Özel Akademi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Sarı, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklik ve tüketilen hormonlu gıdalar nedeniyle yemek borusu, mide ve kalın barsak kanserlerinin sayısında önemli oranda artış görüldüğünü belirtti. Mustafa Sarı, “Önceden son evrede yakalan bu kanserler, endoskopinin yaygınlaşması ile erken evrede yakalanır olmuştur. Örneğin mide kanserinin en çok görüldüğü Japonya’da herkes ücretsiz olarak endoskopi taramasından geçirilmektedir. Böylece Japonya, mide kanserinin en sık görüldüğü ülke olmasına rağmen, mide kanserinden ölüm oranını da en fazla düşüren ülke olmuştur” dedi. Op. Dr. Mustafa Sarı, endoskopinin, mide ve benzeri iç organların iç kısımlarının gelişmiş optik cihazlarla görüntülenerek incelenmesi işlemi olduğunu ve Endoskopi sayesinde erken evrede saptanan kanserlerin, ameliyata gerek kalmaksızın endoskopik olarak tedavi edilebildiğini dile getirdi. Sarı şunları söyledi: “Özofagoskopi yemek borusu, gastroskopi mide, duodenoskopi onikiparmak bağırsağının endoskopisidir. Günlük kullanımda gastroskopi (özofagoskopi, gastroskopi, duodenoskopi ) yani yemek borusu, mide, onikiparmak barsağı endoskopisi anlamında kullanılmaktadır. Ucunda kamera olan ince ve bükülebilen bir boru yardımıyla ağızdan girilerek inceleme yapılır. Tanı amacıyla yapılan gastroskopik incelemede bu bölge hastalıkları araştırılır ve gerekirse parça alınarak doku incelemesi yapılır. Hastaya damar yolundan verilen ilaçlarla “Bilinçli Sedasyon” adı verilen özel bir anestezi uygulanır. Bu yöntemde genel anestezide olduğu gibi tam bir bilinç kaybınız olmaz, ancak oldukça rahatlamış ve uykulu bir hale gelerek işlemden rahatsız olmamanız sağlanır. Ayrıca gastroskopi bittikten sonra kendinize geldiğinizde kullanılan ilaçların özel bir etkisi sayesinde işlemi genellikle hiç hatırlamazsınız. En önemlisi ise işlem esnasında kesinlikle ağrı, nefes darlığı veya bulantı-kusma yakınmanız olmaz. Gastroskopi, nefes alıp vermenizi engelleyen bir işlem değildir, ortalama 15-30 dakika sürer.”
Sarı, gastroskopinin yutma güçlüğü, göğüs arkasında yanma, ağrı, ağza acı su gelmesi gibi yemek borusunu ilgilendiren hastalıkların teşhisinde gerekli olduğunu bildirdi.
HABER MERKEZİ
Sarı, gastroskopinin yutma güçlüğü, göğüs arkasında yanma, ağrı, ağza acı su gelmesi gibi yemek borusunu ilgilendiren hastalıkların teşhisinde gerekli olduğunu bildirdi.
HABER MERKEZİ