Enerji Bakanı Bayraktar, Akkuyu NGS'nin ilk reaktörünün 29 Ekim 2024'te devreye alınacağını bildirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) ilk reaktörünün devreye alınmasına ilişkin, "Önümüzdeki yıl inşallah Cumhuriyetimizin 101'inci yılı, '29 Ekim 2024' diye bir tarih hedefimiz var." dedi.

Bakan Bayraktar, NTV'de Türkiye'nin enerji gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk reaktörünün faaliyete geçmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Bayraktar, "Hedef tarihimiz var. Önümüzdeki yıl inşallah Cumhuriyetimizin 101'inci yılı, '29 Ekim 2024' diye bir tarih hedefimiz var. Bunun için gece gündüz yaklaşık 30 bine yakın çalışan, taşeronlar, Rus şirketi yoğun bir şekilde çalışıyor. Ümit ediyorum önümüzdeki yıl bu hedefimizi gerçekleştirip, ilk reaktörü devreye alıp buradan elektrik üreterek, ülkemize ilk nükleer elektriği sunmuş olacağız, tedarik etmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

"Çin ile müzakereleri anlaşmaya dönüştürmek istiyoruz"
Bayraktar, gelecek 30 yılda 20 bin megavatın üzerinde nükleer enerji kapasitesinin devreye alınmasının hedeflendiğinin altını çizerek, Akkuyu'dan sonra Sinop ve Trakya'ya yapılması planlanan nükleer santralleri faaliyete geçirmeyi planladıklarına işaret etti.

Trakya'ya kurulması hedeflenen NGS'ye ilişkin Çin ile yapılan müzakerelerde önemli aşamalar kaydedildiğini ve bazı noktalarda mutabık kalındığını aktaran Bayraktar, "Biz de bunu önümüzdeki birkaç ay içinde artık bir anlaşmaya dönüştürmek istiyoruz. Şayet anlaşamazsak da artık bizim Türkiye olarak farklı bir alternatife yönelmemiz gerekiyor çünkü günün sonunda benim o toplam 20 bin megavatlık nükleer güce ulaşabilmem lazım." dedi.

Türkiye-ABD Hükümetlerarası Enerji ve İklim Diyaloğu Programı kasımda başlıyor
ABD ile Türkiye'nin enerji alanındaki iş birliği konularına değinen Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki ABD ziyaretleri sırasında ABD'li yatırımcılar ve finans kuruluşlarına Türkiye'nin gelecek 5 yıl ve karbon nötr hedeflerini anlattıklarını anımsattı.

Bayraktar, ABD'li yatırımcılardan ve finans çevrelerinden Türkiye'ye çok ciddi bir ilgi olduğunu belirterek, bu çevrelerin yakın zamanda Türkiye'de hem direk yatırımcı hem de finansal destek sağlayıcı olarak yer alacaklarını öngördüklerini dile getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri