacak tarzda olacaktır." dedi. Merkezi hükümetle Bağdat veya Basra'da bir görüşmenin ihtimalinden bahseden Yıldız, "Naçirvan Barzani de Bağdat'a sırf bu konuyu görüşmek üzere geleceklerini açıkladılar. Bu üçlü mekanizmanın doğru çalıştırılması lazım. Merkezi Irak hükümetinin kaygıları geçecek, petrol miktarının ve bu miktarın paralandırılması ile alakalı hususlardır. Burada da Türkiye merkezi Irak'ın hassasiyetini tabi ki dikkate alacaktır." dedi.

Yıldız, merkezi Irak hükümetinin yaptığı ihalelerde, istediği hızı yakalamadığına da dikkat çekerek, bunun hızın arttırılması temennisinde bulundu ve "Bu hıza daha fazla, seri bir şekilde ulaşmaları, temmenimiz. Irak da gelirlerini daha fazla arttırsın. Şu andaki 2,7 milyon varillik günlük üretimini 6-7 milyon varillere çıkırılması planlanıyor. Bizim amacımız buna ulaşılmasıdır. Kerkük-Yumurtalık boru hattı, full kapasite kullanılması ile birlikte, Irak'ın da talebi daha fazla malı sevk etmektir." şeklinde konuştu.

"BASRA PETROLLERİ TÜRKİYE'DEN DÜNYA PAZARINA AÇILACAK"

Basra Körfezi'nin petrol sevkiyatındaki tam olarak karşılayamayışının, bu petrollerinin de Türkiye üzerinden dünya piyasalarına aktaracak bir boru hattının planlanmasını gündeme getirdiğini aktaran Enerji Bakanı Yıldız, "Türkiye bu boru hattının planlamasının da inşaatının da içinde olacaktır. Biz böyle bir projede varız. Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları hem kendi yararınadır hem de bölgenin kazancına olacaktır." diye konuştu.

"PETROL FİYATLARI HIZLA DÜŞECEK BEKLENTİSİNE GİRMEK DOĞRU DEĞİL"

Dünya dinamikleri çok hızlı değiştiğini da anlatan Yıldız, İran'ın 5+1 Cenevre Anlaşması'nın olumlu bir noktaya gelmesinin de bölgede bu tür girişimlerin arttıracağını ifadi etti. İran'la ilgili yapılan anlaşmanın tüketiciye nasıl yansıyacağının sorulması üzerine ise şu cevabı verdi:

"Bunun kısa vadede, büyük beklentiye sokulması doğru değildir. Önümüzdeki hafta petrol fiyatları, hızla düşecek diye bir çıkarımda bulunmak doğru değildir. Önceki gün, 111-112 dolara çıkmıştı ham petrolün fiyatı. 2- 2,5 dolar bir gevşeme oldu. Önemli olan 100 dolarlar seviyesinde, hatta 95-105 dolar bandını yakalıyor olmasıdır. Türkiye bir tüketici ülke. Asıl yarayacak olan budur. Kısa vadede, yansıyacak olanların doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu yaptırımların tedricen azaltılacak olması bir plana dahildir. Bu planı dikkatli izliyoruz. Hem kendi bölgemiz açısından hem de bölgede İran'a en yakın, sınır komşumuz kardeşlerimizin yapacağı üretimin de tarafımızıdan dikkatle izleyeceğimizi belirtmemiz gerekiyor."
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri