Enerji amaçlara yönlendirilmelidir

Başarılı olabilmek için enerjilerini günlük olayların getirdiklerinin peşinde harcayarak geçiren değil, amaçlar doğrultusunda kullanan bireyler yetiştirmek rehberlik açısından oldukça önemlidir

Eğitimde Rehberliğin Amacı; öğrencinin okul içinde ve dışında kişiliğinden gelen ve çevrenin etkileri sonucu oluşan problemlerini çözebilmek için en doğru kararları alabilecek yeterliliği kazanmasına; zihnen, bedenen ve sosyal yönlerden dengeli bir şekilde gelişebilmesine yardımcı olmaktır. Öğrencinin yeteneklerini kavrayıp etkili bir şekilde geliştirmesine, ilgi ve yetenekleri yönünde bir öğrenim programı ve uygun bir mesleği seçmesine destek olmak; diğer insanlarla iyi ilişkiler kurabilmesini ve hayata karşı olumlu bir tutum geliştirebilmesini sağlayarak boş zamanlarını yararlı bir şekilde değerlendirme alışkanlığını kazanmasına yardımcı olmak rehberliğin bir diğer amaçlarındandır. Ayrıca rehberliğin, öğrencinin okula ve okulun bulunduğu çevreye uyumunu sağlaması, etkin ders çalışma becerilerini kazandırması, eğitsel kararlar verebilmesini ve doğru seçimler yapmasını öğretmesi gerekir. Öğrencinin başarısını engelleyen etmenleri azaltmak ya da ortadan kaldırmak, eğilim özelliklerine uygun bir eğitsel ortam oluşturmak, okul yaşamı ile meslek yaşamı arasındaki ilişkiyi sağlamak son derece önemlidir. Öğrencilerin okullarda çeşitli konularda bilgi elde edebilme ihtiyaçlarını sistematik bir yaklaşımla gidermesi, gençlere eğitsel ve mesleki rehberlik çerçevesinde gerçek ilgi ve yetenek alanlarını belirleyebilmesi için yardımcı olmak gibi konulara da rehberliğin nüfuz etmesi gerekmektedir. Zamanı kontrol etmek, hayatı kontrol etmektir. Başarılı olabilmek için enerjilerini günlük olayların getirdiklerinin peşinde harcayarak geçiren değil, amaçlar doğrultusunda kullanan bireyler yetiştirmek rehberlik açısından oldukça önemlidir.



EĞİTSEL REHBERLİK HİZMETLERİNİN NİTELİĞİ

Eğitsel rehberlik hizmetleri süreklilik arz etmelidir. Bu hizmetler, tüm öğrencilere yöneliktir. Eğitsel rehberlik hizmetleri öğrencilere gruplar halinde sunularak takım çalışmasının esaslarını öğretir. Bu çalışmalar, planlı ve sistemli bir şekilde yürütülmelidir. Bunun içinde öncelikle öğrencilerimize eğitim-öğretim yılının ilk haftalarında oryantasyon programı uygulayarak bütün öğrencilere ulaşıp onlara en uygun eğitim programını ve kendi özelliklerini tanıma fırsatı sunmaktayız. Bu programın uygulanmasında okuldaki tüm görevliler işbirliği içinde olduğu gibi program, velileri de kapsamaktadır. Öğrencilerimiz çeşitli akademik alanlarda yeterli bilgiyle donatılırlarsa çok geniş alanlarla ilgili meslek seçeneğinden de yararlanabilirler. Ayrıca, öğrencilerin kişilik gelişimleri konusu da dikkate alınarak çevreleri ile olan sorunları giderilebilecek ve gençlerin çevrelerine uyumda yaşadıkları pürüzler de ortadan kalkacağından bu olumlu hava, akademik başarılarına da yansıyacaktır.
    
Okulumuzda Rehberlik Hizmetlerini Yürütürken; ilgileri, istekleri, yetenekleri birbirinden çok farklı öğrencileri bir çatı altında toplayarak onlara eğitim verme sorumluluğunu yüklenmekteyiz. Bireysel ve toplumsal yaşamla ilgili sorunlar, bu sorunlara bulunmuş çözüm yolları ya da karşılaşılabilecek yeni sorunlara çözüm bulabilme becerileri çeşitli akademik ders konularıyla öğrencilerimize verilmektedir. Rehberlik servisimiz, bireye kişisel sorunlarının çözümü için gerekli olan olgusal bilgileri sağlayan, kişinin isteklerini, sahip olduklarını ve çeşitli özelliklerini tanımasına yardımcı olan ve bu bilgilerden yararlanarak kendini gerçekleştirmesine yardım eden bir hizmet alanıdır.



Said Turgut - Özel Enderun Liseleri Müdürü

Enderun gençliği geleceği inşaya hazır

Özel Enderun Fen ve Anadolu Lisesi’nde, demokrasi kültürü temel alınarak gerçekleştirilen ‘’Başkanlık Seçimi ‘’heyecanı yaşandı. Okul öğrenci meclisi seçimlerinin, öğrencilerimizin demokratik haklarından biri olan oy verme ve kendilerini temsil edecek üyeleri seçme becerilerini geliştirmek ve desteklemek açısından önemli olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden okulumuzda bu çalışmaları titizlikle yürütmeye özen gösteriyoruz. Bu kapsamda okulumuzda 2018-2019 Eğitim- Öğretim Yılı Öğrenci Meclis Başkanı ve üyeleri seçimi gerçekleştirildi. Başkanlık için aday olan öğrenciler seçim öncesi propaganda çalışmalarını yürüttüler. Bu süreçte sınıfları gezip kendilerini tanıtan, teneffüslerde ve öğle aralarında seçim gezilerine çıkan öğrenciler aynı zamanda hazırladıkları poster ve sloganları da okulun çeşitli yerlerine asma fırsatını buldular. Öğretmenleri gözetiminde gizli oy, açık tasnif yöntemiyle gerçekleşen oylama sonucunda AL-11C sınıfından Ahmet Hakan Özel, okul başkanlığına, AL-11D sınıfından Furkan Ünver Özcan ise okul başkan yardımcılığına seçildiler. Ahmet Hakan Özel: “Okul başkanlığı görevini sizlerin de yardımıyla en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacağım.

Tüm öğrenci, öğretmen ve idarecilerimize karşı üstümüze düşen görevi yerine getirmekle mükellefiz. Bu bağlamda ilk önce öğrenci arkadaşlarımızı tanımakla işe başlayacağız. Onların okul hakkındaki düşünce ve isteklerini dinleyip bunları gerçekleştirmeye uğraşacağız. Tüm bu uğraşlarımızın sonunda Enderun neslini birlikte inşa edeceğiz.” yorumunda bulundu. Konu ile ilgili olarak Okul Müdürü Said Turgut şunları ifade etti. “Okul Meclis Başkanlığı seçimleri ile amacımız; öğrencilerimizde yerleşik bir demokrasi kültürünün oluşturulması, hoşgörü bilincinin geliştirilmesi, kendi kültürünü özümsemiş, millî ve manevî değerlere bağlı, evrensel değerleri benimseyen nesillerin yetiştirilmesi; öğrencilere seçme, seçilme ve oy kullanma kültürünün kazandırılmasıdır. Ayrıca katılımcı olma, iletişim kurabilme, demokratik liderliği benimseyebilme ve kamuoyu oluşturabilme becerilerinin sağlanması da oldukça önem arz etmektedir.”


MEZUN ZİYARETLERİ



Gençlik Eğitim Kurumları Kurumsal ziyaretlerde bu haftaki durak 2010 Özel Enderun Liseleri - Fen Lisesi mezunu Hakan Bağrıaçık oldu. Şato Eczanesi’nde gerçekleşen ziyarete Gençlik Eğitim Kurumları Genel Müdürü Barış Çağlayan Çakır, Gençlik Temel Lisesi Müdürü Enes İlhan Post, Enderun Liseleri Müdürü Said Turgut ve  Enderun Liseleri Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Selçuk Atçeken’in katıldı. Ziyarette Hakan Bağrıaçık’a Hayırlı işler’ dilekleri iletildi.


Bir gelişim ilacı olarak rehberlik



Lise ergenliği (15-18 yaşlar)  zihinsel, fiziksel ve ahlaki bütün gelişim alanlarının devreye girdiği, deyim yerindeyse gençliğin “gelişimsel patlama” yaşadığı dönemdir. Bir mesleğe yönelme, kişisel değerlerine uygun bir yaşam felsefesi oluşturma lise gençliğinin temel gelişim ödevleri arasında yer alır. Gelişimsel rehberliğin, lise gençliğine yönelik rehberlik faaliyetleri de gençliğin bireysel farklılıklarına, ilgi ve yeteneklerine yönelik bir mesleğe yönelmesinde, kendi maneviyatına uygun bir dünya görüşü/ideoloji oluşturabilmesinde yardımcı olmaktır. Öte yandan dönemine uygun yaşamsal beceriler kazandırmak da Gelişimsel Rehberliğin amaçları arasında yer alır. Etkin pozitif iletişim kurabilmek, çatışma çözme becerileri kazanabilmek, yüzme, dağcılık gibi sportif faaliyetleri gerçekleştirmek de söz konusu rehberlik anlayışının ürünleridir. Örneğin liseli gençlerin, çevresiyle ya da ebeveynleriyle oturup iletişim sorunu yaşamalarını beklemek yerine, çatışma çözme becerilerini kazandırmaya yönelik rehberlik faaliyetleri gelişimsel önleyici bir anlayıştır ve ideal rehberlik olarak düşünülebilir. Gençlerin ekserisi, Gelişimsel Rehberlik faaliyetleri sayesinde gelişim ödevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebiliyor; başarı güdülerini tatmin edebiliyor, istedikleri okula ya da mesleğe yönelebiliyor kendi manevi değerlerine uygun dünya görüşlerini inşa edebiliyor.

REHBERLİK ZEHRE DÖNÜŞMEMELİ

Rehberlik hizmetleri, ilaç niyeti ile kullanılan bir zehre dönüşmemeli. Toplumsal ve kültürel doku kavranmadan, alışkanlıklar ve eğilimler dikkate alınmadan,  akademik gelişimi etkileyen yöresel ve genel değişkenler hesaba katılmadan sunulan rehberlik hizmetleri formalite hizmetler olmaktan ileri gitmeyecektir.  Bugün aslında rehberlik adına sunulan hizmetler, ya deneme yanılma yoluyla yürütülmektedir ya da şablonik yönergelere öğrenciler uyum sağlatılmaya çalışılmaktadır. Maalesef bu gün rehberlik, bilimsel araştırmalar sonucu ulaşılan bir takım stratejilerin ya da farklı ülkelerde kullanılıp başarı getirdiği düşünülen yöntemlerin hiç sorgulanmadan gelişigüzel bir biçimde öğrencilere uygulanması olarak algılanmaktadır. Dahası rehberlik denilince akla öğrencilerin girdikleri sınavlarda aldıkları puanın, derecenin nasıl yükseltileceği gelmektedir. Öğrenciye yararlı bir rehberlik anlayışından söz edebilmek için rehberlik anlayışının öğrenciye rağmen değil öğrenci için olması gerekliliğini ortaya konulmalıdır. Bu gün ülkemizde rehberlik hizmetleri uygulayıcılarının çabalarına bakılırsa, öğrenciyi tanımak ve ona en uygun metabilişi fark etmesini sağlamak yerine, öğrenciyi tanımlamak ve en popüler yöntemi ona uygulamak gibi bir sürece evrildiği görülmektedir.

Ramazan Karabulut - Özel Enderun Liseleri Rehber Öğretmeni

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri